Пт, 2024-03-29, 02:12


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Січень » 4 » Саудівська Аравія розриває дипломатичні відносини з Іраном
12:09
Саудівська Аравія розриває дипломатичні відносини з Іраном
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Саудівська Аравія вночі проти понеділка, 4 січня, оголосила про розрив дипломатичних відносин з Іраном після того, як демонстранти атакували диппредставництво Королівства в Тегерані, повідомляє агентство Reuters.

Міністр закордонних справ Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр заявив, що події в столиці Ірану є порушенням міжнародних конвенцій, а також звинуватив керівництво республіки в дестабілізації обстановки в регіоні.

"У зв'язку з останніми подіями Королівство ухвалило рішення розірвати дипломатичні зв'язки з Іраном і закликає всіх співробітників іранської дипмісії покинути територію Саудівської Аравії протягом 48 годин", - заявив Адель аль-Джубейр на прес-конференції.

Саудівська Аравія тим часом вже почала евакуацію співробітників посольств і консульств з Ірану. ТАСС передає, що літак зі співробітниками дипмісії вже приземлився в Дубаї, а звідти їх направлять на територію Королівства.

Почалося все з того, що в Саудівській Аравії в суботу, 2 січня, стратили 47 осіб, звинувачених у причетності до тероризму. Серед страчених був відомий шиїтський проповідник Німр ан-Німр. Іран відразу ж засудив страту, назвавши її нелюдським актом, а також звинуватив саудівську владу у нехтуванні правами людини. МЗС Королівства у відповідь на ці "ворожі" заяви викликав посла Ірану в Ер-Ріяді і вручив йому ноту протесту.

Верховний лідер Ірану Алі Хаменеї у своєму виступі підкреслив, що ан-Німр не закликав до збройного джихаду і став "безневинним мучеником" за свої релігійні переконання.

"Без сумніву, те, що кров цього безневинного мученика була пролита незаконно, матиме наслідки, священна відплата не мине саудівських політиків", - заявив він.

Хаменеї також засудив західні країни за недостатньо активну реакцію "ймовірних поборників прав людини, свободи і демократії": "Чому вони мовчать? Чому підтримують (саудівську) владу?"

Варто зазначити, що після страти глава ООН Пан Гі Мун висловив серйозну заклопотаність, верховний представник ЄС Федеріка Могеріні заявила про можливі наслідки, різко засудили страту багато країн Близького Сходу, наприклад, Ірак і Сирія.

Після страт на вулицях великих міст Ірану пройшли масові протести. У столиці Тегерані протестувальники увірвалися всередину саудівського посольства і намагалися підпалити приміщення, але їх вигнала поліція. У північно-східному місті Мешхед протестувальникам вдався підпал, частина будівлі згоріла. Вранці в неділю, 3 січня, протестувальники почали нову спробу закидати посольство Саудівської Аравії "коктейлями Молотова". При цьому в МЗС Ірану закликали протестувальників не збиратися біля посольств.

США закликали Іран і СА до переговорів. У Тегерані заявили, що Ер-Ріяд не виправить "величезної помилки" розривом дипвідносин

США відреагували на рішення Саудівської Аравії розірвати дипломатичні відносини з Іраном, закликавши лідерів регіону вжити "позитивних кроків" для того, щоб зняти напруженість у відносинах між країнами. Як передає Цензор.НЕТ, з посиланням на Reuters, про це заявив представник американської адміністрації.

"Нам відомо про повідомлення, що Королівство Саудівської Аравії оголосило про припинення іранської дипломатичної місії в країні", - сказав представник Білого дому.

Джерело з адміністрації Обами також зазначило, що "дипломатична робота і пряме спілкування все ще залишаються необхідними для роботи над труднощами" у відносинах.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1056 | Додав: admin | Теги: Саудівська Аравія, Іран, розрив, дипломатичні відносини
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ