Пт, 2024-04-19, 23:35


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Жовтень » 2 » Шанси на перемир'я - 2 жовтня. Огляд преси
12:14
Шанси на перемир'я - 2 жовтня. Огляд преси
Інші останні Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні на сайті holosUA.com/

Сьогодні в Парижі має відбутися зустріч президентів України, Німеччини, Франції та Росії у форматі "Нормандської четвірки". Головним питанням порядку денного, звичайно ж, є виконання Мінських угод.

Не дивно, що російська сторона направила офіційному Києву запит про двосторонню зустріч президента РФ з Президентом України. Можна лише припустити, що Володимир Путін бажає зустрітися з Петром Порошенком, щоб спробувати нав'язати "заморожування" конфлікту на Донбасі. Адже спроба домовитися з президентом США Бараком Обамою з українського питання, кілька днів тому, завершилася провалом для ВВП, через що він повернувся з Нью-Йорка в гніві.

Паралельно в ці дні в Мінську Тристоронній контактній групі вдалося нарешті підписати угоду про відвід озброєння калібром менше 100 мм в 15 км від лінії зіткнення з кожного боку. Під угодою поставили підписи спецпредставник ОБСЄ Мартін Сайдік, представник України Леонід Кучма і спецпредставник Росії Азамат Кульмухаметов. Тим самим була втілена в життя ініціатива Президента України Петра Порошенка, запропонована ним раніше в продовження Мінських домовленостей. Не дивно, що в офіційному Києві вважають цю домовленість сторін "однією з дипломатичних перемог України".

Голова ОБСЄ Івіца Дачич відразу вітав цю угоду, "є доброю ознакою волі всіх продовжувати мирний процес", а також "має забезпечити додатковий імпульс зміцненню режиму припинення вогню".

За словами Мартіна Сайдік, угода передбачає спочатку відвід гармат і танків, а потім ще і мінометів в два етапи. Так, перший етап почнеться через два дні після повного припинення вогню і завершиться через 15 днів, а другий етап триватиме 24 дні. Контролюватиме відвід озброєння шляхом моніторингу та верифікації місія ОБСЄ. У штабі АТО додають, що перший етап почнеться з Луганщини, а вже потім цю процедуру перенесуть на інші території, які йдуть уздовж лінії розмежування.

Міністр оборони Степан Полторак вчора повідомив, що Україна вже почала роботу з підготовки відведення зброї. У той же час міністр закликає підлеглих не розслаблятися і бути готовими до будь-якого розвитку подій: "Чесно кажучи, я дуже сумніваюся в тому, що Росія в особі президента Путіна відмовилася від агресивних намірів щодо України."

Один з ватажків бойовиків Денис Пушилін Денис Володимирович, який в Мінську представляв окупований Донбас, вважає, що підписання "вимученої угоди" про відвід техніки калібром менше 100 мм означає припинення війни. Лідери самопроголошених "ДНР" і "ЛНР" Олександр Захарченко і Ігор Плотницкий підписали цей документ позавчора. Втім вже вчора неадекватний Захарченко заявив про припинення відведення озброєнь калібром менше 100 мм. Ватажку терористів "привиділося", що Україна нібито обстріляла Донецьк вчора вранці, пише Іван Леонов в статті "Спочатку танки і гармати" в газеті "Україна молода".

Всього з початку конфлікту в Україні, за даними ООН, загинули близько 8000 чоловік, включаючи 2000 наших бійців, інфраструктура східних областей отримала серйозні руйнування, а рідний будинок покинуло майже 1,5 млн осіб. Але, незважаючи на це і поодинокі обстріли, відносне затишшя на Донбасі триває вже більше місяця. Так, наприклад, за минулу добу бойовики влаштували всього три 15-хвилинних обстріли ВСУ з гранатометів і стрілецької зброї. Втім, ні місцеві жителі, ні експерти в швидке перемир'я не вірять.

Лідер групи "Інформаційний опір" Дмитро Тимчук реальних ознак миру поки не бачить. "Показником реального миру може бути відведення важкого озброєння. Але наша розвідка повідомляє, що воно не відводиться, і знаходиться на передовій практично на всіх ділянках, - сказав нам Тимчук. - Якщо десь щось і відводилося, то для того, щоб ввести нові підрозділи - це просто ротація. Навіть ОБСЄ це фіксують. Який сенс тоді розмовляти про озброєння менше 100 мм?".

Втім, за словами військового експерта Олексія Арестович, той факт, що важке озброєння бойовиків стоїть на позиціях, ще не означає, що вони будуть готові його застосовувати. "Росія не потягне дві війни одночасно. Зараз на Донбасі ситуація зайшла в глухий кут, і нічого серйозного бойовими діями там домогтися неможливо. Тому РФ намагається ефективно діяти в Сирії - щоб виміняти Україну на Сирію, спілкуючись із Заходом. Тому на Донбасі РФ зараз реально потрібна деескалація", - вважає Арестович.

У свою чергу професор кафедри політології НаУКМА Олексій Гарань додає: ознаки реальної деескалації можуть з'явитися тільки сьогодні на переговорах "Нормандської четвірки" в Парижі. "Будь-яке озброєння можна досить швидко повернути. Все, що відбувається, вписується в стратегію Путіна: він прагне показати свою миролюбність, щоб домогтися зняття санкцій. А до реального вирішення конфлікту ще далеко", - вважає Гарань.

Навіть якщо Мінські домовленості реально запрацюють і бойовики дотримають слова і відведуть все озброєння від лінії зіткнення, РФ все одно не відмовиться від планів по дестабілізації ситуації в Україні, вважають експерти. "Допускаю, що бойовики цілком можуть відвести озброєння, і на Сході встановиться реальне затишшя, але подальший розвиток подій залежатиме від того, чи домовиться Путін із Заходом. Якщо не домовиться, то знову спробує щось зробити на Донбасі, - говорить Арестович. - А в період затишшя РФ все одно продовжить пакостити України всередині країни: чергові вибухи в Одесі, Харкові, використання невдоволення населення, організація парламентської кризи".

"Зараз представники бойовиків націлилися на політичний процес: одні групи впливу витісняють інші, йде активна підготовка до псевдовиборів. Це робиться для того, щоб легалізувати свої організації. Якщо Київ не піде на це і не стане приймати рішення, які суперечать інтересам країни, знову може бути ескалація конфлікту", - резюмував Дмитро Тимчук. Це пише Артур Гор в статті "Шанси на мир на Донбасі: реальність чи стратегія Путіна" в газеті "Сегодня".

Президент Росії Володимир Путін вважає, що до закінчення війни на Донбасі ще досить далеко. При цьому він знову зробив ряд заяв у фарватері власної політики невизнання визначальної ролі Росії в розв'язуванні конфлікту.

"До миру поки далеко, але є речі, які вселяють впевненість у те, що криза може бути подолана, і найголовніше, що стрільби немає сьогодні, - сказав він.

Російський лідер підкреслив, що головною умовою для досягнення будь-якого компромісу є прямий діалог.

"Будемо розраховувати, що діалог між цими невизнаними республіками і київською владою все-таки буде позитивним", - сказав він.

Путін також висловився за розмінування територій, залучених в конфлікт, однак, до цього, за його словами, необхідно спочатку повністю припинити вогонь.

"Там не можна розмінувати, оскільки там снаряди падають", - сказав президент РФ.

Російський лідер також висловив сподівання, що угода про відвід озброєнь калібром менше 100 міліметрів дозволить припинити всі обстріли на Донбасі, повідомляється в статті "Путін попередив, що до закінчення війни на Донбасі ще далеко" в газеті "Факты и комментарии".

Про те, що важка техніка розійдеться в різні боки на 30 кілометрів, тристороння група домовилася напередодні в Мінську. І в Донецьку, і в Києві тут же заявили: це вагомий крок до закінчення війни. Та й у мирних жителів оптимізму додалося. На блокпостах вишикувалися величезні черги на в'їзд, і щовечора у багатоповерхівках запалюється все більше вікон.

Втім, відходити техніка поки навіть не розпочала. У Генштабі кажуть: за домовленостями, старт відводу намічений тільки через дві доби повної тиші.

Тим часом зараз і одна, і друга сторона запевняють: як можуть, тримають режим тиші. Великі ставки на перемир'я і подальше відведення техніки роблять і європейські дипломати.

Але за лінією розмежування "відмашки" на відведення вирішили як ніби й не чекати. Мовляв, не стріляють, і то добре. Місцеві жителі розповідають: вже через тиждень після неоголошеного затишшя в Донецьку стало помітно більше людей.

"Ми вже пережили кілька разів "перемир'я", за якими слідували величезні трагедії і ще більші обстріли, - поділилася донеччанка Наталія Северенко. - Тому зараз люди орієнтувалися не так на підписані папірці, а на свої відчуття і враження. Тиждень було тихо, і почали повертатися. Тепер навіть на дорогах пробки і на зупинках в години пік натовп, транспорт повний".

У те, що тут вже не будуть стріляти, в Донецьку поки до кінця не вірять. Кажуть: до тиші і миру звикаєш швидко, але стабільності ситуації це не додає, пишуть Вероніка Сборщікова, Аліса Кириленко в статті "Жителі Донецька: "Тиша така, що здається, ніби світ зупинився" в газеті "Комсомольская правда в Украине".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні | Переглядів: 1144 | Додав: adminA | Теги: 2 жовтня, Шанси, преса, перемир'я
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ