Вт, 2024-04-16, 11:10


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 23 » Швидкість світла - не межа- виявили фізики
12:35
Швидкість світла - не межа- виявили фізики
Інші останні Новини про відпочинок і туризм на сайті holosUA.com/

Група фізиків, які працюють на CERN і в італійській лабораторії Гран Сассо виявили частку, яка рухається швидше за швидкість світла, повідомляє ScienceNOW з посиланням на учасників експерименту.

Науковці підрахували, що нейтрино від синхротрона у Швейцарії до італійського детектора летять трохи швидше світла - цей результат не узгоджується зі спеціальною теорією відносності Ейнштейна, передає РИА "Новости".

Нейтрино - нейтральні частинки, що мають дуже маленьку масу і практично не взаємодіють з іншими частками. Нейтрино вільно пролітають через матерію, і лише деякі з них вдається зареєструвати за допомогою спеціальних детекторів.

Один з таких детекторів, OPERA, в підземній лабораторії Гран Сассо в Італії реєструє нейтрино, якими в нього стріляє протонний суперсинхротрон CERN в районі Женеви, один з елементів системи Великого адронного коллайдера. Відстань між двома об'єктами становить близько 730 кілометрів.

За три роки роботи науковці, які працюють з OPERA, зафіксували близько 16 тисяч нейтрино. Вони підрахували, що в середньому частки проробляли шлях між CERN і Гран Сассо за 2,43 мілісекунди - це приблизно на 60 наносекунд швидше, ніж припускали розрахунки. Невизначеність вимірювань оцінюється в 10 наносекунд.

"Ми напряму вимірювали час у дорозі. Беремо відстань між об'єктами, вимірюємо час і розраховуємо швидкість, все як у школі", - сказав офіційний представник колаборації OPERA Антоніо Ередітато.

При цьому Ередітато підкреслив, що поки говорити про спростування спеціальної теорії відносності Ейнштейна, за якою ніщо не може рухатися швидше за швидкість світла, ще дуже рано. Зараз, за ​​його словами, фізики OPERA представили лише цікаві результати, які не можуть пояснити, і пропонують всьому науковому співтовариству вивчити їх.

"Ми змушені були щось сказати. Ми не могли просто приховати ці дані, це було б нечесно", - зазначив Ередітато.

Як зазначає ScienceNOW, офіційний представник аналогічної колаборації в Японії, T2K, Чан Кі Юн готовий посперечатися, що в разі OPERA результати спотворила якась поки не відома систематична помилка. За його словами, вимірювання часу між народженням нейтрино та їх реєстрацією на детекторі проводиться за допомогою GPS, а помилки цієї системи можуть обчислюватися десятками наносекунд.

"Я підозрюю, що більшість у науковому співтоваристві не сприйме це як остаточний результат, якщо нам не вдасться повторити його хоча б ще раз, а краще декілька. Але це, по-моєму, на краще", - сказав учасник експерименту Алан Костелецкі з університету штату Індіана.

Нагадаємо, в липні цього року американські фізики, що працюють на одному з найбільших в світі прискорювачів елементарних частинок - колайдері Теватрон - відкрили нову частинку: нейтральний чарівний ксі-баріонів, останній не знайдений до цих пір представник цього класу елементарних частинок.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини про відпочинок і туризм | Переглядів: 872 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ