Чт, 2024-03-28, 21:54


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Березень » 15 » Сьогодні 74 - річниця Карпатської України, з нападу на яку розпочалася Друга світова війна
13:15
Сьогодні 74 - річниця Карпатської України, з нападу на яку розпочалася Друга світова війна
Інші останні Історія українських земель на сайті holosUA.com/
15 березня 1939-го року на карті Європи з’явилася нова держава – Карпатська Україна.
Історія Карпатської України могла б придатися для цікавого й захоплюючого роману. Держава, що проіснувала заледве три дні заслуговує як мінімум на подив і увагу. Але для нас вона є більшим, ніж просто історія, адже підкреслює тяглість боротьби українців за власну державу. Якби у нас була потужна історіографічна наука, то ми б давно вже довели всьому світові, що Друга світова війна почалася не 1 вересня нападом Німеччини на Польщу, а 13-18 березня нападом Угорщини, союзника гітлерівської Німеччини, на новонароджену Карпатську Україну (до проголошення незалежності ці землі належали демократичній Чесько-Словацькій державі, яка теж незабаром по цьому буде стерта з мапи).

Закарпаття – це не просто найзахідніша область України, це регіон, який руйнує уявлення про Західну Україну як осердя найпалкішого патріотизму. Бо за такою логікою що далі на Захід, тим українською мала б бути область. Здобуток Закарпаття якраз у тому, що майже тисяча років панування угорців і румунів, цілковита відірваність від решти українських земель не змогли зденаціоналізувати тутешнє населення. І 15 березня Сойм (парламент, вибори до нього були демократичними!) Карпатської України проголошує незалежність держави, гімном затверджує пісню "Ще не вмерла Україна”, прапор – жовто-блакитний, державна мова – українська.

Про Карпатську Україну ми знаємо настільки мало, настільки непомітною є вона в нашій сучасній свідомості! Збереглося напрочуд мало відеоматеріалів із того часу, але є один. Отець Августин Волошин, якого Сойм обрав Президентом, на ньому виходить з будинку і знімає капелюх. Цей жест не просто промовистий, він для мене пояснює весь той розлом, який наш континент пережив у часі Другої світової. Подивіться на нього і спробуйте через призму маленької і забутої Карпатської України зрозуміти весь жах тогочасної Європи, сприйміть його як універсальну метафору.

Отож Волошин виходить із будинку в Хусті, де щойно відбулося проголошення Карпатсьої України. Проголошено незалежність, заспівано гімн, дано кілька першочергових наказів, і Авґустинові Волошину треба покидати свою столицю, бо угорські війська вже повним ходом ґвалтують новопроголошену республіку. І ось Авґустин Волошин виходить з дверей, і двоє січовиків, що стоять обабіч, зводять гвинтівки догори, віддаючи військову честь, а він, щойно обраний Президентом Карпатської України, старенький інтелігент в окулярах і довгому чорному пальті, священик, трохи розгублено правою рукою ледь підіймає капелюха, не звиклий до військових почестей. Було в тому старомодному, але й вишуканому піднятті шляпи щось таке зворушливе, вишукане. У тому мимовільно-розгубленому жесті Волошина криється вся історія цих п’яти років. Старий священик підіймає капелюх, по-дитячому обеззброєний військовою честю, і це є ніби прощанням зі спокоєм і Європою минулого, бо цей жест символізує прощання з рідним краєм, з українською незалежністю, проголошеною годину тому, з цього жесту й починається Друга світова – фашистська армія окуповує самостійну республіку Карпатська Україна, показуючи свої звірячі пазурі всьому континенту. Це прощальне підняття капелюха – прощавай, спокійне минуле, священицька місія, рідна земле, привіт, війно, еміграціє і смерте в московській Луб’янці! – в цьому й відкривається ключик до метафори всієї війни. Саме так: інтелігент Волошин старомодно підіймає капелюха у відповідь на надання йому військової честі – і починається Друга світова війна.
Андрій Любка
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Історія українських земель | Переглядів: 2605 | Додав: abel | Теги: Августин ВОЛОШИН, Карпатська Україна
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ