Пт, 2024-04-19, 16:55


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2017 » Листопад » 9 » Сьогодні – День української мови та писемності
19:49
Сьогодні – День української мови та писемності
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Наразі українська мова є однією з найпоширеніших. За кількістю носіїв вона посідає 26-те місце у світі і друге серед мов слов’янського походження.

Усвідомлюючи значення української мови для розвитку світової культури, Японія запровадила її вивчення в Токійському університеті.

«Проте, майже до кінця ХХ сторіччя українську мову в Україні намагалися або знищити, або наблизити до російської», – розповів доктор філологічних наук Олександр Пономарів: «У Радянському Союзі офіційно не забороняли українську мову, але проводили політику зближення мов. Українські слова, які не схожі на російські, оголошувалися діалектними, застарілими. А ті, які схожі на російські, навпаки – популяризувалися».

Щодня у своїй мові ми використовуємо купу запозичень. Проте, багато людей навіть не здогадуються, що ці слова мають чудові українські відповідники, – говорить Олександр Пономарів: «Коли з’являється нове поняття, то  ми його запозичуємо разом зі словом. Але потім ми можемо або підшукати своє слово, або, вже тоді як немає інших варіантів –  засвоїти те. У нас зараз справді є багато слів з англійської мови, які  вживають без жодної потреби.  Наприклад, є прекрасне слово «стоянка». Навіщо казати «паркінг», коли це ж те саме поняття і те саме місце».

Як писав Тарас Шевченко: « І чужому научайтесь, й свого не цурайтесь». До речі, слово «аеропорт» можна заміняти чудовим відповідником «летовище», «фотокартку – світлиною», «фонтан – водограєм», «прогрес – поступом», а «аплодисменти – оплесками».

За деякими даними державною мовою говорять більшість українців. Російську, в якості основної, використовують близько 20 % опитаних.

Коли 100 % українців почнуть говорити українською, – розповів Олександр Пономарів: «На жаль, ні депутати, ні жоден із президентів, поки що, не був зразком української літературної мови. Коли у нас увесь Уряд буде український, коли уся вища освіта буде україномовна, я вас запевняю – усі заговорять українською мовою».

Наша українська мова є однією з наймелодійніших у світі. У чому ж секрет, – розповів Олександр Пономарів: «Чому українська мова милозвучна? Тому що у неї є чергування голосних і приголосних. Це дає можливість уникнути накопичення або голосних, або приголосних. Ще однією з ознак милозвучності – є збереження дзвінкості приголосних дзвінких у всіх позиціях. Треба казати: хліб, лід, верболіз, губка, казка, а не – хліп, каска, літ».

Тож, говоріть рідною мовою. Це гарно, модно і патріотично!

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 793 | Додав: adminA | Теги: Сьогодні, День української мови та писемності
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ