Пт, 2024-03-29, 15:09


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Грудень » 12 » Спостерігачі розповіли про вибори в громадах
10:40
Спостерігачі розповіли про вибори в громадах
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Найвища явка виборців на виборах в об’єднаних територіальних громадах була зафіксована у Волинській області - 65,20%. Про це повідомляє Громадянська мережа "ОПОРА", передає Радіо Свобода.

Як свідчать дані громадянської мережі, у Рівненській області явка виборців становила 61,25%, у Тернопільській – 45,20%, у Вінницькій – 57,69%, в Одеській – 49,37%, у Запорізькій – 42,77%, у Харківській – 38,39%, у Полтавській – 51,20%, у Чернігівській – 53,14%, у Дніпропетровській – 40%, у Миколаївській – 39,21%, у Чернівецькій – 36% та Херсонській – 36,05%.

Спостерігачі повідомляють про деякі порушення під час виборчого процесу, зокрема на одній з дільниць на Херсонщині члени комісії заповнювали протокол олівцем, а на Вінниччині на ДВК №051206 ухвалили постанову про видачу бюлетенів без паспортів, також комісія не вела журналу реєстрації присутніх на дільниці.

На виборах місцевих громадах у Дніпропетровській області спостерігачі зафіксували випадки присутності агітматеріалів, процедурні порушення і "чорний піар", йдеться в повідомленні ГМ "ОПОРА".

За повідомленням ГМ "ОПОРА", в с. Аули Криничанського району в день голосування на виборах в об'єднані територіальні громади виявили, що на дошці оголошень розміщені друковані агітаційні матеріали двох кандидатів на посаду голови Аульської селищної ради.

"Агітматеріали були розташовані поруч з Аульською селищною виборчою комісією і ДВК №121782, ніхто з членів комісій не відреагував на порушення. Спостерігачі склали акт, комісія відреагувала і порушення було усунуто", - йдеться в повідомленні.

Спостерігачі також зафіксували друковані матеріали без вихідних даних з "чорним піаром" проти кандидата на посаду селищного голови Криничанської ОТГ Галини Філімонової, де вона зображена разом з екс-депутатом ВР, сепаратистом Олегом Царьовим.

Також було зафіксовано недостатню кількість кабінок та урн для голосування на ДВК Божедарівської ОТГ (Криничанський р-н), зокрема на ДВК №120191 (середня) були 3 кабінки і 3 ящики голосування, ДВК №120188 (велика) - 2 ящика і 2 кабінки, на ДВК №120187 (велика) - 6 кабінок і 3 ящики.

На Херсонщині зафіксовано появу "добровільних помічників" в охороні правопорядку.

"У смт Каланчак на ДВК №650323 та ДВК №650326 зафіксована "допомога" в забезпеченні правопорядку. Крім правоохоронців на дільницях перебували представники громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону "Ніхто крім нас".

У присутніх на дільницях представників громадського формування не було будь-яких документів, котрі давали б їм право перебувати в ДВК, в журналі відвідувань їх також не реєстрували.

Один з кандидатів на посаду селищного голови Каланчацької об'єднаної громади і чинний голова РДА Загорулько Ганна Іванівна написала листа керівнику громадського формування "Ніхто крім нас" Арнауту Володимиру Вікторовичу. У цьому зверненні вона просить допомогти в охороні порядку на двох дільницях.

Нагадаємо, можливість присутності недержавних охоронних громадських формувань в законодавстві не прописана.

У ч.9 ст.27 Закону України "Про місцеві вибори" є перелік всіх, хто має право бути присутнім на засіданнях виборчої комісії та в приміщеннях виборчої дільниці. Щодо охорони порядку там зазначається: "Працівники правоохоронних органів здійснюють охорону правопорядку в день голосування та під час підрахунку голосів лише поза приміщенням для голосування. У разі виникнення фактів порушень правопорядку голова, заступник голови або секретар комісії може запросити працівника правоохоронних органів для здійснення дій з відновленню правопорядку і на час, необхідний для здійснення таких дій".

Під час підрахунку голосів на ДВК №120187 (смт Божедарівка, Дніпропетровська область) зникло світло, комісія в цей час підраховувала бюлетені на пост голови об'єднаної територіальної громади.

"На кілька хвилин припинили підрахунок, але завдяки тому, що у спостерігачів і деяких членів комісії були ліхтарі, при їхньому світлі підрахунок продовжувався. За наявною інформацією, освітлення зникло в усьому смт Божедарівка і поки що невідомо, коли поновиться", - зазначили в "ОПОРІ".

У Волинській області станом на 19.00 були зафіксовані масові випадки появи виборців на дільницях без паспортів; на одній з дільниць виявлено бюлетень, в якому кандидати розташовані не в алфавітному порядку. Зокрема, на дільниці №070670 с. Галузія поява місцевих жителів без паспортів набула масового характеру. Члени виборчої комісії спочатку були готові видавати таким виборцям бюлетені, але після зауваження спостерігача відмовилися це робити.

У Чернігівській області на ДВК №740320 члени комісії попередньо не проставили номер дільниці на виборчих бюлетенях, хоча згідно із законодавством повинні були зробити це під час прийому бюлетенів. За даними спостерігачів, вписуючи номер дільниці, члени комісії нерідко плуталися і відзначали різні номери, а під час видачі бюлетенів члени комісії зазначають у них номер виборця у списку виборців.

11 грудня в Україні обирали органи місцевої влади у 41 об’єднаній територіальній громаді в 13 областях (3 – міські, 13 – селищних і 25 – сільських громад).

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 760 | Додав: adminA | Теги: спостерігачі, вибори в громадах
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ