Чт, 2024-04-25, 18:42


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Головна » 2009 » Грудень » 2 » США направлять до Афганістану ще 30 тисяч військових
10:12
США направлять до Афганістану ще 30 тисяч військових
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Президент США Барак Обама оголосив про відправку до Афганістану додатково 30 тисяч військовослужбовців, зазначивши, що це допоможе стабілізувати ситуацію і почати виведення військ з цієї країни в липні 2011 року, передає РИА "Новости".

Виступаючи перед слухачами військової академії у Вест-Пойнті у вівторок, Обама розповів про нову стратегію в Афганістані, згідно з якою відправлення додаткового контингенту буде завершена в першій половині 2010 року. Таким чином, загальна чисельність американських військ в Афганістані досягне 100 тисяч осіб, передає Бі-Бі-Сі.

Необхідність такого рішення американський президент пояснив існуючою загрозою Сполученим Штатам з боку "Аль-Каїди" і необхідністю запобігти можливим терактам. Ці висловлювання багатьом нагадали виступи попередника Обами Джорджа Буша-молодшого.


"В Афганістані ми будемо переслідувати наступні цілі: ми повинні позбавити "Аль-Каїду" гавані, ми повинні перехопити ініціативу у "Талібану" і позбавити його можливості скинути уряд. І ми повинні допомогти службам безпеки Афганістану і уряду взяти відповідальність за майбутнє Афганістану", - сказав Обама.

Обама говорив близько 40 хвилин, його мова тричі переривалася оплесками.

Стратегія США в Афганістані буде грунтуватися на трьох "китах": військових діях проти талібів, співпрацю з ООН, міжнародними партнерами і афганським народом, а також тісному партнерстві з Пакистаном.

"Ми будемо реалізовувати військову стратегію, яка дозволить перехопити ініціативу у "Талібану" і збільшити обороноздатність Афганістану в найближчі 18 місяців", - зазначив американський лідер.

Обама сказав, що попросить країни ISAF наслідувати приклад США і направити до Афганістану додаткові війська. Президент відзначив, що безпека в Афганістані відповідає інтересам всіх країн.

Обама "освіжив" спогади американців про "Аль-Каїду"

Ніколи до цього виступу слово "Аль-Каїда" не зустрічалося стільки разів в одній промові 44-го президента США. Експерти та ЗМІ відзначили, що Обама, який зіткнувся з труднощами при мотивації свого рішення, використовував єдино можливий хід: "освіжив" спогади співгромадян про цю терористичну організацію, щоб випередити закиди в невиправданій відправці на війну 30 тисяч молодих американців.

Близько третини виступу Обами в Вест-поінт було присвячено історії боротьби США з "Аль-Каїдою". Президент нагадав теракти 11 вересня 2001 року, що забрали життя трьох тисяч людей, розповів майбутнім офіцерам про зв'язок Бен Ладена з рухом "Талібан", а також про те, наскільки важливо для США вести війну з тероризмом фактично на його території.

"Якщо ми залишимо цю країну зараз і будемо сподіватися на успіх "дистанційної" війни з "Аль-Каїдою", то це неминуче послабить наше тиск на цю організацію і створить ризик подальших нападів на нашу країну і наших союзників", - зазначив Обама.

Президент закликав американців не сприймати військову операцію в Афганістані як повторення в'єтнамської війни, де США втратили близько 50 тисяч осіб убитими з 1965 по 1973 роки.

"Я чую і розумію ті стурбованості, які висловлюються (щодо рішення збільшити контингент в Афганістані, де США вісім років ведуть затяжну війну). Багато хто говорить, що ситуація в Афганістані ніколи не стабілізується і нам, щоб уникнути подальших значних втрат було б краще вивести війська звідти якомога швидше. Цей аргумент викликаний неправильним трактуванням історії. На відміну від В'єтнаму, (в Афганістані) ми знаходимося у складі широкої коаліції із 43 країн, які поділяють легітимність наших дій ", - сказав Обама.

"Що найважливіше, на відміну від В'єтнаму, з території Афганістану на американський народ вироблялися нападу, і ця країна все ще залишається бажаним місцем для екстремістів, які знаходяться на її кордонах", - додав він.

США почне виведення військ з Афганістану влітку 2011 року

Збільшення американського і міжнародного військових контингентів в Афганістані дозволить США почати процес виведення військ з цієї країни в липні 2011 року, вважає Обама. Як модель виведення військ буде використаний досвід Іраку.

"Як це вже було зроблено в Іраку, цей перехід ми будемо виконувати поступово, з огляду на поточний стан справ", - сказав президент, додавши, що афганському уряду і афганському народові необхідно розуміти, що, зрештою, саме їм належить взяти у свої руки відповідальність за свою країну.

За його словами, серед його опонентів є ті, хто виступає проти встановлення конкретних термінів передачі повної влади в країні афганській владі.

"Я відкидаю такий підхід, тому що відсутність кінцевих строків позначиться на якості та невідкладності роботи з афганським урядом. Повинно бути зрозуміло, що афганці будуть поставлені перед необхідністю взяти цілком в свої руки вирішення питань безпеки, і що США не зацікавлені у веденні нескінченної війни в Афганістані", - зазначив Обама.

Разом з тим Обама не назвав термінів остаточної передачі повноважень щодо забезпечення безпеки владі Афганістану. Більше того, на спеціальному брифінгу перед виступом президента співробітники адміністрації, які не назвали своїх імен, відзначили, що терміни не можуть бути визначені зараз.

"Ці терміни будуть визначатися умовами на місці", - сказав представник адміністрації. "Але що ми точно не збираємося робити - і президент ввечері дасть це ясно зрозуміти - це нескінченно тримати американські війська в Афганістані. Ми підкреслюємо нашу відданість давньому партнерству з Афганістаном, але не за рахунок майже 100 тисяч американських солдатів у країні", - підкреслив він .

На реалізацію нової стратегії в Афганістані США витратить 30 млдр доларів

Реалізація нової стратегії обійдеться США вже в 2009 році в 30 мільярдів доларів."Наша нова стратегія в Афганістані обійдеться нам, за грубими підрахунками, в 30 мільярдів доларів "військових" витрат в цьому році, і я буду тісно працювати з Конгресом, щоб отримати це фінансування, в той час як ми працюємо над зниженням бюджетного дефіциту", - зізнався президент.

Разом з тим, він відзначив, що в останні кілька років США втратили баланс між достатньою обороноздатністю і станом економіки. Обама запевнив, що буде ставитися до "військових" витрат обережніше і не допустить невиправданих витрат, навіть в умовах дорогого посилення контингенту в Афганістані.

"Зараз ми просто не можемо дозволити собі ігнорувати вартість бойових дій, які ми ведемо. Коли я зайняв Овальний кабінет, вартість війни в Іраку та Афганістані наближалася до трильйона доларів. Я взяв за правило говорити про бюджетні витрати відкрито і чесно ... Але я визнаю, що війна з екстремізмом і насильством не може бути завершена швидко і не буде легкою", - сказав Обама.

Обама запевнив, що ухвалення рішення про відправку додаткових військ далося йому важко

"Мені не дається це рішення легко. Я був проти війни в Іраку саме тому, що вважаю, що треба стримуватися у використанні військової сили, і завжди думати про далекосяжні наслідки наших дій. Ми воюємо вже вісім років немислимою ціною людських життів та ресурсів", - сказав президент США.

Обама визнав, що розуміє, як важко для країни, виснаженої нескінченними суперечками про Ірак і тероризм, що переживає важку економічну кризу, вести довгу і криваву війну. Він нагадав про те, що особисто підписує листи зі співчуття сім'ям всіх загиблих в Афганістані американців.

"Якби я не думав, що безпека США і американського народу залежать від ситуації в Афганістані, я б з радістю наказав усім нашим військовим завтра ж повернутися додому", - підкреслив Обама.

"Так що ні - я не приймаю це рішення з легкістю. Я приймаю його тому, що я переконаний в тому, що наша безпека залежить від Афганістану і Пакистану. Ці країни - епіцентр жорстокого екстремізму "Аль-Каїди", - підкреслив американський лідер.

США наголошують на важливості співпраці з владою Афганістану і Пакистану

Буквально через 15 хвилин після закінчення виступу президента держдепартамент заявив про готовність працювати з владою Афганістану і Пакистану над реалізацією нової стратегії США в регіоні.

"Партнерство з Афганістаном передбачає стійкий прогрес у справі зміцнення влади уряду, прозорості і відповідальності. "Афганська стратегія"вимагає розширення і поглиблення партнерства з впливовими афганськими міністерствами, що відповідають за реалізацію власних програм", - наводяться слова держсекретаря США Хілларі Клінтон у складеній держдепартаментом добірці цитат високопоставлених американських дипломатів.

Клінтон пообіцяла, що держдепартамент буде постійно координувати свої дії з міжнародними партнерами, оскільки безпека і благополуччя Афганістану відповідають інтересам усього світу. На думку глави зовнішньополітичного відомства, в Афганістані в наявності ознаки прогресу.

У свою чергу, спецпосланник США по Афганістану і Пакистану Річард Холбрук пообіцяв, що держдепартамент буде приділяти чималу увагу допомозі Пакистану, благополуччя якого, як сказав Обама, нерозривно пов'язане із ситуацією в Афганістані.

"Ми завершуємо роботу над новою програмою цивільної допомоги, яка поглибить наші відносини з Пакистаном і допоможе Пакистану вирішити довгострокові проблеми розвитку", - сказав Холбрук.

Військове керівництво США також "повністю і без вагань" підтримало рішення про відправку додаткового контингенту до Афганістану, заявив голова Об'єднаного комітету начальників штабів адмірал Майк Маллен.

"Стратегія (США в Афганістані) була прийнята після вкрай обережного і глибокого осмислення: ми вивчили всю глибину цієї складної проблеми, після чого президент прийняв рішення про відправку додаткових сил ... Я брав участь в обговоренні цього питання від самого початку до ухвалення рішення, мій голос був почутий ", - цитує слова Маллена Об'єднана прес-служба збройних сил США.

За словами Маллена, нова стратегія США вимагатиме великих зусиль і від Афганістану. "Це великий виклик. Стратегія вимагає великих зусиль від президента Хаміда Карзая в швидкому відновленні сил безпеки Афганістану, упорядкування влади на державному та місцевому рівнях та підготовку до реальної передачі відповідальності (від США) за його країну", - сказав Маллен.

"Я дуже задоволений цим (рішенням Обами) ... Тепер ми всі "виступаємо в похід" і приступаємо до виконання рішення глави держави", - сказав голова ОКНШ.

США ведуть боротьбу з терористами в Афганістані вже вісім років, в даний час в країні дислоковано 68 тисяч американських військовослужбовців.

Крім американських військ, в Афганістані служать ще 32 тисячі іноземних військовослужбовців, однак інші країни-члени НАТО обережно ставляться до ідеї направити до Афганістану настільки істотне додаткове підкріплення.

У жовтні британський прем'єр Гордон Браун оголосив про намір направити в грудні до Афганістану додатково 500 військовослужбовців, довівши тим самим чисельність британських військ у цій країні до 10 тисяч чоловік.

За його словами, безпека жителів Британії залежить від того, чи зможе уряд країни впоратися з військовою загрозою з боку "Аль-Каїди" на афгано-пакистанському кордоні.

Міністр закордонних справ Італії Франко Фраттіні також підтвердив, що Рим готовий збільшити свою військову присутність в Афганістані. Зараз там знаходиться 3,2 тисячі італійських військовослужбовців.

20 листопада рада РНБО прийняла рішення про збільшення з 10 до 30 осіб чисельності українського миротворчого персоналу в Афганістані, який участі у бойових діях не бере.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1156 | Додав: Olenka
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ