Пт, 2024-04-19, 19:50


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2018 » Квітень » 8 » Святкують Великдень православні і греко-католики
11:06
Святкують Великдень православні і греко-католики
Інші останні Новини релігії на сайті holosUA.com/

  Православні, греко-католики святкують Великдень

У неділю, 8 квітня, українці відзначають головне свято богослужебного року - Великдень. Православні, греко-католики святкують Великдень RIA плюс RIA плюс access_time 3 години тому "Христос воскрес!", а у відповідь "Воістину воскрес!" - лунає сьогодні у всьому світі. Православні християни і греко-католики зустрічають головне свято церковного року - Великдень. Це перехідне свято, його дата кожен рік обчислюється за місячно-сонячним календарем. У цьому році воно припало на 16 квітня. Перший Великдень святкували стародавні іудеї за 1500 років до Різдва Христового на знак позбавлення єврейського народу від єгипетського рабства. Саме слово "пасха" давньоєврейською означає "результат", "позбавлення". Новозавітний, християнський Великдень був установлений апостолами незабаром після хресної смерті й Воскресіння Ісуса Христа, і набув новий сенс. За переказами, Великдень знаменує перемогу добра над злом, життя над смертю. День Світлого Христового Воскресіння - як "свято свят і торжество торжеств" отримав ще назву Великий день або скорочено - Великдень. 40-денний піст, який передує Великодню, теж називається Великим.

У церквах проходять святкові Великодні богослужіння, пише Depo.ua.

Великдень - перехідне свято, що відзначається в першу неділю після весняного повного місяця. Православні вітають один одного "Христос воскрес!". На що відповідають "Воістину воскрес!".

Як сказано в Євангелії, жінки-мироносиці Марія, Соломія та Іоанна на третій день після смерті Ісуса прийшли до його гробу і принесли пахощі. Однак труна була порожня, а на камені сидів Ангел. Жінки злякалися його, але Ангел сказав їм: "Не бійтеся, бо знаю, що ви шукаєте: Ісуса розіп'ятого. Його немає тут. Він воскрес, як сказав".

Жінки розповіли про побачене апостолам. "Ісус зустрів їх і сказав: радійте! Вони ж підійшли, обняли ноги його і вклонилися йому. Тоді промовляє до них Ісус: "Не лякайтесь, ідіть, повідомте братів моїх, нехай вони йдуть у Галілею, і там побачать мене". І учні побачили його воскреслим.

Перший тиждень після свята називається Світлим пасхальним тижнем, яка через 40 днів пасхального періоду закінчується святом Вознесіння Господнього.

Традиція дарувати на Великдень фарбовані яйця з'явилася в I столітті. Відповідно до церковного переказу, учениця Христа святая Марія Магдалина прийшла до римського імператора Тиверія з проповіддю і за традицією з подарунком. Вона подарувала Тиверію куряче яйце і розповіла про диво воскресіння. Тиверій не повірив їй і вигукнув: "Як може хтось воскреснути з мертвих? Це так само неможливо, як якби це яйце раптом стало червоним". Яйце відразу почервоніло, що і стало доказом істинності християнства.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини релігії | Переглядів: 957 | Додав: adminA | Теги: православні і греко-католики, великдень
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ