Чт, 2024-03-28, 17:14


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2009 » Жовтень » 12 » The Observer. Україна стривожена, бо Москва рветься до Криму
11:51
The Observer. Україна стривожена, бо Москва рветься до Криму
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Україна побоюється за своє майбутнє, оскільки Москва рветься до Криму, стверджує The Observer. У вересні в Лівадійському палаці, де колись Черчилль, Рузвельт і Сталін ділили Європу на сфери впливу, відбулася конференція, в якій брали участь східноєвропейські політики й інтелектуали. 

"Передбачалося обговорити стратегічне майбутнє України. Але основним стало питання: "Чи буде війна між Росією й Україною?" - повідомляє кореспондент Люк Гардінг.

У серпні президент Медведєв у своєму листі відчитав президента Ющенка, звинувативши його в антиросійській позиції і заявивши, що російська сторона не матиме з ним ніяких контактів.

"Медведєв також сказав, що переглядає російсько-український договір про дружбу від 1997 року: це натяк, що Москва, можливо, перестане поважати державні кордони України", - пише автор. На думку видання, Москва дала Києву недвозначний сигнал: наступний президент зобов'язаний визнати за Росією право вето на стратегічний курс України.

Екс-радник президента України з національної безпеки Володимир Горбулін минулого тижня застеріг у статті, що Росія готується розчленувати Україну. Найгарячішою точкою він вважає Крим - єдину область України, де російськомовне населення переважає. В останні тижні прокремлівські газети пророкують швидке возз'єднання Криму з Росією, а декілька московських ресторанів у меню перейменували борщ з "українського" на "малоросійський", повідомляє Гардінг.

Росія добивається не тільки зміни Ющенка, а й зміни траєкторії розвитку України, зауважив якийсь український дипломат. На його думку, Медведєв поставив перед Києвом ультиматум: змиритися з російським пануванням, добровільно відмовитися від вступу до НАТО і продовжити термін оренди бази ВМФ у Севастополі. "За цих умов новий президент України буде майже російською маріонеткою, сказало джерело".

Україна й інші східноєвропейські країни стурбовані тим, що США кидають їх напризволяще заради "перезавантаження" відносин із Москвою. Обама стурбований проблемами Ірану, Афганістану й Іраку, і "мало у кого є ілюзія, що він прийде на виручку Україні, якщо Росія на неї нападе", - пише газета.

Брюссель, зі свого боку, дав зрозуміти, що Україні не варто сподіватися на прийом у ЄС в осяжному майбутньому. Правда, Україну і ще п'ять колишніх республік СРСР запросили брати участь у програмі партнерства з ЄС, але візовий режим для громадян України не полегшили. Горбулін вважає, що європейці негласно домовилися з Москвою, що перестануть боротися за Україну. На його думку, ця угода порівнянна з "мюнхенською змовою".

Напад Росії на Україну - це щось немислиме, вважає Люк Гардінг. Проте напередодні президентських виборів можливі дрібні сутички - як випадкові, так і навмисні, наводить він думку аналітиків. Ще одна проблема - комерційна діяльність Чорноморського флоту, що має в своєму розпорядженні надлишки інфраструктури, зауважив Ендрю Уїлсон, науковий співробітник European Council on Foreign Relations.

Недавно російський парламент схвалив у першому читанні військову доктрину, що санкціонує застосування армії за кордоном для захисту національних інтересів, нагадує видання. "Проте більшість спостерігачів вважають, що Путін і Медведєв скористаються загрозою війни для ослаблення і дестабілізації України", - мовиться в статті.

Відповідальність за складне становище України значною мірою несе її керівництво: боротьба за владу між Ющенком і Тимошенко паралізувала державний апарат і поставила економіку на межу дефолту. На майбутніх виборах балотуються Тимошенко, Ющенко, Янукович і Яценюк.

Москва поки не підтримала жодного з кандидатів, стверджує газета, пояснюючи, що у Януковича рейтинг найвищий, але Путін краще ладнає з Тимошенко.

"Хто б не переміг, переможцеві доведеться вирішувати проблему відносин з Москвою", - підсумовує Гардінг. У очах російського керівництва Україна - невід'ємна частина Росії, украй необхідна для відновлення імперії.


За матеріалами InoPressa.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1631 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ