Сб, 2024-03-30, 02:56


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2010 » Травень » 5 » Туреччина з Україною прагнуть "повної економічної інтеграції"
22:02
Туреччина з Україною прагнуть "повної економічної інтеграції"
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Туреччина зацікавлена в створенні зони вільної торгівлі з Україною, заявив міністр закордонних справ Туреччини Ахмет Давутоглу на брифінгу в середу в Києві. Він повідомив, що це питання обговорювалося в середу в ході його зустрічі з президентом Януковичем.
"Ми думаємо, що найближчим часом ми зробимо важливі кроки в цьому напрямі. Ми готові зробити будь-які кроки для повної економічної інтеграції з Україною", - сказав глава МЗС Туреччини, передає "Інтерфакс-Україна".

Також повідомляється, що Міністерства закордонних справ України і Туреччини підписали "дорожню карту співпраці" на 2010-2011 роки. Про це повідомив на брифінгу глава МЗС України Костянтин Грищенко після завершення першої частини переговорів між українською і турецькою делегаціями в рамках візиту глави МЗС Туреччини Давутоглу в середу до Києва.

"Нами був підписаний план дій, дорожня карта розвитку двосторонніх відносин між Україною і Туреччиною на 2010-2011 роки", - сказав Грищенко.

Він також проінформував, що сторони домовилися, що координувати різні проекти в рамках цієї дорожньої карти будуть зовнішньополітичні відомства двох країн.

У свою чергу глава МЗС Туреччини Давутоглу зазначив, що сторони провели дуже корисні переговори: "Наші політичні відносини прекрасні, ми, як міністри закордонних справ, ухвалили рішення про розвиток тісної співпраці". Він також додав, що сторони домовилися розвивати торговельно-економічну співпрацю, а також рішуче налаштовані розвивати турецько-українські культурні зв'язки.

Також міністри закордонних справ України і Туреччини парафували декларацію про створення стратегічної ради високого рівня, яка визначатиме стратегічний напрям співпраці між Києвом і Анкарою.

"Переговори чітко засвідчили, що між Україною і Туреччиною немає якихось розбіжностей в поглядах на необхідність зміцнення безпеки в Чорноморському регіоні, немає якихось розбіжностей в оцінках ситуації в цілому в Європі, необхідності зміцнення стабільності і безпеки на континенті", - сказав Грищенко.

Він зазначив, що такий спільний погляд на ситуацію дозволяє Україні і Туреччині перейти на новий рівень співпраці.

"У цьому контексті нами було парафовано декларацію про створення стратегічної ради високого рівня між Україною і Турецькою республікою", - повідомив Грищенко. Він зазначив, що ця рада визначатиме стратегічні напрями співпраці між Києвом і Анкарою, його очолять президент України і прем'єр-міністр Туреччини.

"Передбачається, що декларацію буде підписано вже найближчим часом під час візиту глави уряду Туреччини до України", - сказав Грищенко.

Янукович підтримує створення стратегічної ради між Україною і Туреччиною

Тим часом президент Янукович підтримує ідею створення стратегічної ради високого рівня між Україною і Туреччиною. Про це він сказав сьогодні у Києві під час зустрічі з міністром закордонних справ Туреччини Давутоглу.

За словами Януковича, під час його візиту до Вашингтона він мав коротку розмову з прем’єр-міністром Туреччини Реджепом Ердоганом і запросив його відвідати Україну з офіційним візитом, передає прес-служба президента.

Янукович також зазначив, що Україна підтримує пропозицію Ердогана щодо створення вищезазначеної ради.

"Ми завжди ставились до відносин з Туреччиною з великою увагою і вважаємо, що вони для нас є стратегічними. Ми вважаємо Туреччину добрим сусідом і другом", - сказав Президент України.

Він наголосив, що Україна зацікавлена в обміні досвідом з Туреччиною у сфері європейської інтеграції, у співпраці в торговельно-економічній, енергетичній та багатьох інших сферах. Янукович наголосив, що Україна зацікавлена у співпраці також у військово-технічній сфері, зокрема, він назвав важливим відновлення співпраці у танкобудівній галузі.

"Ми вважаємо реальним довести товарообіг між нашими країнами до 10 млрд доларів", - сказав Янукович, наголосивши, що в цьому контексті є дуже важливою робота міжурядової комісії.

Також глава Української держави відзначив зростання інвестицій з Туреччини в Україну. Водночас, він вважає, що цей потенціал далеко не вичерпаний. Крім того, Янукович наголосив на важливості співпраці двох країн у питанні забезпечення стабільності у Південнокавказькому регіоні.

Раніше повідомлялося, що турецька сторона готова приймати українців без віз у разі, якщо Україна погодиться на аналогічний крок. Про це заявив посол Туреччини в Україні Ахмет Бюлент Меріч.

"Нинішній візовий режим не влаштовує жодну з двох сторін. Ми щиро віримо, що застосування віз для наших громадян не відповідає духу дружби між нашими країнами. Турецька сторона готова до негайного звільнення від віз, якщо уряд України відповідно погодиться піти на такий самий крок", - стверджує посол.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1040 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ