Пт, 2024-03-29, 15:00


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2009 » Жовтень » 27 » Туреччина захищає Іран на чолі з "пацифістом" Ахмідінежадом
20:48
Туреччина захищає Іран на чолі з "пацифістом" Ахмідінежадом
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Прем'єр-міністр Туреччини Тайіп Ердоган прибув до Тегерана, де провів у вівторок переговори з президентом Ісламської Республіки Махмудом Ахмадінежадом. Туреччина несподівано для всіх розпочала реалізовувати новий курс шляхетного захисника Ірану від Заходу.

Напередодні візиту до Ірану Ердоган звинуватив західні країни в "неправильному і несправедливому ставленні до Ірану. Також Ердоган висловив претензії до п'яти постійних членів РБ ООН у зв'язку зі спробами вирішення так званого іранського питання. Ердоган назвав "чутками" підозри в існуванні іранської військової ядерної програми і заявив, що вважає Ахмадінежада пацифістом.

Як зазначає супутниковий телеканал "Аль-Джазіра", правляча в Туреччині Партія справедливості і розвитку відійшла від колишньої традиційної прив'язки зовнішньої політики до курсу, який проводять США, НАТО та Ізраїль, передає ИТАР-ТАСС.


Туреччина останнім часом проводить кроки з посилення позицій Анкари на Близькому і Середньому Сході. Серед них - налагодження контактів з арабськими й ісламськими країнами, розвиток економічних зв'язків, посередницькі послуги турецької дипломатії у врегулюванні кризових ситуацій на Близькому Сході.

Як зазначають експерти, авторитет Туреччини в ісламському світі нині надзвичайно високий. Як вважають аналітики, новий курс Туреччини щодо Ірану може стати серйозною проблемою для НАТО.

В понеділок турецький прем'єр відвідав Ісламабад, де заявив про неприпустимість розростання суперечностей між Іраном і Пакистаном, які викликані активізацією збройних вилазок з боку екстремістів у прикордонній провінції Сістан-Белуджістан.

Як очікується, у вівторок Ердогана прийме духовний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї. Він також зустрінеться зі спікером меджлісу Алі Ларіджані. У своїй вітальній промові Ердоган назвав Іран "другом Туреччини" і заявив про свою впевненість у тому, що іранська ядерна програма має виключно мирний характер.

Зазначимо, Іран, незважаючи на нещодавні домовленості, не поспішає схвалювати операцію з дозбагачення свого урану за кордоном. Раніше планувалося велику частину виробленого Тегераном низькозбагаченого урану вивезти до Росії для переробки на паливо для медичного реактора в Тегерані. Поки Тегеран відклав термін відповіді щодо цієї операції.

Можливо, іранська влада просто купить необхідне паливо на світовому ринку. На думку проурядових сил, якщо Тегеран віддасть свій уран для переробки, Захід просто вилучить його і зірве ядерну програму. Як у понеділок написала офіційна газета Kayhan, Іран не віддасть "ані міліграма збагаченого урану для переробки на 20-процентний уран іноземцям".

Протистояння Ірану і Заходу може перейти у відкритий конфлікт, адже зачіпаються інтереси декількох регіонів світу, враховуючи США, Ізраїль, Європу, Росію і Китай, зазначає InoPressa.

В контексті складної політичної ситуації турецька позиція захисника Ірану дуже необхідна Тегерану. В той же час погіршуються взаємини Туреччини й Ізраїлю. Підтримка Ірану довела напруженість у відносинах з урядом Нетаньяху до критичної межі. Іран же буде себе тепер почувати впевненіше, заручившись підтримкою впливової ісламської країни, котра має вагу на міжнародній арені.

Також стало відомо, що Іран прийме пропозицію МАГАТЕ про збагачення урану за кордоном, проте зажадає внести в угоду "дуже важливі зміни", повідомляють іранські ЗМІ.

Іранський державний арабомовний телеканал "Аль-Алям", посилаючись на неназвані джерела в уряді, повідомив, що Тегеран передасть відповідь на план МАГАТЕ протягом 48 годин, передає Бі-Бі-Сі.

Іранська влада не дала відповіді в обумовлений термін, який закінчився минулої п'ятниці. Телеканал "Аль-Алам" не уточнив, які саме зміни Іран хотів би внести до проекту угоди.

Відповідно до цього плану Іран отримував би стільки палива, скільки потрібно для ядерного реактора, але недостатньо для створення атомної бомби. Згідно з пропозицією, іранський уран повинен надходити на об'єкти МАГАТЕ, а вже звідти - до Росії для подальшого збагачення.

Після цього збагачений уран повернеться МАГАТЕ, а вже від нього потрапить до Франції, яка має в своєму розпорядженні технології виробництва так званих паливних складок, необхідних для роботи іранського реактора.

США і низка інших країн Заходу звинувачують Іран у розробці ядерної зброї під прикриттям програми мирного атома. Рада безпеки ООН схвалила п'ять резолюцій і наклала на Іран санкції, вимагаючи від нього відмовитися від збагачення урану. Тегеран усі звинувачення відкидає, заявляючи, що його ядерна програма направлена виключно на мирні потреби країни в електроенергії.

На початку жовтня після поїздки до Тегерана голова Міжнародного агентства з атомної енергії Мухаммед ель-Барадеї натомість заявив, що МАГАТЕ не володіє "конкретними доказами" того, що Іран розробляє ядерну зброю.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1894 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ