Пт, 2024-03-29, 09:29


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Жовтень » 29 » У 2017 році в Україні можуть з'явитися соціальні інспектори
11:51
У 2017 році в Україні можуть з'явитися соціальні інспектори
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Мінсоцполітики пропонує створити з 1 липня 2017 року соціальне інспектування – підрозділ зі штатом 550 осіб, яке контролюватиме надання соцдопомоги. Про це йдеться в проекті закону "Про забезпечення держконтролю у сфері соціальної підтримки". Досі соціальні інспектори займалися лише призначенням соцвиплат, пише FinClub.

"Ухвалення закону підвищить статус соціальних інспекторів та ефективність їхньої діяльності за рахунок виконання лише функцій контролю, виведення з-під підпорядкування керівників місцевих органів соціального захисту населення, достатнього рівня фінансового і матеріально-технічного забезпечення", – зазначають автори документа.

У Мінфіні підтримують ідею створення соціальної інспекції. Ця ініціатива фактично має стати продовженням розпочатої процедури верифікації одержувачів соцвиплат.

За планами масштабної верифікації, запущеної в березні, Мінфін збирався заощадити 5 млрд грн. Порівнюючи бази даних (списки втрачених паспортів одержувачів соціальної допомоги, які померли), Мінфін виявив 1,2 млн випадків, за якими до кінця року можна заощадити 9 млрд грн. Однак міністерство не може призупиняти або скасовувати соцвиплати, воно лише передає інформацію про порушення розпорядникам, які й ухвалюють рішення, а Мінсоцполітики поки що не поспішає припиняти виплати.

Соціальні інспектори контролюватимуть правильність і своєчасність призначення соціальної підтримки. Йдеться про перевірку держдопомоги малозабезпеченим родинам, матерям-одиначкам, субсидії і пільги з оплати ЖКГ (тільки 2017 року на субсидії хочуть направити 50,7 млрд грн). Інспектори повинні будуть відвідувати одержувачів соцдопомоги, щоб визначати ступінь їхньої бідності і знаходити їхні додаткові джерела для існування, про які одержувачі державної допомоги не повідомили державі, але які можуть вплинути на розмір або навіть сам факт призначення допомоги.

Світова практика свідчить про ефективність таких інспекцій. Представник Світового банку Катерина Петрина на засіданні парламентського комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення повідомила, що у Великій Британії аналогічний орган знизив частку некоректних виплат з 2% до 0,5%. "Потрібно визнати, що проблема фальшивих виплат і махінацій є. Причому вона більша, ніж видно на поверхні. Не може рівень таких виплат в Україні бути нижчим, ніж у розвинених країнах. Очевидно, що потрібен механізм контролю за призначенням соціальних виплат", – зазначає заступник голови Стратегічної групи радників при Кабінеті міністрів Павло Кухта.

Але, на його думку, законопроект у тому вигляді, в якому його запропонувало Мінсоцполітики, не має сенсу. "У пропозиціях Мінсоцполітики є своя логіка: на створення незалежної структури зараз не виділено коштів. Але водночас контроль у ситуації, коли контролери і контрольовані належать до однієї структури, не може бути ефективним. Тому головне питання: як побудувати механізм верифікації виплат? Я думаю, ця ідея ще обговорюватиметься всіма учасниками процесу", – каже Павло Кухта.

"Інститут соціальної інспекції має бути незалежним. При Мінсоцполітики вже працюють соціальні інспектори: витрати на їхнє утримання більші, ніж сума коштів, які вони економлять. Така ситуація мені здається дивною: в міністерстві повинні бути зацікавлені в тому, щоб платити великі суми меншій кількості людей. При цьому створювати таку інституцію при Мінфіні теж небезпечно: в такому випадку є ризик, що ніхто нічого не отримає", – натякає Тарас Козак на надмірну "економність" Мінфіну.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 736 | Додав: adminA | Теги: соціальні інспектори, Україна, 2017 р
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ