Чт, 2024-03-28, 20:07


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2017 » Січень » 3 » У Чехії примусово ексгумували останки Олександра Олеся
14:01
У Чехії примусово ексгумували останки Олександра Олеся
Інші останні Біографії. Довідки. Рецепти на сайті holosUA.com/

Останки відомого українського письменника Олександра Олеся, який похований в Чехії, примусово ексгумовані. Про це у вівторок, 3 січня, повідомляє ZN.UA.

Видання зазначає, що у могилі Олеся збираються поховати іншу людину.

Як відомо, Олександр Олесь помер у 1944 році. За чеськими законами, після поховання родичі або друзі померлих повинні платити ренту за місце на кладовищі, розміром 20 тисяч чеських крон на 10 років (приблизно 20 тисяч гривень – ред.).

За словами представників місцевої української громади, донедавна ренту за могилу Олеся платив, за власною ініціативою, громадянин Чехії і виходець з України Володимир Михайлишин. Однак нещодавно Михайлишин помер, і тепер його син хоче поховати батька на могилі Олеся.

За словами українських діаспорян, перепоховання заплановано на 12.00 3 січня 2017 року, плани подальшого поховання останків Олеся і його дружини невідомі. Зараз на Ольшанському цвинтарі знаходяться представники української діаспори, які чекають на консула.

Міністр інформполітики Юрій Стець зазначив в коментарі, що відповідні державні установи вже поінформовані про проблему і намагаються розв'язати її.

У свою чергу, Міністерство закордонних справ попросило направити їм інформаційний запит.

Президент України Петро Порошенко доручив Міністерству закордонних справ вивчити питання перепоховання українського поета і письменника Олександра Олеся в Україні, заявляє прес-секретар глави держави Святослав Цеголко.

"Президент України доручив Міністерству закордонних справ терміново втрутитися в ситуацію з похованням відомого українського письменника Олександра Олеся в Чехії, а також зв'язатися з його родичами з приводу вивчення питання перепоховання його в Україні", - повідомив Цеголко агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок, 3 січня.

Міністерство закордонних справ України терміново втрутиться у ситуацію щодо поховання відомого українського письменника Олександра Олеся у Чехії. На цьому наполіг Петро Порошенко, повідомляє Святослав Цеголко у своєму Facebook.

Також МЗС має зв'язатися з родичами письменника Олександра Олеся у Канаді для з'ясування можливості перепоховання його в Україні.

Голова Українського інституту національної пам`яті Володимир В`ятрович вважає, що останки українського митця Олександра Олеся мають бути перепоховані на Лук`янівському кладовищі в Києві. Про це В`ятрович написав на своїй сторінці у Facebook.

"Олександр Олесь має бути перепохований в Україні. Найкраще місце для цього - алея почесних поховань на Лук`янівському кладовищі", - переконаний він.

Проте, за словами В’ятровича, вирішення питання з перепохованням Олеся не вирішує проблему в цілому.

"По цілому світі розкидані могили визначних українців. Частина з них залишиться на місці і потребуватиме спільної опіки місцевих українських громад і української держави. Частину слід буде перепоховати в Україні через неможливість опікуватися на місці теперішнього поховання. А щодо найвизначніших українців наша держава сама має ініціювати їх повернення на рідну землю для поховання у національному пантеоні", - зауважив голова Українського інституту національної пам`яті.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Біографії. Довідки. Рецепти | Переглядів: 1730 | Додав: adminA | Теги: Чехія, останки Олександра Олеся, ексгумація
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ