Сб, 2024-04-20, 17:09


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Серпень » 26 » У Мінську вирішили не стріляти в зоні АТО з 1 вересня. ВІДЕО
20:04
У Мінську вирішили не стріляти в зоні АТО з 1 вересня. ВІДЕО
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

У Мінську Тристороння контактна група за участю представників угруповань, які тимчасово контролюють окремі райони Донецької і Луганської областей, заявила про необхідність безстрокового припинення вогню на українському Донбасі у зв'язку з початком нового навчального року.

Про це повідомила у п'ятницю 26 серпня прес-секретарка представника України в Тристоронньої контактній групі, колишнього президента Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

"Тристороння контактна група за участю представників ОРДЛО заявила про необхідність повного безстрокового припинення вогню на Донбасі з 1 вересня 2016 року. У цей день розпочнеться новий навчальний рік", - написала вона в своєму Facebook.

Оліфер зазначила, що тільки на підконтрольній Україні частини Донбасу в школи і дитсадки підуть понад 150 тисяч дітей.

"Ми наполягаємо: усі діти Донецької і Луганської областей, незалежно від місця проживання, мають право на турботу і безпеку. Саме тому Україна наполягає на повному припиненні вогню. Українська сторона послідовно виконує Мінські угоди, і закликає Російську Федерацію і ОРДЛО не порушувати взяті на себе зобов'язання і з 1 вересня 2016 року всі-таки припинити стріляти", - йдеться в її повідомленні.

Прес-секретарка Кучми наголосила, що безпека є ключовою складовою для вирішення всіх проблем політичного, гуманітарного і економічного характеру.

"Стійкий режим тиші, відведення важких озброєнь і підтвердження цього відводу СММ ОБСЄ, - основою для повноцінної реалізації перших і ключових пунктів Мінських домовленостей є повернення Україні контролю за українсько-російським державним кордоном", - повідомила вона.

Спецпредставник ОБСЄ в Тристоронньої контактній групі Донбасом Мартін Сайдік в свою чергу наголосив, що заява про необхідність безстрокового припинення вогню в зв'язку з початком нового навчального року, починаючи з півночі 31 серпня - "це дійсно спільна ініціатива всіх сторін тристоронньої контактної групи", передає "Інтерфакс-Україна".

"Я особисто закликаю всі сторони висловити свою підтримку цієї заяви на вищому рівні", - сказав він на прес-конференції у п'ятницю 26 серпня в Мінську.

Він звернув особливу увагу на слово "безстрокове" щодо режиму припинення вогню і нагадав, що рівно рік тому така ініціатива також висувалася і в цілому була реалізована: "Ми повинні зробити це знову. Сподіваюся на підтримку ЗМІ у цьому питанні".

"Звертаю увагу на те, що мова йде про безстрокове припинення вогню. Треба, щоб вересень став самим тихим і безпечним місяцем, як це було минулого року", - сказав він.

Як повідомлялося сьогодні раніше, перший віце-спікер Верховної Ради, представник в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко заявила в Мінську, що Україна закликає припинити вогонь в зоні бойових дій на Донбасі до 1 вересня: "Особливо це актуально напередодні 1 вересня. Сьогодні українська сторона у всіх чотирьох підгрупах виступає з ініціативою, що напередодні 1 вересня просто зобов'язані всі сторони припинити вогонь, тому що страждають не тільки військові, але і цивільне населення". За її словами, на лінії фронту тільки в Луганській області знаходяться 126 навчальних закладів. В окремих районах в минулому році діти не могли відвідувати школи через бої, зазначила вона.

Нагадаємо, рівно рік тому - 26 серпня 2015-го – в Мінську Тристороння контактна група за участю представників окремих районів Донецької та Луганської областей домовилася про припинення вогню на Донбасі з початком нового навчального року в школах.

29 серпня 2015 року бойовики вперше не використовували озброєння калібру понад 100 мм.

Штаб АТО у той час відзначав стабілізацію обстановки на Донбасі. У Спільному центрі контролю і координації повідомляли 1 вересня, що режиму припинення вогню повністю дотримуються усі сторони конфлікту. А ось моніторингова місія ОБСЄ повного дотримання перемир'я не підтверджувала.

Після цього учасники переговорів в Мінську ще кілька разів домовлялися про припинення вогню в зоні проведення АТО.

Так, 22 грудня 2015 року (того ж дня, коли бойовики увійшли до села Комінтернове, що лежить у "сірій зоні" поблизу Маріуполя), була досягнута домовленість про припинення вогню в ніч проти 23 грудня. Однак через 11 годин після досягнення такої домовленості бойовики застосували проти сил АТО "Гради".

Потім учасники Тристоронньої контактної групи домовлялися про оголошення режиму тиші 13 січня, який мав бути запроваджений негайно.

Востаннє, 29 квітня, учасники Тристоронньої контактної групи погодили режим припинення вогню з опівночі 30 квітня, проте бойовики не витримали й дня.

24 серпня президент Петро Порошенко під час виступу в центрі Києва з нагоди Дня Незалежності України заявив, що з початку 2014 року, захищаючи Вітчизну, загинули 2504 українських воїна.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 928 | Додав: adminA | Теги: 1 вересня, зона АТО, не стріляти, Мінськ
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ