Пт, 2024-04-19, 01:51


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2017 » Лютий » 12 » У Мінську затримано письменника Сергія Жадана, йому заборонили в'їзд до Бєларусі
09:34
У Мінську затримано письменника Сергія Жадана, йому заборонили в'їзд до Бєларусі
Інші останні Навіны Беларусі на сайті holosUA.com/

  Українського письменника Сергія Жадана було затримано у Мінську в ніч на 11 лютого та повідомлено про заборону в'їзду до Бєларусі на невизначений термін. Про це сам Жадан повідомив 11 лютого на своїй сторінці у Facebook .

За його словами. близько 2-ї години ночі до нього у готельний номер прибув міліцейський патруль.

"Нічого не пояснюючи, доправили до відділення, почали пробивати по базі, нічого не знайшли. Задзвонили до КГБ. Там їм порадили їхати до іншого відділення, Ленінського. У Ленінському знову пробивали по базі, врешті, пояснили - виявляється, мені ще 2015-го заборонено в'їзд на територію РФ із формулюванням "за причастность к террористической деятельности", а оскільки Бєларусь та Казахстан знаходяться із РФ в одній візовій зоні, то заборона автоматично переходить і до Бєларусі з Казахстаном", - зазначив він.

"Ночувати довелось у камері. На ранок довго писали пояснювальні, розпитували про тероризм. Зрештою, поставили штамп про заборону в'їзду до Бєларусі на невизначений термін", - додав Жадан.

Раніше схожа ситуація сталася з представником України в підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи Іриною Геращенко, коли в травні 2016 року їй заборонили в'їзд до Бєларусі. Але потім скасувала цю заборону.

Українські дипломати готують ноту з приводу затримання Жадана в Мінську - Геращенко

Міністерство закордонних справ України та посольство України в Бєларусі готують ноту з приводу затримання в Мінську Сергія Жадана, українські дипломати супроводжують його до перетину українсько-білоруського кордону, повідомила, перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

"МЗС уже дало доручення, щоб співробітники посольства супроводжували Сергія в аеропорт і до перетину кордону, про це щойно мені сказала заступник міністра Олена Зеркаль ", - повідомила Геращенко на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбуці" в суботу.

За її словами, представник українського посольства в Бєларусі Валерій Жигун підтвердив інформацію, що Жадана затримали в Мінську, і що він провів ніч у Ленінському райвідділі міліції в Мінську.

Перший віце-спікер зазначила, що в посольстві України в Бєларусі дізналися про інцидент тільки в суботу вранці, тому що родина письменника не зверталася до них раніше, "а білоруси не дали інформації про затримання громадянина України, що, безумовно, є порушенням".

"Посольство і МЗС України вже готують ноту з цього приводу. Це справді ганьба і час жорстко ставити питання перед Мінськом про неприпустимість дій ФСБ, що таким ганебним способом, через формування спільних чорних списків намагається погіршити і наші з білорусами двосторонні відносини", - написала Геращенко.

Як повідомив начальник управління консульської забезпечення служби МЗС України Василь Кирилич у суботу в ефірі телеканалу "112.Україна", Жадан наразі звільнений із вимогою залишити територію Бєларусі. "МЗС України вживатиме всіх необхідних заходів для з'ясування обставин і причин затримання Жадана в Бєларусі", - сказав він.

Жадан: бєларуські силовики не дозволили зателефонувати в посольство України

Сергій Жадан заявив, що силовики відмовляли йому у проханні зателефонувати в Посольство України. Про це він повідомив в ефірі одного із національних телеканалів.

"На моє прохання подзвонити в українське посольство мені відмовили. На мої аргументи, що я письменник, який приїхав на міжнародний літературний фестиваль, теж ніхто уваги не звернув", - сказав Жадан.

За словами письменника, ситуація з його затриманням закінчилась штампом в паспорті про заборону в’їзду в Бєларусь.

"Така дивна річ: там немає дати, до якої ця заборона діє", – додав він.

МЗС України викликало "на килим" посла Бєларусі

Посла Бєларусі в Україні Ігоря Сокола викликали до Міністерства закордонних справ України у зв'язку із затриманням Жадана. Про це повідомляє прес-служба МЗС.

"У зв'язку із затриманням бєларуськими компетентними органами українського письменника Сергія Жадана в Мінську до МЗС України було викликано посла Бєларусі в Україні пана Ігоря Сокола", - йдеться на сайті відомства.

Зокрема, представиники МЗС висловили керівнику бєларуської дипмісії глибоке занепокоєння ситуацією із затриманням та забороною в’їзду письменнику, звернувши увагу на системність таких дій Бєларуських правоохоронців стосовно громадян України.

У МЗС також зауважили, що роз'яснення бєларуської сторони, отримані станом на сьогодні, не задовольняють українську сторону.

Крім того, міністри закордонних справ України і Бєларусі Павло Клімкін та Володимир Макей обговорили ситуацію, що склалась у зв'язку із затриманням Жадана. Про це Клімкін написав у Тwitter.

"Провів телефонну розмову з бєларуським колегою Макеєм для обговорення ситуації із затриманням Сергія Жадана", - зазначив Клімкін.

Нобелівська лауреатка Алексієвич: Бєларусь перестає бути незалежною

У затриманні Жадана в Мінську можна побачити погані знаки. Про це заявила бєларуська письменниця і Нобелівська лауреатка Світлана Алексієвич у коментарі "Радые Свабода".

"Я думаю, що це все погані знаки. Це знаки того, що Бєларусь чогось боїться, що вона не самостійна", – говорить колега Жадана.

Алексієвич вважає арешт українця через "чорні списки" Росії втратою гідності бєларуською владою.

"Ми, власне, нічого не знаємо, що там насправді відбувається, може цей конфлікт – лише зовнішня гра, а насправді, можливо, відбуваються більш серйозні речі, які нам невідомі. Але найголовніше, що Бєларусь перестає бути незалежною країною. Вона починає грати в чужі ігри", - підсумувала письменниця.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Навіны Беларусі | Переглядів: 629 | Додав: adminA | Теги: Бєларусіь, в'їзд, Мінськ, забороа, затримання письменника Сергія Жадан
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ