Пт, 2024-04-19, 18:03


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Червень » 7 » У МЗС розповіли, як ОБСЄ контролюватиме кордон з РФ
08:55
У МЗС розповіли, як ОБСЄ контролюватиме кордон з РФ
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

  Наразі серед усіх сторін, причетних до врегулювання конфлікту на Донбасі, існує розуміння щодо потреби у поліцейській місії ОБСЄ на сході України. Як заявив в ефірі програми "Свобода слова" на ICTV міністр закордонних справ України Павло Клімкін, дискусії йдуть щодо мандата, бюджету та правил застосування зброї місії.

"СММ ОБСЄ, яка працює зараз, на жаль, не може зробити всього. І друге - безпека перед, під час і після виборів – саме для того нам і потрібна масштабна озброєна поліцейська місія ОБСЄ. По-перше, ми усі дійсно погодилися, що така місія, як така, потрібна. Це перший дуже важливий крок. Другий момент полягає в тому, що ми розуміємо, що без зброї така місія просто буде недієздатною, оскільки будь-яка провокація – і що тоді робити?" - заявив він.

Наразі ж, додав міністр, тривають дискусії щодо деталей цієї місії. Просування в обговоренні цих деталей глава МЗС назвав "більш ніж поміркованим".

"Нам треба погодитися щодо трьох речей. Перше – це, власне, мандат цієї місії, і також нам потрібен консенсус (оскільки рішення в ОБСЄ приймається консенсусом). Друге – це погодити бюджет місії (без бюджету вона далі просто не буде реалізована). І третє (дуже важливий момент, про який багато хто забуває) – це правила застосування зброї, якщо місія буде озброєна", - пояснив предмет дискусії Клімкін.

Клімкін додав, що у рамках врегулювання контроль над держкордоном між Україною та РФ на тимчасово окупованому Донбасі може здійснювати або Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ, або обговорювана поліцейська місія ОБСЄ.

"Без контролю над кордоном жодного подальшого просування і, звичайно, жодної безпеки - інакше на нашу територію будуть і надалі затягувати і російські регулярні війська, і зброя, і найманці, і боєприпаси, - не може бути і мови. Другий момент: нам потрібно, щоб кордон контролювався - чи це буде поліцейська місія ОБСЄ, чи СММ ОБСЄ", - заявив він.

Міністр повідомив, що наразі Україна погодила з керівництвом СММ ОБСЄ "спеціальний підхід, який складається з трьох блоків".

По-перше, СММ ОБСЄ розміщує свої спеціальні бази вздовж ділянки держкордону на Донбасі, який поки що не контролюється урядом України. При цьому, таких баз має бути декілька задля ефективного контролю.

Другий момент полягає у розміщенні спеціального обладнання, яке буде спостерігати за кордоном і будь-якими шляхами, запровадження механізму інспекції.

"І дуже важливий момент – це розміщення представників СММ ОБСЄ в пунктах перетину кордону з нашого боку. Це, як вважає ОБСЄ, і це наша спільна думка, дозволить достатньо ефективно контролювати кордон", - повідомив Клімкін.

Він наголосив на важливості прийняття рішення щодо того, хто буде контролювати кордон - СММ чи поліцейська місія ОБСЄ.

"Насправді, я вважаю, що вони будуть співпрацювати у контролі над кордоном. До цього ми поступово прийдемо", - додав глава МЗС.

Водночас Клімкін наголосив, що Росія намагається не допустити передачу контролю на тимчасово окупованому Донбасі під контроль ОБСЄ.

"Росія не хоче жодного ефективного контролю кордону. Вона прекрасно розуміє, що коли кордон буде перекрито, то тоді почнеться реальна розмова - оскільки контроль над ситуацією буде мати фактично міжнародне співтовариство, ОБСЄ", - зазначив міністр.

Росіян у поліцейській місії ОБСЄ не буде - Клімкін

Військовослужбовців РФ як держави-члена ОБСЄ в обговорюваній збройній поліцейській місії ОБСЄ на Донбасі не буде, заявив Клімкін.

"Щодо представництва країн, то в ОБСЄ рішення, на жаль, приймають консенсусом. Нам потрібно врахувати позиції усіх країн. Ми будемо прагнути до того, щоб місія була максимально ефективною. Звичайно, уявити, коли російські представники будуть озброєні на території України – це повна абстракція", - заявив він.

Міністр також прокоментував питання щодо можливої участі в місії так званих "союзників" Росії з ОДКБ.

"Одна з ідей, яку ми обговорюємо, – це так званий принцип "негативних списків". Коли з кожної країни кажуть, що такі країни не беруть участь, такі беруть, і потім посередині залишають в основному країни, які вважаються умовно нейтральними. Це одна з опцій, яка зараз обговорюється", - заявив Клімкін.

Глава МЗС повідомив, що наразі обговорюють параметри самої місії. Щодо кількості місії, то це залежить від її озброєння, мандата, розміщення та функцій.

Клімкін також повідомив, скільки часу можлива поліцейська місія ОБСЄ може бути на Донбасі.

"Говорячи про поліцейську місію, ми говоримо, звичайно, про моніторинг кордону, але не тільки. Нам потрібна реальна безпека на час до, під час і після виборів. Оскільки говорити про те, що на другий день після виборів у нас все там буде прекрасно і ми повернемося до нормального життя, при всьому нашому бажанні, ми не можемо. Тому місія там має залишатися до того моменту, коли самі люди там відчують, що вони повернулися до нормального життя", - заявив він.

Як повідомлялося, Петро Порошенко наприкінці березня заявляв про готовність провести вибори на тимчасово окупованій частині Донбасу в присутності міжнародного компонента з питань безпеки.

1 червня заступник голови АП Костянтин Єлісєєв заявив про те, що російська сторона дала згоду на розгортання збройної поліцейської місії на Донбасі та зазначив, що деякі критики заявляють, ніби Київ видає бажане за дійсне. "Насправді це не так, адже я ще раз наголошую, що у нас є чіткі записи всіх телефонних розмов, які містять згоду президента Росії на розміщення саме збройної поліцейської місії ОБСЄ. Єдине, що я зазначу, що лідери дійсно не обговорювали деталі, оскільки це вже мають робити експерти і фахівці для того, щоб напрацювати і подати відповідні пропозиції на затвердження голів країн "нормандської четвірки", - наголосив Єлісєєв.

За його словами, під час останньої телефонної розмови в "нормандському форматі" 23 травня вночі були досягнуті певні домовленості, які, на жаль, не були реалізовані, оскільки Росія заблокувала і проігнорувала всі заплановані в цьому контексті заходи.

Водночас у МЗС РФ заявили зворотне: Росія на розміщення воєнізованої місії в Україні на Донбасі згоди не давала, і ці питання повинні обговорюватися у відповідних форматах.

Російська Федерація готова погодитися на те, щоб представники місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), які працюють у зоні АТО, мали особисту зброю. Про це повідомив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров.

За його словами, Росія виступає за посилення нарядів ОБСЄ новою групою спостерігачів у місцях складування важкої техніки, куди вона має відводитися згідно з Мінським домовленостями.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 811 | Додав: adminA | Теги: контроль, ОБСЄ, кордон з РФ, МЗС
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ