Пт, 2024-03-29, 03:08


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2009 » Жовтень » 21 » У президента запідозрили уряд у махінаціях з кредитуванням "Нафтогазу"
13:18
У президента запідозрили уряд у махінаціях з кредитуванням "Нафтогазу"
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Переговори з міжнародними фінансовими інституціями про надання "Нафтогазу" кредиту призупинені. Про це заявив представник президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський в ефірі "5 каналу".

"Реформування газового сектора – це була одна з передумов, коли Єврокомісія і міжнародні фінансові інституції наприкінці липня погодилися надати Україні вигідні кредити обсягом 1,7 мільярда доларів", - сказав він.

"На жаль, зволікання з реформами і подвійна гра на рівні уряду призвела до того, що переговори з міжнародними фінансовими інституціями призупинені", - зазначив Соколовський.

"Враховуючи деякі закулісні переговори керівників уряду, це може призвести до того, що Україну знову хочуть втягнути у якісь тіньові схеми кредитування", - заявив представник президента.


"Періодично виникають та стихають переговори з компанією "Трійка-діалог", яка опрацьовує питання надання Україні кредиту в обсязі 4 мільярдів доларів, але за схемами, які є набагато дорожчими і менш вигідними для України, ніж прозорі кредити", - пояснив Соколовський.

Крім того, він зазначив, що реструктуризація боргів "Нафтогазу" – "вимушене рішення". "Це лише перекладання боргів на завтра і на післязавтра", - вважає представник президента.

"На яких умовах відбулася реструктуризація – у нас була ставка за кредит 8,125%, українська сторона запропонувала 9,5% і відтермінували сплату боргів на 5 років. Тобто це перекладання на наступні покоління тих зобов’язань, які мали би бути завершені", - пояснив Соколовський.

Він також зазначив, що згідно з фінпланом "Нафтогазу", дефіцит його бюджету на 2009 рік становить 33 мільярди гривень.

"Це катастрофічна цифра. Проблема "Нафтогазу" – це проблема України", - заявив Соколовський.

Як повідомлялося, Світовий банк готовий надати Україні кредит на здійснення структурних реформ у газовому секторі. Згідно з заявою фінустанови, сума кредиту може сягнути 500 млн доларів.

Окрім Світового банку, позикові кошти Україні пообіцяв і Європейський банк реконструкції і розвитку. 17 листопада поточного року він розгляне питання про надання 300 млн дол для поповнення обігових коштів і закупівлі газу. Поки це єдине реальне джерело кредитних коштів для придбання палива НАК "Нафтогаз України".

Це фінансування є першою фазою двофазового проекту. В ході другого етапу передбачається надання ЄБРР "Нафтогазу" ще 450 млн дол на розвиток інфраструктури і підвищення енергоефективності.

Проте попередньою умовою надання цих коштів є виконання реформ в галузі і погашення першого короткострокового кредиту. Банк нагадує, що мова йде про фінансове оздоровлення сектора, збільшення його прозорості і керованості.

Очікується, що друга фаза проекту буде в рівному обсязі співфінансуватися Європейським інвестиційним банком, завдяки чому загальний обсяг сягне 900 млн дол.

ЄБРР також припускає, що з урахуванням додаткового експортно-кредитного фінансування і іншого можливого співфінансування загальна вартість фінансової допомоги "Нафтогазу" може сягнути 2,1 млрд долл, а спільно з Європейським інвестиційним банком - 3 млрд дол.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1293 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ