Сб, 2024-04-20, 09:15


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Жовтень » 29 » У Росії новий виток репресій проти українців. Київ звернувся до ОБСЄ
18:58
У Росії новий виток репресій проти українців. Київ звернувся до ОБСЄ
Інші останні Новини росії на сайті holosUA.com/

Міністерство культури України розцінює затримання директора Бібліотеки української літератури у Москві Наталі Шаріної, а перед тим - співголови Об`єднання українців Росії Валерія Семененка як черговий зухвалий акт Кремля, спрямований на залякування української національної меншини в РФ і новий виток репресій проти людей, пов’язаних з українською мовою і культурою.

Як ідеться у заяві міністерства, "здійснення під надуманими приводами численних обшуків, затримання одного з лідерів українців Росії, незаконне затримання директора бібліотеки, основу фондів якої становить українська література та книжки про Україну, є демонстрацію неповаги влади РФ до української культури, грубим порушенням законодавства, прав українців Росії та міжнародних норм щодо захисту прав національних меншин".

У заяві наголошується, що агресія Кремля, яка отримала жорстку відсіч українського народу та всього міжнародного співтовариства, тепер знайшла своє продовження "у репресіях за національною ознакою щодо власних громадян, які є українцями".

"Для нинішнього в РФ політичного режиму будь-який прояв української ідентичності став ознакою "русофобії", тому українська мова, українська культура та її носії зараз є під фактичною забороною у Росії", - зазначають у міністерстві.

Мінкультури вимагає негайного звільнення Шаріної та припинення репресій за національною ознакою проти представників української національної меншини та української культури в Росії.

"Мінкультури ініціюватиме звернення до Верховного комісара ОБСЄ з питань національних меншин щодо усіх можливих заходів впливу на теперішнє керівництво РФ, у тому числі через міжнародні інституції, для захисту прав та інтересів українців, що проживають на території Російської Федерації, та захисту прав усіх російських громадян, що зв’язані з українським словом і українською культурою", - йдеться у заяві.

Як повідомлялося, 28 жовтня Бібліотеку української літератури в Москві заблокував ЗМОП.

Директор бібліотеки Шаріна повідомила, що обшук пройшов і у неї вдома. Було вилучено кілька книг. Серед них видання, присвячене Голодомору 1932-33 років в Україні, книга Оксани Забужко, що складається з європейських, українських та американських досліджень, кілька примірників газет від 2011 року, грамоти з подякою від президентів України Віктора Ющенка і Віктора Януковича, а також прем`єра Миколи Азарова. Також вилучено оргтехніку та електронні носії.

При цьому, за версією слідства, в 2011-2015 роках Шаріна поширювала серед відвідувачів книжкові видання Дмитра Корчинського, визнані екстремістськими матеріалами і забороненими до використання.

Слідчий комітет РФ має намір клопотати про арешт Шаріної за "розпалювання національної ненависті і ворожнечі".

Міністерство закордонних справ України заявило рішучий протест у зв'язку з проведенням російською владою обшуків в приміщенні Бібліотеки української літератури в Москві. Дипвідомством закликало російську владу припинити тиск на роботу бібліотеки і відзначило, що це вже не перша спроба Кремля наклеїти ярлики "русофобства" і "екстремізму" на все українське - так само 23 грудня 2010 і 14 січня 2011 місцева влада "шукали" в Бібліотеці "екстремістську літературу".

Раніше в МЗС повідомляли, що офіційно відомо про десяти українцях, яких незаконно утримують на території Росії.

Мова йде про Надію Савченко, Олега Сенцова, Олексія Чирнія, Олександра Кольченка, Геннадія Афанасьєва, Сергія Литвинова, Миколу Карп'юка, Станіслава Клиха, Валентина Виговського.

"Раніше було одинадцять, але наприкінці травня було звільнено Юрія Яценка", - зазначила прес-секретар МЗС.

Однак у МЗС припускають, що незаконно утримуваних українців на території Росії може бути більше.

У Бібліотеці української літератури вилучили низку незаборонених видань

У Бібліотеці української літератури заборонених видань при обшуку не знайшли, але вилучили книги про Степана Бандеру, ОУН і УПА, які не значаться в списку екстремістських матеріалів.

Серед іншого, слідчі вилучили й дитячий журнал "Барвінок", заявивши, що в ньому зображений прапор "Правого сектора", пишуть Грани.ru.

Як передавав РЕН ТВ, підставою для обшуку стала інформація про те, що в бібліотеці зберігаються екземпляри газети "Час Руху" – органу Народного руху України. Телеканал заявляв із посиланням на "дані фахівців", що в цій газеті "спотворюються історичні факти".

"Зокрема, загальне спрямування матеріалів видання може носити русофобський характер", - говорилося в повідомленні.

Самі співробітники бібліотеки заявляли, що поліцейські, які з'явилися разом зі слідчими, підкидають якусь літературу, яка у фондах відсутня. Зазначалося, що так само силовики діяли при обшуку в 2010 році.

А муніципальний депутат московського району Якиманка Дмитро Захаров заявив у "ВКонтакте", що обшук у бібліотеці провели нібито за його скаргою.

"Я як депутат, який присвячує темі України, хохлів, ДНР і ЛНР багато часу, отримав сигнал про наявність бандерівської літератури в бібліотеці. Звернувся в органи правопорядку. З'ясувалося, що не лише я", - написав він у блозі.

Донощик особисто був присутній при обшуку в бібліотеці й розмістив на своїй сторінці фото вилучених книг і журналів.

В іншому своєму пості Захаров заявив: "Звертаюся до всякої бендерівської сволоти: згортайте свою діяльність у РФ. Свобода краща за неволю. Особливо стосується організації "Українці Москви".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини росії | Переглядів: 810 | Додав: adminA | Теги: новий виток репресій проти українці, ОБСЄ, Київ, Росія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ