Ср, 2024-04-24, 21:45


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2017 » Січень » 4 » У всьому винна пожежа на судні - дослідник назвав нову версію загибелі "Титаніка"
18:12
У всьому винна пожежа на судні - дослідник назвав нову версію загибелі "Титаніка"
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

  Причиною катастрофи "Титаніка" - найбільшого океанського лайнера початку XX століття - могло стати загоряння в паливному сховищі, пише преса з посиланням на ірландського журналіста Шенана Молоні, який 30 років досліджував історію корабля. Вплив високих температур знизив міцність сталевого корпусу судна, який не витримав зіткнення з айсбергом, повідомляє The Independent.

За версією Молоні, фатальна пожежа на борту "Титаніка" виникла ще до його виходу з Саутгемптона. Протягом кількох тижнів загоряння безуспішно намагалися загасити. Власники судна, як стверджує Шенан Молоні, знали про пожежу. Однак вони приховали цей факт від пасажирів. Зокрема, під час навантаження судно поставили таким чином, щоб борт зі слідами сажі не помітили пасажири з пристані. Членам команди також було наказано мовчати про надзвичайну подію, зазначає РІА "Новости".

В результаті дії вогню обшивка корабля в певному місці нагрілася до температури близько 1000 градусів за Цельсієм. Сталь втратила до 75 відсотків міцності, ставши вкрай ламкою. Коли на п'ятий день подорожі "Титанік" біля берегів Ньюфаундленду зіткнувся з айсбергом, обшивка не витримала, і в борту виникла величезна пробоїна.

Молоні в документальному фільмі висунув нову версію загибелі "Титаніка", проаналізувавши фотографії, зроблені ще до початку нещасливого рейсу. Ці знімки були виявлені в неопублікованому фотоальбомі, який знайшов через століття на горищі одного з будинків в Уїлтширі нащадок директора белфастської компанії Harland and Wolff, яка й побудувала "Титанік".

Вивчивши фотографії, Молоні саме в тому місці, яке згодом було пошкоджено при зіткненні з айсбергом, виявив сліди сажі на обшивці. Фахівці підтвердили, що вони з великою ймовірністю виникли через загоряння в одному з паливних сховищ лайнера, пише The New York Times.

Таким чином, як стверджує журналіст, айсберг не можна вважати єдиною причиною аварії корабля, що забрала життя понад 1500 осіб 15 квітня 1912 року.

Прикметно, що версія про пожежу на "Титаніку" розглядалася ще в 1912 році. Але тоді, ймовірно, наслідки загоряння було зменшено, і суддя відкинув версію. Деякі критики вважали, що він діяв в інтересах судноплавних компаній, намагаючись представити найбільшу катастрофу як результат нещасного випадку, а не злочинної недбалості.

Варто зазначити, що в 2008 році один з відомих дослідників цієї катастрофи Рей Бостон також стверджував, що справжня причина загибелі "Титаніка" - внутрішня пожежа та вибух. Дослідженню цього питання він присвятив 20 років.

Так чи інакше, страшна трагедія породила масу версій про її причини: наприклад, дехто вважав, що "Титанік" був торпедований німецьким підводним човном, а інші вірили, що судно потонуло через саркофаг із мумією єгипетської жриці.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 706 | Додав: adminA | Теги: дослідник, нова версія загибелі Титаніка, пожежа
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ