Чт, 2024-04-25, 15:43


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Березень » 12 » У вузах можуть скасувати ЗНО, бальну систему і українську мову
15:44
У вузах можуть скасувати ЗНО, бальну систему і українську мову
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Призначений учора віце-прем'єром з гуманітарних питань Володимир Семиноженко критично оцінює проведену його попередниками реформу у сфері освіти. Він припускає, що вже цього року у вишах будуть знову запроваджені вступні іспити, а також не виключає скасування обов'язкового складання державної мови при вступі, пише сьогодні Комерсант-Україна.
За його словами, стан гуманітарної сфери в даний момент "жалюгідний". "Нібито реформувалася система освіти, проте проводилося тільки реформування системи оцінки знань. Наприклад, у школах діє 12-бальна система оцінки знань, а у вишах усе ще п'ятибальна", - заявив віце-прем'єр. Зазначимо, що сьогодні в українських вишах, в яких діє болонська система (з-поміж них і головні державні вищі навчальні заклади країни), оцінювання ведеться за стобальною шкалою.

При цьому Семиноженко зазначає, що в системі освіти не може бути різних підходів до оцінки знань у школах і вишах. "Реформування не було, була лише імітація реформ, яка не дала нічого хорошого", - сказав він.

За його словами, протягом останніх двох-трьох років в Україні не друкувалися підручники для профтехучилищ. "Якість шкільних підручників, які вводилися Міністерством освіти останнім часом, не тільки з гуманітарних, а й з технічних предметів, - кричуще низька. Протягом трьох років у бюджеті Міносвіти лежить 100 млн дол на ремонт шкіл. Вони не можуть бути витрачені просто тому, що міністерство не може організувати відповідну роботу. Це говорить про низьку якість менеджменту", - заявив Семиноженко.

Він вважає, що болонська система в українському прочитанні ускладнює систему освіти, а результат її впровадження не збігається з гаслами, під якими ці реформи проводилися. "Європейські стандарти, яких ми будемо дотримуватися, - це стандарти рівня якості та конкурентоспроможності нашої освіти", - пообіцяв віце-прем'єр.

При цьому він виступає проти зовнішнього незалежного тестування, введеного під час владарювання помаранчевих.

"Не можна під один гребінець проводити тестування у виші", - заявив він. - Більше того, хіба ЗНО може виступати критерієм оцінки якості знань? При проходженні ЗНО випускникові потрібно демонструвати не здатність до дослідження, роздумів і пошуку відповіді, а здатність швидко відповідати на запитання. Швидше за все, для випускників шкіл у цьому році, крім ЗНО, будуть ще й вступні іспити. Це питання обговорюється зараз з експертами. Можливо, у рівних пропорціях будуть важливі результати ЗНО, вступних іспитів і показники шкільного атестата. Якщо люди хочуть вступити на контрактну, заочну форму навчання, отримати дистанційне навчання - для них тести взагалі будуть скасовані", - пообіцяв чиновник.

Але оскільки поки що зовнішнє оцінювання не скасовано, ЗНО-2010 почнеться 2 червня. Реєстрація триває з 15 грудня 2009 року до 31 березня 2010-го.

Планувалося, що починаючи з 2010 року, всі учасники оцінювання будуть отримувати зошити із завданнями тільки українською мовою. Проте для охочих надаватимуться спеціальні словники основних термінів з того чи іншого предмету мовами національних меншин, підготовлені фахівцями Українського центру оцінювання якості освіти. Як відомо, питання мови, якою проводять тестування, дуже хвилює саме нацменшини.

Семиноженко не виключає скасування обов'язкового складання державної мови при вступі до вишу

При цьому Семиноженко не є прихильником обов'язкового збереження української мови при проходженні ЗНО.

"Думаю, українцям треба дати право обирати мову, якою отримувати освіту та складати іспити. Збережеться чи ні обов'язковість української мови при проходженні зовнішнього незалежного оцінювання - суперечливе питання. Припускаю, що в представників національних меншин з'явиться можливість здавати тести та іспити не тільки українською мовою", - заявив він.

Віце-прем'єр обіцяє в історичних дослідженнях відійти від теми Голодомору і діяльності ОУН-УПА, які дуже голосно й активно обговорювалися останні 5 років. А зараз на президентському сайті більше немає розділу про Голодомор.

"На темах ОУН-УПА, Голодомору до теперішнього моменту активно спекулювали. При цьому зовсім ігнорувалося те, що такі питання розколюють країну. Нам слід пам'ятати головне: Україна - поліетнічна країна. Для неї важливі європейські культурні цінності, але в кожному регіоні країни є і свої особливості. І це треба поважати. Ми не будемо протиставляти культури і релігії. Не треба вести себе як слон в посудній лавці в таких делікатних і складних питаннях", - сказав він.

Семиноженко пишається тим, що його "призначили керувати гуманітарною сферою, найважливішою для становлення країни, яка може претендувати на світове лідерство".

"Перші кроки - вдосконалити законодавче поле, вирішити кадрові питання, які також дуже важливі. Нам потрібні справжні фахівці, які розуміють всі особливості своєї роботи. Такі люди є і в команді попереднього уряду", - окреслив він свої плани.

"Переді мною стоять завдання стратегічного плану - створити проект, який допоможе визначити місце України у світі, з огляду на всі особливості та переваги нашої держави", - сказав він.

Семиноженко був призначений віце-прем'єром з гуманітарних питань вчора вдень, одразу ж після створення коаліції .

За словами голови адміністрації президента Ганни Герман, Семиноженко буде контролювати діяльність міністра освіти Дмитра Табачника, який, за її словами, є "найпрофесійнішим , найкомпетентнішим і знаючим фахівцем в галузі освіти".

Разом з тим, партія "За Україну!" розцінює призначення міністром освіти і науки Табачника як особливо цинічне "навіть на тлі всього складу нового уряду", оскільки він " зневажає українську мову , історію, національну ідентичність".

Колишній склад уряду у сфері освіти, навпаки, зарекомендував себе як проукраїнський і пронаціональний. Уже сидячи на валізах, Кабмін Юлії Тимошенко постановив, що іспит з української мови при вступі до аспірантури є обов'язковим. Вчора це рішення набуло чинності.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1532 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ