Чт, 2024-04-18, 21:01


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Квітень » 26 » Україна готова до тристоронніх переговорів щодо газу
18:59
Україна готова до тристоронніх переговорів щодо газу
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Україна звернулася до керівництва Єврокомісії щодо готовності взяти участь у газових переговорах в тристоронньому форматі Україна-ЄС-РФ. Про це на своїй сторінці в Facebook написав директор департаменту планування і європейської інтеграції Міністерства енергетики та вугільної промисловості Михайло бно-Айріян, пише Економічна правда.

"В понеділок, 25 квітня, ми звернулися до керівництва Єврокомісії щодо готовності взяти участь у переговорах в тристоронньому форматі Україна-ЄС-РФ в газовій сфері у будь-який зручний для Брюсселю час", - повідомив він.

За його словами, в своєму листі до заступника голови ЄК Мароша Шевчовича міністр підкреслив важливу роль ЄК у питанні деполітизації газових відносин України та Росії та наголосив на продовженні політики міністерства, яка проводилися раніше, у питанні взаємовідносин в газовій сфері у трьосторонньому форматі.

"Тож, чекаємо на нову дату консультацій (як у двосторонньому форматі, так і трьосторонньому)", - написав бно-Айріян.

Раніше новопризначений міністр Ігор Насалик заявляв, що Україна не вестиме жодних переговорів із газових питань з Росією до тих пір, поки не буде вирішено ініційований два роки тому спір "Нафтогазу" з російським "Газпромом" в Арбітражній палаті Стокгольма щодо ціни й умов постачання російського палива в Україну. Обсяг взаємних позовних вимог становить близько 30 млрд дол. від кожної сторони.

У зв`язку із завершенням опалювального сезону Україна перестала вибирати газ із підземних сховищ і з 7 квітня почала поповнювати обсяги "блакитного палива" в сховищах. На поточний момент в українських сховищах є близько 8,7 млрд кубометрів газу. Україна в 2016 році планує закупити близько 11-13 млрд кубометрів газу, причому цей обсяг можуть закрити лише європейські постачальники.

У ЄК кажуть, що газ з Nord Stream 2 не потрібен

У разі побудови газопроводу "Північний потік -2" Європа може закінчити з такою кількістю газу, що їй він буде не потрібен. Про це заявив віце-президент Єврокомісії з Енергетичного союзу Марош Шефчович, повідомляє Reuters.

"Європа може закінчити з більшою кількістю газу, ніж потребує. Це означало б побудову надлишкових пропускних здатностей, що зробило б економічно невигідним утримання українського транзитного шляху", - сказав він.

Крім того, за словами віце-президента Єврокомісії, новий газопровід поставив би під сумнів поставки газу через Ямальський газогін до Польщі та Німеччини.

Слід зазначити, що власні оцінки Єврокомісії щодо річної потреби у газі до 2030 року на рівні між 370 і 450 мільрдів кубічних метрів були розкритиковані рядом аналітиків і екологів.

Шефчович заявив, що ЄК проведе повторну оцінку потреб за участі Міжнародного агентства з енергетики і свого газового оператора ENTSOG..

Раніше повідомлялося, що уряди восьми країн Євросоюзу направили голові Єврокомісії Жану-Клоду Юнкеру лист із запереченнями проти будівництва газопроводу "Північний потік-2", який подвоїть прямі поставки газу з Росії в Німеччину.

"Північний потік-2", проект якого в даний час знаходиться в стадії підготовки, може представляти певні ризики для енергетичної безпеки Центральної та Східної Європи. Він сильно вплине на розвиток ринку газу і структуру транзиту газу в регіоні, в першу чергу на транзитний маршруту через Україну", - йдеться в листі.

Раніше депутати Європейського парламенту закликали держави-члени ЄС відмовитись від будівництва газопроводів в обхід України, зокрема, російського газопроводу "Північний потік-2".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 806 | Додав: adminA | Теги: Україна, газ, тристоронні переговори
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ