Пт, 2024-03-29, 03:20


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Головна » 2009 » Грудень » 14 » Україна попросить у МВФ екстрений кредит в 2 млрд дол
12:08
Україна попросить у МВФ екстрений кредит в 2 млрд дол
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Україна попросила Міжнародний валютний фонд (МВФ) надати їй екстрений кредит у 2 млрд дол Відмова призведе до дестабілізації економічної ситуації не тільки в Україні, а й в усьому регіоні Східної Європи, вважають в уряді.

Втім, надання коштів МВФ напередодні виборів глави держави малоймовірно - президент Віктор Ющенко виступає проти їхнього отримання. А експерти зазначають, що Кабмін у змозі фінансувати ключові статті держбюджету і без траншу МВФ, пише сьогодні "Комерсант-Україна".

Кабінет міністрів вирішив чинити психологічний тиск на керівництво МВФ, пригрозивши різким погіршенням економічної ситуації в Україні, якщо фонд екстрено не надасть кредит на 2 млрд дол.


"Наступні три місяці будуть критичними. Бездіяльність дорожча за активні дії і може ускладнити ситуацію у всьому регіоні", - заявив віце-прем'єр Григорій Немиря. За його словами, без кредиту уряду буде дуже складно виплачувати зарплати держслужбовцям і пенсії, а також обслуговуватиме зовнішні зобов'язання, включаючи щомісячні платежі Росії за газ.

"Це буде фатальна помилка, якщо ми відновимо ризик дестабілізації ситуації", - наголосив чиновник. Спочатку Україна розраховувала отримати в середині листопада четвертий транш кредиту на SDR 2,5 млрд (за крос-курсом на 11 грудня - 3,98 млрд дол), але підвищення з 1 листопада соціальних стандартів відклав видачу коштів на невизначений термін.

Як повідомлялося, Ющенко в кінці жовтня підписав закон про підвищення мінімальних зарплат всупереч запереченням уряду і МВФ, на думку якого, для реалізації цього рішення у країни немає фінансових ресурсів.

У п'ятницю стало відомо, що МВФ вирішив відмовити Україні у наданні четвертого траншу кредиту stand by у розмірі 3,5 млрд дол до завершення президентських виборів через зростання невдоволення нездатністю українських політиків взяти під контроль бюджету.

Заява Немирі з'явилося практично одразу після передачі до штаб-квартири МВФ у Вашингтоні проекту меморандуму, підписаного прем'єр-міністром Юлією Тимошенко, і. о. міністра фінансів Ігорем Уманським і головою Нацбанку Володимиром Стельмахом.

Для отримання четвертого траншу Кабмін і НБУ знову пообіцяли щоквартально підвищувати тарифи на газ для населення і теплокомуненерго на 25% (з 1 квітня 2010 року), скасувати закон про направлення 9,8 млрд грн прибутку НБУ на Євро-2012 і не порушувати максимальне відхилення офіційного курсу гривні від ринкового у 2%.

Однак президент Ющенко, чий підпис важливий для МВФ, відмовився візувати меморандум. На його думку, економічна ситуація дозволяє Україні більше не брати кредити МВФ, які Кабмін хоче використати для оплати газу.

Глава МВФ Домінік Стросс-Кан раніше заявляв, що відсутність консенсусу у владі не дозволить фонду видати кредит Україні до завершення президентських виборів.

Втім, міністр закордонних справ країни Петро Порошенко вважає, що Україна все ж таки може отримати до кінця року четвертий транш кредиту МВФ у сумі 3,5 мільярда доларів.

Порошенко наголосив, що Україна продовжує переговори з МВФ з метою отримання траншу в році, що минає. "Перспективи є (отримати транш.-ред.), гарантій немає", - сказав міністр в ефірі телеканалу Інтер у неділю ввечері, 13 грудня.

Додаткове фінансування необхідне Україні, щоб не проводити секвестр бюджету, але відсутність кредиту МВФ не стане катастрофою, упевнені експерти. Аналітик ІК "Ренесанс Капітал Україна" Анастасія Головач вважає, що в найближчі місяці уряд в змозі фінансувати всі ключові програми без коштів МВФ: "Кабмін домовився про монетизацію отриманих у МВФ спеціальних прав запозичення на 2,1 млрд ДЛЛ , тому оплата газу у найближчі кілька місяців не має бути проблемою. Фактичний щомісячний дефіцит бюджету, за нашими розрахунками, буде некритичним, і НБУ при необхідності зможе покрити його невеликим збільшенням грошової маси".

Колишній міністр фінансів Віктор Пинзеник не підтримує політику Кабміну. "Ще не було випадків, коли такі проблеми можна було вирішити тільки за рахунок зовнішніх кредитів", - заявляє він.

Тим часом експерти закликають до збереження співробітництва з МВФ. "У 2010 році необхідно буде повернути 30 млрд дол приватних і державних кредитів. Україні потрібно реструктуризувати їх на рівні 70%. А співпраця з МВФ безпосередньо впливає на умови реструктуризації", - зазначає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

"Якщо банки не зуміють домовитися про реструктуризацію боргів, тиск на гривню посилиться, і без кредиту вірогідна її девальвація", - вважає директор Інституту економіки та прогнозування НАНУ Валерій Геєць.

Втім, начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександр Печеріцин не вважає, що виплати банків істотно посилять тиск на гривню. "Є нормативи НБУ про нейтральну валютної позиції. Тому не варто чекати, що банки кинуться на валютний ринок скуповувати долари, - говорить Печеріцин. - Крім того, виплати за єврооблігаціями мають бути УкрСиббанку та Укрсоцбанку, що мають іноземних власників, і у них не повинні виникнути проблеми з залученням валюти".

Екстрений кредит від МВФ більше необхідний уряду, ніж економіці в цілому, упевнений директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. "Уряд хоче виключити будь-які ризики дестабілізації економічної ситуації напередодні виборів, а по можливості - знайти кошти для додаткових соціальних виплат", - говорить економіст.

МВФ у листопаді 2008 року схвалив для України кредитну дворічну програму на суму в 16,4 млрд доларів і надав першу транш кредиту у 4,5 млрд доларів.

12 травня в Україну надійшли 2,8 млрд доларів другого траншу кредиту МВФ. Кошти третього траншу кредиту stand-by Міжнародного валютного фонду надійшли до України 31 липня.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1345 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ