Чт, 2024-04-18, 20:09


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 8 » Україна повинна почати переговори з Centragas, інакше країні загрожує судовий розгляд
11:22
Україна повинна почати переговори з Centragas, інакше країні загрожує судовий розгляд
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Сьогодні, 8 лютого, закінчується термін, коли голова уряду Юлія Тимошенко має вступити в переговори зі співзасновником газового трейдера "РосУкрЕнерго" австрійською Centragas про повернення 11 млрд кубометрів газу.
Інакше Україні загрожує судовий розгляд щодо газу, що був експропрійований рік тому, на суму 3,5 млрд дол. У "Газпромі" запевняють, що до ситуації, що склалася, відношення не мають. Але експерти упевнені, таким чином Москва попереджає, що будь-які спроби змінити газовий договір, про що говорив в ході передвиборної кампанії Віктор Янукович, призведуть до банкрутства "Нафтогазу", пише "КоммерсантЪ-Украина"

В кінці минулого тижня австрійська Centragas повідомила про початок розгляду в арбітражному суді позову, поданого 26 листопада, щодо експропрійованих урядом України в 2009 році 11 млрд кубометрів газу "РосУкрЕнерго" (РУЕ). Формально у Centragas (володіє 50% акцій РУЕ, другі 50% належать "Газпрому") є на те підстави.

"Ми твердо маємо намір закликати український уряд до відповідальності за свої дії і дії підконтрольній державі монополії "Нафтогаз": вони повинні поважати і виконувати свої зобов'язання за договором до Енергетичної хартії, - заявив директор Centragas Holding AG Девід Браун.- Більш того, ми твердо маємо намір повернути 11 млрд кубометрів газу, який вони експропріювали з газосховищ, де цей газ чекав відправки нашим споживачам у Європі".

У січні 2009 року прем'єри України і Росії Юлія Тимошенко і Володимир ПутінДмитру ФірташуОлега Дубину викупити у "Газпрому" борг РУЕ перед російською монополією на суму не менше 1,6 млрд дол, або в обсязі 10,345 млрд кубометрів газу. звинуватили в розпалюванні газової війни підконтрольного трейдера РУЕ. В результаті посередника з схеми постачань російського газу до України виключили, а борги РУЕ, що залишилися, перед "Газпромом" Тимошенко пообіцяла врегулювати сама. Зокрема, уряд України спеціальною директивою зобов'язав главу "Нафтогазу"

Вигода російської сторони від цієї операції була прямою. Директива передбачала, що саме цей газ "буде зарахований як аванс за послуги в 2009 році за контрактом про обсяги і умови транзиту газу через територію України в період з 2009 по 2019 рік".

Пізніше "Газпром" дійсно підписав договір з "Нафтогазом" про авансові платежі за транзит в 2009 році і I квартал 2010 року на суму 1,7 млрд дол. Був підписаний і документ про переуступку боргу РУЕ "Газпрому" на адресу "Нафтогазу" на ті самі 1,7 млрд дол. При цьому російська сторона внесла до документу положення про те, що при виникненні проблем, що вимагають його розірвання, договір зворотної сили не має. Тим самим "Газпром" застрахував себе від можливого юридичного переслідування з боку постраждалого в тій ситуації Фірташа.

При цьому Тимошенко так і не оформила взаємовідношення з РУЕ належним чином. Поки вона була основним претендентом на перемогу в президентських перегонах в Україні, це ніяк не впливало на газові домовленості Москви і Києва. Більш того, на її прохання прем'єр РФ усно розпорядився не стягати з України ніяких штрафних санкцій за недобір газу в 2009 році. Хоча це ускладнило "Газпрому" роботу з його європейськими партнерами (німецький E.ON заплатив за тою самою статтею 140 млн дол).

Проте після першого туру виборів в Україні в січні його переможець Янукович попередив Росію, що як тільки він прийде до влади, зажадає перегляду всіх газових домовленостей. Він прямо звинуватив Москву у продажу газу за завищеними цінами і пообіцяв їх знизити в ході майбутніх переговорів. Тоді джерело, близьке до "Газпрому", розповіло, що на випадок перегляду газових договорів готується захист російської позиції в судах.

Джерело, знайоме з ходом переговорів, не приховувало, що до понеділка ніяких юридичних дій з боку Centragas робитися не буде, все залежатиме від дій нового президента. "Якщо Росії запропонують переглянути договори, українському уряду буде пред'явлений рахунок на весь газ РУЕ за середньоєвропейською ціною", - пояснив співрозмовник. В п'ятницю на зустрічі з інвесторами менеджери "Газпрому" повідомили, що середня ціна на газ на 2010 рік становить 326 дол за тисячу кубометрів. Тобто Centragas може зажадати 3,586 млрд дол.

Нагадаємо, що в судах Стокгольма вже розглядаються два позови РУЕ до "Нафтогазу" - про стягнення пені і штрафів за невчасну оплату за газ в 2006-2008 роках, а також відмову "Нафтогаза" в 2009 році підняти з належних йому ПСГ газ РУЕ на 2 млрд дол. За словами співрозмовника, сумарно ці вимоги разом з позовом Centragas потягнуть на 6 млрд дол.

У "Газпромі" говорять, що відношення до позову Centragas не мають. Але спостерігачі схильні бачити в тому, що відбувається руку Москви. На їхню думку, Кремль явно попереджає Київ в особі переможця вчорашнього другого туру виборів президента про небезпеку перегляду торішнього газового договору. До того ж, нагадують експерти, "Газпром" вже зробив поступку Києву: з 2010 року російська монополія платить Україні за транзит тисячі кубометрів газу на 100 км 2,78 дол замість 1,7 дол.

Проте в Києві вже заговорили про загрозу енергетичній безпеці Європи. У минулу суботу заступник голови правління "Нафтогазу" Ігор Діденко заявив, що Centragas Holding AG намагається незаконно відібрати у НАК "Нафтогаз України" 11 млрд кубометрів газу.

"Спроба позбавити "Нафтогаз" 11 млрд кубометрів газу з 18 млрд, які є сьогодні, а на кінець опалювального сезону ми матимемо 12-13 млрд кубометрів газу, - це надзвичайно серйозна загроза як для енергетичної безпеки нашої держави, так і для стабільного постачання енергоносіїв всього Євразійського континенту", - заявив чиновник. Він пояснив, що компанія бере участь у всіх процедурах, пов'язаних з підготовкою до процесу з Centragas, хоча позов і поданий до держави Україна.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1242 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ