Пт, 2024-03-29, 03:52


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Жовтень » 2 » Україна святкує День вчителя
13:56
Україна святкує День вчителя
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Традиційно, в першу неділю жовтня, в Україні святкують День працівників освіти, повідомляє "Укрінформ".

День працівників освіти або як його ще називають День вчителя - професійне свято всіх українських освітян. Дата встановлена "...на підтримку ініціативи працівників освіти України…" згідно з указом президента від 11 вересня 1994 року. На сьогодні в українському освітньому секторі працює майже 860 тисяч педагогів, вихователів, майстрів виробничого навчання, науково-педагогічних працівників і управлінців. Вони опікуються понад мільйоном дошкільнят, навчають більше п'яти мільйонів школярів і близько трьох мільйонів студентів. Класична українська освіта має давні традиції та принципи, які сформувалися з часів Київської Русі та розвинулися й набули нових форм за часів Козацької держави - це відкритість до світу, європейська орієнтація, прив'язка до християнських цінностей, ідеї гуманізму, домінанта гуманітарної освіти.

В давній Україні була створена унікальна й самобутня вітчизняна освітньо-наукова система, яка увібрала досвід країн Європи, була багатоплановою і багаторівневою, включала початкові, середні школи-колегіуми, спеціальні школи, вищі школи - академії, університети. Вона забезпечила практично повну грамотність населення країни, а також умови для формування і зростання української духівничої, військової, світської, наукової еліти. Втім, потрапивши під "братню опіку" імперій, майже всі здобутки в освітній царині були загублені. В середині ХІХ століття стан освіти в українських губерніях Російської імперії був одним із найгірших у країні, абсолютна більшість населення залишалась неграмотною. Неписьменним було близько 90% населення України.

Лише після Земської реформи 1864 року почалось поліпшення ситуації. Провідну роль тут зіграли освітні товариства - громадські організації, які проводили культурно-освітню роботу серед населення України ("Київське товариство грамотності", "Харківське товариство грамотності", "Руська бесіда", товариства "Просвіти"). Нині українські освітяни стоять перед новими викликами: боротьба з корупцією, освітня реформа, гідна оплата праці, підвищення престижу професії тощо.

"Але, попри проблеми, День учителя залишається одним із найулюбленіших українцями свят, адже, як казав Іван Франко, "вчительство... велике діло любові, терпеливості й самопожертви". А ще додавав: "Нове виховання потребує нових учителів". І ці слова знову на часі", - йдеться у повідомленні.

1 жовтня стало відомо про підвищення зарплат українських педагогів у 2017 році на 33%.

Порошенко та Гройсман привітали педагогів

Президент України Петро Порошенко привітав педагогів з Днем працівників освіти, передає офіційний сайт голови держави.

"У цей складний для нашої країни час ваша робота набуває виняткової важливості. Адже саме на вас покладено велику місію - виховувати громадянина, який усім серцем та душею любить рідну землю і готовий повсякчас боронити її свободу та незалежність. Саме тому національно- патріотичне виховання і громадянська освіта мають стати невід'ємною складовою сучасного навчального процесу", - сказав Порошенко.

Він висловив упевненість, що віддане служіння вчителя "своєму покликанню, високий професіоналізм стануть запорукою обраного Україною європейського майбутнього" та побажав усім міцного здоров’я, мирного неба та нових звершень в ім'я України.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман також привітав освітян із професійним святом, повідомляє Урядовий портал.

"Від Вас, шановні освітяни, залежить майбутнє молодших поколінь і нашої країни. В дитячі чисті душі Ви закладаєте ті цінності та світоглядні орієнтири, які в недалекому майбутньому визначатимуть нашу державу, наближатимуть усіх нас до омріяного європейського рівня життя. Саме наступні покоління утверджуватимуть наші здобутки і досягнення", - зазначив прем'єр-міністр.

Він наголосив, що "в умовах військової агресії одним із головних пріоритетних напрямів державної політики є розвиток освіти і науки, наближення їх до світових стандартів та соціальний захист педагогічних працівників".

Гройсман висловив щиру пошану і вдячність освітянам "за невтомну багатолітню працю, за великий талант, мудрість і високий професіоналізм" та побажав "міцного здоров’я, творчої наснаги, нових педагогічних звершень, добробуту, злагоди, любові, а головне - вдячних і реалізованих вихованців!"

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 925 | Додав: adminA | Теги: Україна, день вчителя
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ