Пт, 2024-04-19, 21:10


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Вересень » 29 » Україна згадує жертв трагедії у Бабиному Яру. ВІДЕО
18:10
Україна згадує жертв трагедії у Бабиному Яру. ВІДЕО
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Меморіал жертв Бабиного Яру має стати символом об'єднання націй. Про це заявив президент Петро Порошенко у Музеї Шевченка, де він бере участь у підписанні декларації про створення меморіалу "Бабин Яр", передає Укрінформ.

"75 років минуло з цієї трагічної дати, а Україна ще не має меморіалу в Бабиному Яру. І меморіал - це не лише те, щоб кожен з рідних жертв Бабиного Яру мав місце. Меморіал має стати місцем потужного щеплення, щоб ця трагедія ніколи не повторилася, символом шани і поваги всіх українців незалежно від національності", - наголосив Порошенко.

За словами глави держави, для нього дуже важливо, що він як президент разом з іншими українцями виступив з ініціативою створення цього меморіалу.

"Цей меморіал має бути символом об'єднання націй", - підкреслив Порошенко.

Президент переконаний, що створення Меморіалу жертвам Голокосту "Бабин Яр" матиме величезне значення для всього світу і сприятиме утвердженню гуманістичних цінностей та дослідженню історичної правди.

"Створення Меморіалу жертвам Голокосту "Бабин Яр" матиме величезне значення для всього світу. Він має стати частиною зусиль цивілізованого людства у забезпеченні торжества гуманістичних цінностей і в дослідженні історичної правди, бо історична правда не дасть нікому спекулювати на пам'яті минулого", - заявив президент.

Він закликав українську і світову громадськість долучитися до цієї ініціативи - створення Меморіалу.

"Бо кожна гривня, яку ви віддасте на цей надзвичайно важливий проект, буде символом підтримки і вашої участі. І це є надзвичайно почесна місія", - сказав Порошенко.

Він також підкреслив, що створення Меморіалу "Бабин Яр" має стати своєрідним нагадуванням для майбутніх поколінь про небезпеку ненависті, фанатизму, расизму і нетерпимості.

"В Україні сьогодні це надзвичайно актуально, бо Україна сьогодні страждає від агресії і платить величезну ціну за цю агресію. Ми - найбільш миролюбна нація - віддали вже тисячі життів своїх синів і доньок у нашому прагненні до миру", - наголосив глава держави.

"Ми будуємо країну, де немає місця антисемітизму, і де наша єдність є запорукою наших перемог, подолання перешкод і наших майбутніх успіхів", - сказав Порошенко.

Президент також акцентував увагу на тому, що майбутній Меморіал повинен увіковічнити імена тих українців, котрі, ризикуючи своїм життям, рятували євреїв від смерті у Бабиному Яру.

"Вічна пам'ять невинно убієнним і слава нашим праведникам. 2,5 тисячі українців, ризикуючи життям, рятували людей від смерті в Бабиному Яру. Тому дуже важливо, щоб тут були і їхні імена як відзначення ролі цих героїв. Нехай мир і злагода запанують на землі вільної України, вільної Європи і всього світу", - наголосив глава Української держави.

"Надзвичайно важливо, щоб все людство пам'ятало про коріння і про криваві факти Голокосту, і щоб ця пам'ять служила застереженням і нашим сучасним, і майбутнім поколінням про небезпеку ненависті, фанатизму, расизму і нетерпимості", - сказав Порошенко.

Як повідомлялося, цього року виповнюється 75 років від часу однієї з трагічних сторінок історії Голокосту в Україні - масового вбивства євреїв 29-30 вересня 1941 року у Бабиному Яру в Києві.

У Києві відбудуться жалобні заходи з нагоди 75-х роковин трагедії у Бабиному Яру

У зв'язку з проведенням у Києві загальнодержавних заходів з нагоди 75-х роковин трагедії в Бабиному Яру, 29 вересня з 15.00 до закінчення заходів станція метро "Дорогожичі" буде закрита для пасажирів на вхід і вихід. Поїзди прямуватимуть повз станцію без зупинки, повідомляють на сайті київського метро.

Загальнодержавні жалобні заходи розпочнуться о 19.00 на території Національного історико-меморіального заповідника "Бабин Яр" за участю президента Петра Порошенка, прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, голови Верховної Ради Андрія Парубія, мера Києва Віталія Кличка.

У жалобних заходах також візьмуть участь представники державних органів влади, особового складу Збройних сил, громадських організацій (у тому числі міжнародних), духовенства, дипломатичного корпусу іноземних держав.

Усього в четвер, 29 вересня, в Україні очікують близько 1 тис. представників іноземних делегацій. Серед інших з візитом у Києві буде президент Європейської Ради Дональд Туск.

У Києві також перебував президент Ізраїлю Реувен Рівлін, проте йому довелося перервати свій візит через смерть колишнього президента Ізраїлю Шимона Переса.

Довідка

Бабин Яр - урочище в північно-західній частині Києва, між районами Лук'янівка і Сирець. Бабин Яр став всесвітньо відомий як місце масових розстрілів цивільного населення, що здійснювалися німецькими окупаційними військами в 1941 році. Нині на території Бабиного Яру встановлено кілька пам'ятників і меморіальних комплексів жертвам Голокосту.

Офіційним же днем пам'яті жертв Бабиного Яру вважається 29 вересня. Напередодні цього дня в 1941 році на вулицях Києва з'явився наказ: "Всі жиди міста Києва і його околиць повинні з'явитися в понеділок 29 вересня 1941 року до 8 години ранку на кут Мельникової і Доктерівської вулиць (біля кладовища). Узяти з собою документи, гроші і цінні речі, а також теплий одяг, білизну та ін. Хто з жидів не виконає цього розпорядження і буде знайдений у іншому місці, буде розстріляний. Хто з громадян проникне в залишені жидами квартири і привласнить собі речі, буде розстріляний", - мовилося в ньому.

За два дні 29-30 вересня 1941 року зондеркоманда 4а під командуванням штандартенфюрера Пауля Блобеля (що входила до складу айнзатцгрупи З під командуванням д-ра Раше) за участю частин вермахту (6-ї армії) розстріляли в цьому яру 33 771 особу - майже все єврейське населення Києва. Подальші розстріли євреїв пройшли 1, 2, 8 і 11 жовтня 1941-го, за цей час було розстріляно приблизно 17 тисяч євреїв.

Масові страти тривали аж до відходу німців з Києва. 10 січня 1942 року було розстріляно близько 100 матросів Дніпровського загону Пінської військової флотилії. Також, у 1941-1943 рр. у Бабиному Яру було розстріляно 621 члена ОУН(М) (під проводом полковника Андрія Мельника), з-поміж них - українську поетесу Олену Телігу та її чоловіка, у якого була можливість врятуватися, та він вважав за краще залишитися з дружиною і колегами по редакції "Українського слова" (редактор Іван Рогач).

Крім того, Бабин Яр став місцем розстрілу п'яти циганських таборів. За різними підрахунками, в Бабиному Яру в 1941-1943 було розстріляно від 70 тис. до 200 тис. осіб. Євреї-в'язні, яких нацисти змусили спалювати тіла в 1943 році, говорили про 70-120 тисяч.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 873 | Додав: adminA | Теги: Україна згадує жертв трагедії, Бабин Яр
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ