Пт, 2024-03-29, 04:25


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2009 » Жовтень » 15 » Українці не харчуватимуться імпортними "мутантами": держава планує посилити контроль над вмістом ГМО
10:36
Українці не харчуватимуться імпортними "мутантами": держава планує посилити контроль над вмістом ГМО
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Україна планує посилити контроль над вмістом генетично модифікованих організмів (ГМО) в імпортній тваринницькій продукції. Мінагрополітіки готує ухвали, які ускладнять ввезення до країни популярних у українських тваринників комбікормів на основі ГМО.

Такі дії зустрінуть сильний опір бізнес-лобі. Але політична ситуація в країні може зіграти на руку противникам ГМО, зазначають експерти, пише сьогодні "КоммерсантЪ-Украина".

Мінагрополітики розробляє ухвалу про контроль над вмістом генетично модифікованих організмів у продукції тваринництва, що ввозиться до України, повідомив вчора голова міністерства Юрій Мельник на прес-конференції за підсумками засідання Кабміну.

"Йдеться про контроль ГМО в продукції тваринництва під час її ввезення, апробації та обігу. Ця ухвала доопрацьовується в міністерствах і відомствах і найближчим часом її буде винесено на розгляд уряду", - заявив він.

Як пояснив голова Держкомітету ветеринарної медицини Петро Вербицький, у міністерстві йде підготовка одразу декількох ухвал.

"На рівні ветмедицини готується дві ухвали. Перша - про порядок ввезення продукції на базі ГМО і видачі дозволів на ввезення. Друга стосується правил реєстрації і апробації такої продукції. В першу чергу на контролі будуть корми, кормові добавки і ветеринарні препарати, - повідомив Вербицький. - Генетично модифікованих тварин практично не буває, проблема існує на рівні кормів. Готуються аналогічні ухвали щодо насіння".

За словами Мельника, у структурі Мінагрополітики вже є декілька сертифікованих лабораторій, які можуть здійснювати контроль над вмістом ГМО у продукції тваринництва.

Генетично модифіковані продукти створюються штучним способом: шляхом перенесення генів одних організмів у клітини інших - хай то рослини, мікроорганізми чи людина.

Часто це робиться задля додавання продукту деяких корисних властивостей. Наприклад, у рослини можна ввести гени, які відповідають за стійкість до шкідників, гербіцидів або несприятливих для росту умов. Найбільш поширені у світі генетично модифіковані соя, кукурудза, рис, помідори і цукровий буряк.

Про можливу шкоду ГМ-продуктів уперше було заявлено у 2000 році. Тоді було опубліковано "Заяву науковців світу" про небезпеку генної інженерії, а потім їхній же "Відкритий лист" до урядів усіх країн щодо ГМО, який підписали 828 науковців із 84 країн світу.

З грудня 2004 року в Євросоюзі був заборонений продаж ГМО з використанням генів, стійких до антибіотиків, а Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) рекомендувала виробникам уникати використання цих генів. Втім, навіть великі корпорації не повною мірою дотримуються рекомендацій ВООЗ.

В Україні над проблемою ГМО замислилися лише кілька років тому.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1407 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ