Чт, 2024-03-28, 12:39


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Грудень » 1 » Українці відзначають 25-ту річницю Референдуму про Незалежність
20:14
Українці відзначають 25-ту річницю Референдуму про Незалежність
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

  Президент України Петро Порошенко наголошує, що єдність суспільства є питанням збереження державності країни.

Про це йдеться у зверненні президента до українського народу з нагоди 25-ї річниці Всеукраїнського референдуму, текст якого розміщено на офіційному сайті глави держави.

Як наголосив Порошенко, "сьогодні ми відзначаємо надзвичайно важливу та символічну дату - 25-ту річницю Всеукраїнського референдуму на підтвердження Акта проголошення незалежності України. Це був безпрецедентний чин єднання нації, унаслідок якого не залишилося місця жодним сумнівам у прагненні українського народу жити у власній державі. Пам’ятаючи сумні уроки першої половини XX століття, мотивоване волею до визволення з-під гніту радянської імперії, покоління українців 90-х увійшло в історію як творець сучасної демократичної України. Саме після референдуму 1 грудня 1991 року незалежну Україну визнали усі суб’єкти міжнародних відносин".

Нині, переконаний президент, "цивілізований світ сповна усвідомлює життєву необхідність існування великої європейської Держави Україна у її міжнародно визнаних кордонах - як запоруки стабільності і верховенства права у міжнародних відносинах та миру на Європейському континенті. Однак головним гарантом власної незалежності маємо стати ми з вами, дорогі українці, зберігаючи єдність і непохитність перед нинішніми викликами та загрозами. Без перебільшення, сьогодні єдність суспільства - це питання збереження державності. Якщо не хочемо знову бути зруйнованими зсередини та поневоленими російським агресором, не можемо дозволити жодного розбрату, внутрішніх інтриг, отаманщини".

Водночас, за словами Порошенка, "ми зобов’язані на усіх рівнях - дипломатичному, військовому, внутрішньополітичному, - на рівні кожного громадянина дбати про власну країну, збереження територіальної і духовної цілісності, економічну і гуманітарну безпеку, захист інформаційного простору України".

У річницю Всеукраїнського референдуму глава держави висловив вдячність усім, хто долучився до священної справи здобуття, становлення та збереження української державності і незалежності.

На його словами, сучасні реалії диктують як стратегічні, так і невідкладні завдання, і головним з них є викорінення корупції, яка десятиліттями існувала завдяки зацікавленим можновладцям.

"Реформи, розпочаті спільно державою та суспільством, передусім такі критично важливі, як судова реформа і реформа правоохоронних органів, ми зобов’язані успішно завершити. Маємо подолати бар’єри для сталого економічного розвитку, поліпшення макроекономічних показників, створення максимально привабливого інвестиційного клімату. Безумовний пріоритет - посилення обороноздатності держави, зміцнення національних збройних сил як запоруки мирного майбутнього України і українців. Усе це означатиме реалізацію європейського вибору, який зробив український народ", - наголосив Порошенко та закликав усіх до єдності і конструктивної співпраці, консолідованих зусиль в ім’я миру, добробуту і процвітання нашої держави.

Порошенко підписав указ про зміцнення національної єдності і консолідації суспільства

Президент України Петро Порошенко підписав указ №534/2016 "Про пріоритетні заходи щодо сприяння зміцненню національної єдності і консолідації українського суспільства, підтримки ініціатив громадськості в цій сфері", повідомляється на офіційному сайті глави української держави.

Кабінету міністрів України указом доручено в тримісячний термін розробити і затвердити комплексний план заходів зі зміцнення національної єдності, консолідації українського суспільства і підтримки ініціатив громадськості в цій сфері.

Як наголошується в повідомленні, розробка цього плану має відбуватися за участю представників державних органів і органів місцевого самоврядування, організацій громадянського суспільства, залученням провідних вітчизняних науковців та міжнародних експертів, членів Ради з питань національної єдності при президентові України.

Обласним та Київській міській державним адміністраціям доручено в двомісячний термін після затвердження Кабміном вищезгаданого комплексного плану розробити і забезпечити реалізацію відповідних регіональних планів. "Місцеві органи влади також повинні сприяти реалізації всеукраїнських і регіональних громадських ініціатив, спрямованих на зміцнення національної єдності, утвердження патріотизму, відновлення і збереження національної пам'яті, розвиток національної свідомості, популяризацію духовно-культурної спадщини Українського народу, міжрегіональне співробітництво", - йдеться в повідомленні.

Уряду також визначено низку завдань з відновлення і розвитку миру на сході України, розвитку цивільної освіти в Україні, а також взаємодії центральних і місцевих органів виконавчої влади з організаціями громадянського суспільства з метою підтримки ініціатив громадськості у відповідних сферах.

Парубій назвав референдум 1 грудня "похороном" Радянського Союзу

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій вважає Всеукраїнський референдум 1 грудня 1991 року "похороном "Імперії зла" - Радянського Союзу".

Про це йдеться у його зверненні до співвітчизників з нагоди 25-ї річниці Всеукраїнського референдуму 1 грудня, розміщеному на сайті парламенту.

"Сьогодні, 1 грудня, ми відзначаємо 25-ліття Всеукраїнського референдуму 1991 року. Це фундаментальна віха українського державотворення, адже саме у цей день український народ висловився за відновлення Незалежності України", - зауважив спікер.

Він додав, що 1 грудня 1991 року в українців запитали: "Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України"?, і понад 90% громадян, які того дня взяли участь у референдумі, висловилися "за", а це близько 30 мільйонів повнолітніх українців, народжених та вихованих у Радянському Союзі.

"І тут сталося парадоксальне, але закономірне явище - українці підтвердили, що прагнуть незалежності, що прагнуть свободи, за яку поклали життя сотні тисяч кращих синів і дочок України у збройній боротьбі проти окупанта чи в тюрмах і на засланні", - зауважив Парубій.

За словами голови Верховної Ради, "український референдум 1 грудня 1991 року був похороном "Імперії зла" - Радянського Союзу". "У той самий час наш референдум став логічним продовженням тисячолітньої історії українського державотворення", - наголосив він і додав, що під час Референдуму 1 грудня 1991 року "нація, яку хотіли перекувати на "єдиний совєцький народ", гучно заявила на весь світ, що вона є, що вона українська".

Водночас, вважає голова українського парламенту, рішення Референдуму 1 грудня 1991 року підтвердили мільйони українців під час Революції Гідності, а сьогодні доводять тисячі наших воїнів на Сході. "Низько вклоняюся подвигу українських воїнів, які на передовій ціною власного здоров’я і навіть життя зберігають наш спокій, продовжуючи боротьбу за нашу Незалежність у двобої зі споконвічним ворогом України", - йдеться у зверненні спікера.

Довідка

1 грудня 1991 року українці підтримали Акт про незалежність України, ухвалений Верховною Радою України 24 серпня в 1991 р., висловившись, таким чином, за незалежність України. До бюлетеня з референдуму були включені текст Акту проголошення незалежності України і питання: "Чи підтверджуєте ви Акт проголошення незалежності України?". У голосуванні взяли участь 31 млн 891,7 тис громадян, або 84,2% загальної кількості внесених у списки. З них на запитання бюлетеня відповіли "Так, підтверджую" 28 млн 804,1 тис громадян, або 90,3%. Позитивну відповідь дало населення всіх областей України, незалежно від національності.

1 грудня 1991 року також був обраний перший президент незалежної України - Леонід Кравчук.

У виборчий бюлетень були внесені голова Верховної Ради України Леонід Кравчук; голова Львівської облради В'ячеслав Чорновіл; голова Української Республіканської партії Левко Лук'яненко; заступник голови Верховної Ради України Володимир Гриньов; голова Української народної партії Леопольд Табурянський; голова Народної Ради в парламенті України Ігор Юхновський.

Президентом України став Леонід Макарович Кравчук, за якого проголосувало 19 млн 643,6 тис громадян (61,56% тих, хто взяв участь у голосуванні).

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 681 | Додав: adminA | Теги: українці, Незалежність, 25-та річниця Референдуму
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ