Ср, 2024-04-24, 09:07


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2009 » Жовтень » 26 » Українським депутатам сподобалось "доїти" курців: цигарки стануть розкішшю
19:58
Українським депутатам сподобалось "доїти" курців: цигарки стануть розкішшю
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Пачка сигарет в Україні подорожчає на 30-40%, а бюджет, за прогнозами, додатково отримає цього року 300-350 млн грн. В черговий раз Верховна Рада підвищила акциз на тютюнові вироби в кінці минулого тижня, пише "Дело".

У "Коаліції громадських організацій і ініціатив "За вільну від тютюнового диму Україну" вже підрахували, що сигарети з фільтром подорожчають приблизно на 30-40%. "Наприклад, ціна пачки "Мальборо" може зрости з 8 до 10,8 грн, а "Парламенту" - з 11 до 14,5 грн", - йдеться в повідомленні організації. Директор з корпоративних зв'язків компанії "Філіп Моріс Україна" Костянтин Рябенко підтверджує, що загальне подорожчання сигарет унаслідок підвищення акцизу становитиме до 40%.

"Закон створить ще могутніші економічні стимули для зростання незаконного обороту тютюнової продукції", - прогнозує він.


Парламентарі не звертають уваги на постійну критику з боку обурених курців і пішли навіть на жорсткіше підвищення акцизного збору, ніж пропонував Кабмін. У законопроекті, який був підготовлений до другого читання і поданий в Раду 10 вересня, піднімалася тільки адвалорная ставка акцизу. Проте з ініціативою підвищити і специфічні ставки виступив депутат проурядової фракції БЮТ Павло Унгурян.

За словами народного депутата Олега Ляшка, одного з головних лобістів ухваленого закону, чергове підвищення акцизів на тютюнові вироби призведе до збільшення доходів загального фонду держбюджету цього року на 300-350 млн грн.

"А в наступному надходження у вигляді акцизу на тютюнові вироби зростуть на 2,5-3 млрд грн", - прогнозує нардеп. Приблизно 190 млн грн з суми на цей рік депутати вже розподілили. Основна частина (близько 157 млн грн) піде на ліквідацію наслідків стихійного лиха, яке сталося в Західній Україні в липні минулого року. Ще 35 млн грн отримає МЗС на свої потреби. Крім того, комітет з питань бюджету Верховної Ради пропонував направити 10,5 млн грн на зміст контрольно-ревізійної служби, а 3 млн грн на Держкомісію з цінних паперів і фондового ринку.

Поки вітчизняні виробники сигарет реагують на підвищення акцизу тільки скороченням виробництва, але не доходів. За даними асоціації "Укртютюн", обсяг виробництва тютюнових виробів в Україні за 9 місяців 2009 року скоротився в порівнянні з аналогічним періодом 2008-го на 21,5%. Проте Ляшко і експерти Коаліції цивільних організацій вважають ці дані завищеними. "За моїми розрахунками, виробництво впало на 12%", - зазначає депутат. Коаліція повідомляє про 11%-ве скорочення.

В той же час, доходи провідних виробників сигарет в Україні за І півріччя зросли. Наприклад, чистий дохід компанії "Філіп Моріс Україна" збільшився в порівнянні з січнем-червнем 2008 року майже на 20% - до 2,3 млрд грн.; компаній "Джей Ті Інтернешнл Україна" і "Джей Ті Інтернешнл Компані Україна" - на 67% і 38%, до 2,1 млрд грн і 833 млн грн відповідно. Падіння доходів може бути зафіксоване за підсумками III кварталу, оскільки друга хвиля підвищення акцизів припала на травень, тобто виробники платили за підвищеними акцизами в І півріччі лише в червні.

Депутат Ляшко упевнений, що виробники за підсумками року не покажуть скорочення доходів, оскільки в підвищення вартості сигарет закладається і прибуток. "Після підвищення акцизів в травні ми підрахували, що в загальній сумі підвищення ціни на акцизну складову припало лише 40%", - зазначає він.

Член парламентського комітету з питань податкової і митної політики Віталій Хомутинник вважає, що підвищувати акцизний збір на алкоголь і тютюн в Україні, безумовно, потрібно. Але робити це слід поступово і планомірно, а не раптово і різко, та ще й кілька разів на рік.

"До того ж акцизний збір - це такий платіж, при встановленні якого повинен враховуватися розмір аналогічного платежу в країнах-сусідах, надійність кордонів і так далі Адже запропоноване урядом різке підвищення ставок неминуче призведе до того, що ціни на українські сигарети будуть істотно вищі, ніж у ряді суміжних країн - Молдові, Росії, Бєларусі. Враховуючи ж прозорість наших кордонів, я побоююся, що це призведе до зворотного ефекту: замість планованого збільшення обсягу надходжень до бюджету вони можуть скоротитися через засилля контрабанди. Ми ж всі пам'ятаємо 1990-і роки! Тому я за урядовий законопроект не голосував", - говорить він.

Як повідомлялося, Верховна Рада України підвищила на тютюнові вироби специфічну ставку акцизів на 25-33,3%, адвалорну - з 20% до 36%. Відповідний закон парламент ухвалив у четвер, 22 жовтня.

Документ, зокрема, передбачає збільшення специфічної ставки акцизу (ставка в твердих сумах з одиниці реалізованого товару) на сигари з чинних 60 до 80 грн/100 шт, сигарети без фільтру - з 35 до 44 грн за 1000 шт, з фільтром - з 60 до 80 грн за 1000 шт, на тютюн, його замінники, тютюнові екстракти - з 25 до 31 грн/кг, тютюн для куріння - з 35 до 44 грн/кг, жувальний і нюхальний тютюн - з 10 до 12,5 грн/кг.

Адвалорна ставка акцизу (ставка збору у відсотках до обороту реалізації товару) на тютюнові вироби підвищена з 20% до 36%.

Згідно з ухваленим законом, мінімальне податкове зобов'язання зі сплати акцизного збору на тютюнові вироби без фільтру повинне бути не нижче 62 грн за 1000 сигарет, з фільтром - з 130 грн за 1000 сигарет проти чинних до теперішнього часу 50 і 100 грн за 1000 сигарет відповідно.

Закон набуває чинності з моменту його публікації.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1361 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ