Чт, 2024-04-25, 17:53


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2010 » Травень » 5 » Україну не влаштовує те, як Росія формує ціну на газ
21:54
Україну не влаштовує те, як Росія формує ціну на газ
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Україна має намір домагатися перегляду формули ціни імпортованого російського газу. Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров на брифінгу в середу, передає Інтерфакс-Україна.
"Ми домовилися, що будемо працювати (над переглядом формули - ред.), тому що ця формула нас не влаштовує", - сказав він.

Азаров відзначив, що одним з основних недоліків прописаної в контрактах формули є її жорстка прив'язка до цін на нафту, які постійно зростають.

Прем'єр України також зазначив, що в ході засідання 30 квітня міжурядової комісії в Сочі була досягнута домовленість про створення робочої групи, яка розгляне можливість збільшення транзиту російського газу через українську газотранспортну систему.

Зустріч у Сочі була першим за останні два роки засіданням українсько-російської міжурядової комісії з економічного співробітництва. Це була п'ята зустріч керівників українського та російського урядів за останні 2 місяці.

21 квітня президенти України і Росії підписали міждержавну угоду про продовження на 25 років терміну перебування Чорноморського Флоту Росії на території України в обмін на зниження ціни на газ.

Платежі за газ НАК "Нафтогаз України" буде здійснювати зі знижкою на величину зниження експортного мита при поставках газу в Україну, яка встановлюється урядом РФ.

Згідно з газовими контрактами від 19 січня 2009 року між "Нафтогазом" і "Газпромом", ціна газу для України перераховується щокварталу за спеціальною формулою. У неї закладена базова ціна 450 дол за тисячу кубометрів, а також прив'язка до котирувань мазуту і газойлю Platts з дев'ятимісячним запізненням.

Так, у I кварталі 2009 року ціна газу для України становила 360 дол за тисячу кубометрів, в II - 270,95 дол, у III - 198,34 дол, в IV - 208 дол Отже, середньорічна ціна, виходячи з обсягів закупівлі газу, дорівнювала 228 дол за тисячу кубометрів.

У першому кварталі 2010 року ціна імпортованого російського газу зросла до 305,68 дол за 1 тис куб м.

У квітні вартість російського газу для України знизилася на 2 млрд грн

Вартість закупленого Україною в квітні газу знизиться на 2 млрд грн через обнулення мита російською стороною, повідомив прем'єр.

"Підписано рішення урядом Росії про обнулення мита на газ (для України - ред.). Отже, з квітня він буде коштувати для України на 100 доларів за 1 тис куб м дешевше. За квітень нам потрібно заплатити приблизно на 2 млрд грн менше, ніж Україна повинна була б за старими контрактами", - сказав Азаров.

Він також підкреслив, що більшу частину заощаджених завдяки домовленостям між Україною і Росією коштів слід спрямувати на енергоощадження.

Прем'єр відзначив, що уряд має намір запропонувати українським підприємствам систему стимулів для того, щоб вони модернізували виробництво і робили його менш енергомістким.

Коментуючи підсумки засідання українсько-російського міжурядового комітету, що пройшло у Сочі 30 квітня, Азаров підтвердив досягнення домовленостей між Росією та Україною про спільне будівництво в Україні заводу з виробництва ядерного палива і надання Росією кредиту для будівництва двох енергоблоків на Хмельницькій АЕС.

Крім того, НАК "Нафтогаз України" здійснила оплату за газ, куплений у ЗАТ "Газпром" у квітні поточного року. Про це УНІАН повідомили в прес-центрі компанії.

"Оплату здійснено", - сказав співробітник прес-служби.

Уряд Росії затвердив мито на газ для України до 2019 року

Уряд Російської Федерації затвердив ставки мита на газ, що поставляється в Україну на 2010 і 2011-2019 рр. Відповідну постанову від 30 квітня 2010 №291 "Про ставки вивізних митних зборів при поставках газу з території Російської Федерації на територію України", опубліковано на сайті уряду РФ.

Документом визначено, що "при рівні контрактної ціни газу природного в газоподібному стані (у доларах США за 1 тис куб м) з урахуванням нижчої теплотворної здатності (Рх) нижче 100/Тр - у розмірі 0 відсотків, де Тр - діюча ставка вивізного мита на газ природний в газоподібному стані в відсотках, встановлена постановою уряду Російської Федерації від 23 грудня 2006 р. №795 "Про затвердження ставок вивізних митних зборів на товари, що вивозяться з території Російської Федерації за межі держав - учасників угод про Митний союз, і визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України", поділена на 100 відсотків, а при рівні Рх, що дорівнює або перевищує 100/Тр, - у розмірі, що дорівнює Тр х Рх - 100 (у доларах США за 1 тис куб м)".

Такий розрахунок мита буде діяти при поставках природного газу в газоподібному стані з території Російської Федерації на територію України в обсязі до 30 млрд куб м в рік в 2010 році і до 40 млрд куб м річно з 2011 по 2019 рік (включно).

Щодо обсягу газу, що поставляється з РФ в Україну понад 30 млрд куб м в рік у 2010 році і понад 40 млрд куб м річно з 2011 по 2019 рік (включно), застосовуються ставки вивізних митних зборів, затверджені постановою Уряду РФ від 23 грудня 2006 року №795.

Мито справляється з 1 квітня 2010 року.

Азаров: Україна буде вивчати пропозицію щодо об'єднання "Нафтогазу" і "Газпрому", яка "заслуговує на увагу"

Прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що пропозиція про об'єднання НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" заслуговує на увагу, і Україна його вивчатиме.

"Пропозиція заслуговує на увагу, ми його будемо, звісно, вивчати", - сказав він на прес-конференції в Києві в середу.

Азаров відзначив, що відповідна ініціатива не обговорювалася в ході зустрічі з російським прем'єром Володимиром Путіним у вузькому колі та на засіданні міжурядового комітету з реформ в Сочі 30 квітня, а було зроблено Путіним на прес-конференції за підсумками засідання.

Глава Кабміну додав, що після закінчення прес-конференції і перед від'їздом йому вдалося в особистій бесіді поговорити про цю пропозицію з Путіним. У ході бесіди Азаров повідомив, що Україна, безумовно, готова до подібного об'єднання на рівних. "Якщо на рівних - немає питань", - сказав він.

Азаров підкреслив, що входження в подібне об'єднання на умовах міноритаріїв вимагає "дуже серйозних розрахунків". "Ми повинні виробити взаємовигідну формулу співпраці", - також відзначив він.

За словами Азарова, Путін висловив готовність вислухати пропозиції України з цього питання і вивчити можливості пропозицій, що виходять з України.

"Ми відкриваємо доступ до ресурсів, порахуйте активи і можливості, і запропонуєте, на що претендуєте", - передав слова Путіна Азаров журналістам.

30 квітня прем'єр-міністр РФ Путін запропонував об'єднати "Газпром" і НАК "Нафтогаз України", створивши таку ж інтеграцію, як в атомній сфері. Представники української делегації цю заяву Путіна сприйняли як жарт.

2 травня заступник голови Адміністрації президента Ганна Герман сказала, що це питання досі "не обговорювалося", це лише ідея, яку вони почули.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1032 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ