Чт, 2024-03-28, 19:37


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Червень » 30 » УПЦ збирається стати більш незалежною від Москви
15:08
УПЦ збирається стати більш незалежною від Москви
Інші останні Новини релігії на сайті holosUA.com/

Українська православна церква застигла в очікуванні. 8 липня буде зібрано перший за останні 19 років собор, який, можливо, використають, щоб УПЦ отримала більшу незалежність від Московського патріархату, пише газета "Сегодня".

Втім, офіційна версія інша. "За статутом Собор збирається у міру потреби, і зараз така потреба з'явилася, - каже секретар голови УПЦ Володимира, архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр Драбинко. - Наступний рік - ювілейний, 20 років діяльності Блаженнішого митрополита Володимира на чолі УПЦ і 45 років його служіння церкви, бо є необхідність напередодні ювілеїв підбити підсумки".

Але у багатьох таке обґрунтування викликає сумніви. "Зараз головна мета - затвердження змін до статуту УПЦ, які посилюють її незалежність від РПЦ", - говорить джерело в Українській православній церкві.

Основна заплановане зміна - запровадження посади місцеблюстителя, який буде виконувати обов'язки предстоятеля в разі його смерті або неможливості з тих чи інших причин виконувати обов'язки. Зараз ця норма є в статуті, але не затверджена собором і не схвалена патріархом РПЦ Кирилом, як належить за церковними законами.

"Введення цього поста - тільки перший крок, другим називають обрання вже найближчим часом місцеблюстителем 33-річного архієпископа Олександра Драбинка, який нібито має великий вплив на митрополита Володимира", - говорить джерело. Раніше преса називала Драбинка лідером прихильників автокефалії, тобто відокремлення УПЦ від РПЦ (сам він це спростовує).

"Днями відбувся синод, і на ньому питання про місцеблюстителя не ставилося, - спростовує чутки прес-секретар УПЦ Василь Анісімов. - Немає цього питання і в порядку денному собору. Та й неможливо при чинному предстоятелі обрати місцеблюстителя".

Але, незважаючи на всі спростування, сумніви в УПЦ залишаються. Як розповіло джерело в керівництві УПЦ, місцеблюститель може бути обраний з-поміж членів синоду - і ось 27 червня в синод додатково обирають трьох ієрархів, включаючи Драбинка. Причому статутом УПЦ на даний момент таке розширення синоду не передбачено. "У 2007 році в синод вже вводили додатково двох нових членів, і тоді це жодних питань не викликало", - парирує Драбинко.

Схвалення змін до статуту назвало ключовим моментом і джерело в керівництві УПЦ: "Прихильникам автокефалії важливо провести їх на соборі до візиту патріарха Кирила в кінці липня, тому що тоді голові РПЦ буде складно домогтися виправлення статуту. Звідси і поспіх з собором. А після собору можуть Блаженнішого проголосити тяжкохворим, обрати місцеблюстителя і поставити патріарха перед фактом".

"Я не хочу спростовувати всю цю маячню, яку поширюють жовті сайти", - прокоментував чутки про своє можливе призначення місцеблюстителем і "автокефальний" ухил в УПЦ Олександр Драбинко.

"Рішення собору будуть показовими. Патріарх не може схвалити ті зміни статуту, які суперечать статуту РПЦ, а саме такою є норма про місцеблюстителя", - вважає голова Асоціації православних експертів (Москва, Росія) Кирило Фролов.

У церковних колах обговорюють кілька кандидатур на зміну все слабкішому 76-річному митрополиту Володимиру. Ходили чутки, що голова РПЦ Кирило хоче бачити на цій посаді Волоколамського митрополита Іларіона. Але джерело газети в УПЦ каже: від цього варіанту відмовилися. Серед кандидатів - митрополити Одеський (Агафангел), Донецький (Іларіон), Кримський (Лазар), Дніпропетровський (Іриней) і владика Павло (настоятель Києво-Печерської лаври). Шанси Драбинка також високі. У нього нібито все ще є покровителі при владі, говорить джерело: "Але якщо Драбинко стане біля керма і візьме курс на автокефалію, буде новий розкол церкви".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини релігії | Переглядів: 1134 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ