Пт, 2024-03-29, 03:04


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2010 » Квітень » 1 » В коаліції сваряться через небажання "регіоналів" провести місцеві вибори
20:11
В коаліції сваряться через небажання "регіоналів" провести місцеві вибори
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Спікер Володимир Литвин посварився з депутатами Партії регіонів і КПУ через їхнє небажання призначати дострокові місцеві вибори.
На засіданні у четвер депутати зірвали кілька голосувань щодо дострокових місцевих виборах.

Литвин запитав в депутатів, в чому проблема, на що ті відповіли, що не хочуть голосувати.

"В нас такого права "не хочу" немає, Верховна Рада зобов'язана голосувати", - обурився Литвин.

"Я не читаю нікому нотації , але це безглуздя", - додав Литвин.

Він зазначив, що в одному з сіл голова сам проситься у відставку, а в іншому немає голови.

"Давайте не будемо мучити одне одного. Хай хтось виступить і пояснить, чому ви не голосуєте", - звернувся він до депутатів.

На це регіонал Михайло Чечетов заявив, що, якщо немає голови, є заступник чи секретар.

"Олесь Довгий прекрасно веде засідання без Черновецького. Три місяці нема Черновецького - Довгий ще краще управляє. Зважаючи, що скоро будуть вибори, не бачимо підстав витрачати гроші, і каламутити людей", - заявив регіонал.

У свою чергу опозиція заявила, що таким чином Партія регіонів формує під себе вертикаль влади. "Де немає їхнього секретаря, там вони призначають вибори. А де є, там їм вибори не потрібні", - заявив Микола Катеринчук.

Проте Верховна Рада відмовилась призначити дострокові вибори у низці сіл, де помер сільський голова.

"Ну що ж ви робите, людина ж уже померла", - звернувся спікер Литвин до депутатів.

У свою чергу, фракція БЮТ заблокувала роботу Верховної Ради. Фракція вимагала розглянути призначення дострокових виборів у низці регіонів.

Оскільки блокування сталося за 15 хвилин до закінчення засідання, то жодних результатів воно не мало.

Спікер Литвин поставив на голосування внесення до порядку денного низки постанов, зокрема і про приєднання України до ЄС, які були провалені.

"Бютівці" спробували образитися, що внесення питань відбувається незаконно, на що Литвин їм відповів: "А де написано, що блокувати можна? Так стійте вже там спокійненько".

Через деякий час він поскаржився, що депутати його "затуркали".

А о 18 годині він закрив засідання "у зв'язку з тим, що не можна його продовжити".

Томенко назвав можливу дату проведення місцевих виборів

У разі внесення змін до Конституції України в частині пролонгації терміну діяльності місцевих органів влади вибори до всіх місцевих органів, навіть тих, де пройшли позачергові вибори, відбудуться 27 березня 2011 року. Про це заявив заступник голови Верховної Ради Микола Томенко, передає УНІАН.

За словами віце-спікера, сьогоднішнє голосування за відповідне рішення означає, що Верховна Рада взяла за основу підхід, який був запропонований командою БЮТ після того, як була скасована дата проведення місцевих виборів 30 травня 2010 року.

Він зазначив, що у зв’язку з цим наступною датою проведення місцевих виборів, яка відповідає законодавству, може бути 27 березня 2011 року.

"Сьогоднішнє голосування означає, що якщо завершиться процес внесення змін до Конституції, то наступні вибори до всіх органів місцевого самоврядування відбудуться 27 березня 2011 року, і це стосується й тих органів місцевого самоврядування, які були обрані на позачергових виборах", - сказав Томенко. За його словами, сьогоднішній підхід означає, що всі вибори відбудуться в один день.

За словами Томенка, внесення змін до Конституції забере право у деяких органів місцевого самоврядування, що були обрані на позачергових виборах, відтермінувати нові вибори.

Крім того, зауважив віце-спікер, Верховна Рада проведе парламентські слухання щодо необхідності зміни виборчого законодавства. "Сьогодні очевидно, що, крім внесення змін до Конституції, найважливішим є ухвалення нового виборчого законодавства, щоб сформувати місцеве самоврядування з відповідальних перед виборцями осіб", - сказав він.

- Зварич вважає, що проведення виборів 27 березня 2011 року вигідне ПР

Народний депутат від "Нашої України – Народної самооборони" Роман Зварич вважає, що проведення місцевих виборів 27 березня 2011 року вигідне Партії регіонів для того, аби закріпити остаточно свою владу.

"Певно, це вигідно владі, яка демонструє всі способи, щоб скріпити адміністративну вертикаль, а згодом провести вибори за сценарієм застосування адміністративного ресурсу", - сказав депутат.

За словами Зварича, чим довше відкладається проведення місцевих виборів, тим це вигідніше чинній владі.

Водночас Зварич зауважив, що коли ухвалювалося рішення про скасування проведення виборів 30 травня цього року, це було неконституційно. "Але як тепер вийти з цієї ситуації, вже ніхто не розуміє", - сказав він.

Разом з тим, на думку депутата, іншого правового механізму, ніж внесення змін до Конституції в частині пролонгації терміну діяльності органів місцевої влади, немає, і саме цим пояснюється масова підтримка цього документа у ВР.

Ульянченко переконана, що не можна вносити зміни в Конституцію, окрім тих, які запропонував Ющенко

Голова політради "Нашої України" Віра Ульянченко переконана, що Основний Закон не повинен змінюватися під потреби поточного політичного моменту.

1 квітня Верховна Рада направила до Конституційного Суду проект Закону "Про внесення змін до Конституції України (щодо строків повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів)". Цим рішенням пропонується продовжити на рік повноваження не лише наступних, але й нинішніх місцевих рад та сільських, селищних і міських голів.

"Мотиви голосування у депутатів могли бути різними. Хтось хотів підтримати цей політичний хабар від нової влади, хтось навпаки – розраховував, що Конституційний Суд відхилить цю пропозицію з мотивів її неконституційності. Рішення, яке ухвалила Верховна Рада, на жаль, не є першоквітневим жартом. Це початок чергової кампанії з внесення несистемних і непродуманих змін до Основного Закону України. Такі дії можуть призвести лише до посилення хаосу у державі", переконана голова політради "Нашої України".

Вона наголосила, що "ні в кого на сьогодні немає сумнівів у тому, що Конституція потребує реформування. Україні потрібна дієздатна Конституція, яка ефективно гарантуватиме права і свободи людини і громадянина. Дані соцопитувань свідчать, що в суспільстві назріла реальна потреба в оновленні Основного Закону, який би усунув суперечності, привнесені в конституційне поле непродуманими і поспішними змінами у 2004 році, напередодні президентських виборів".

Однак, зауважила Ульянченко, "зазначені пропозиції щодо змін до Конституції є, радше, пародією на реформування. Це є спробою конституційними змінами вирішити проблеми зовсім не конституційного характеру: бажання БЮТ "заткнути рота" місцевій владі, яка перебуває у вкрай скрутному становищі через відсутність бюджету; бажання новообраного президента Януковича через продовження терміну повноважень місцевих рад приручити місцевих депутатів".

"Однак ці бажання аж ніяк не можуть бути підставами для внесення змін до Конституції. На моє глибоке переконання, Конституція має змінюватися лише системно і відкрито. Ми не маємо повторювати помилки 2004 року", заявила Ульянченко.

Єдиним комплексним проектом Конституції, який пройшов всенародне обговорення у 2009 році, який є цілісним документом, норми якого не суперечать одна одній, є законопроект, запропонований Віктором Ющенком минулого року. Більше того, він отримав позитивну оцінку впливової Венеціанської комісії та Ради Європи, оскільки спирався на міжнародний та вітчизняний конституційний досвід та орієнтувався на загальновизнані європейські стандарти й вимоги міжнародних угод у сфері прав людини.

Саме тому він має бути прийнятий за основу при реформуванні Основного закону, переконана голова політради "Нашої України".

Лише ухвалення комплексних змін до Конституції, розроблених на основі цього проекту, змусить кожен орган влади робити свою роботу і дасть громадянам реальні механізми контролю за владою, заявила вона.

Зазначимо, сьогодні, 1 квітня, ВР надіслала на висновок Конституційного суду законопроект щодо встановлення однакових строків повноважень (по 5 років) місцевих рад та голів міст і сіл, а також призначення їх виборів на 27 березня 2011 року.

Нині передбачено, що депутати міських рад обираються терміном на п'ять років. При цьому сільські, селищні та міські голови обираються територіальними громадами терміном на чотири роки.

Чергові місцеві вибори мали відбутися 30 травня 2010 року. Проте в лютому Рада проголосувала за перенесення місцевих виборів на невизначений термін з формальної причини - відсутність коштів у бюджеті країни.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1038 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ