Чт, 2024-03-28, 16:16


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2009 » Жовтень » 30 » В Україні - епідемія свинячого грипу. 11 хворих: 4 померли. Країна в паніці
19:11
В Україні - епідемія свинячого грипу. 11 хворих: 4 померли. Країна в паніці
Інші останні Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива на сайті holosUA.com/

Секретар РНБО Раїса Богатирьова заявляє, що станом на п’ятницю від свинячого грипу загинули чотири особи. Про це вона заявила на брифінгу в п’ятницю за підсумками засідання РНБО.

За її словами, в цілому по Україні встановлено 11 осіб, інфікованих свинячих грипом, з них чотири особи померли.

Таким чином, за словами Богатирьової семеро осіб, інфікованих грипом, живі і лікуються.

В той же час ефективну роботу МОЗ України для запобігання епідемії стримують складнощі з визначенням типу вірусу грипу, наголошує президент Ющенка.

"Сьогодні стримує ефективну систему дій Міністерство охорони здоров'я одне - визначення типу вірусу грипу", - заявив Президент України Віктор Ющенко.


Президент наголосив, що у багатьох випадках "на це питання поки що відповіді немає".

За словами Ющенка, є думки фахівців, які допускають інший модифікований вірус, точніше - диференційований між "пташиним" і "свинячим".

"Так це чи ні - відповідь на це може дати чітке оперативне проведення аналізу, оцінки того грипу, яким страждають сьогодні", - додав президент.

У свою чергу у Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ) вважають, що заразитися пандемічним вірусом можуть 9 млн українців. Згодні з цим і українські епідеміологи, але дати точний прогноз не береться ніхто. Минулого року, наприклад, епідемію сезонного грипу оголошували тричі - восени, взимку і навіть навесні. Але ні в одному регіоні поріг захворюваності не був перевищений.

"В Україні проблеми із статистикою смертності, - пояснює Алла Міроненко, завідувачка відділу респіраторних і інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського АМН України. - У всьому світі від грипу щорічно помирають десятки тисяч людей, а у нас за сезон - 6-10 летальних випадків. У причинах смерті пишуть все що завгодно, тільки не грип".

На даний момент київська лікарня, яка приймала раніше двох хворих порожня.

"Нікого немає", - заявляють лікарі інфекційного відділення Київської лікарні. Журналісти тут бувають частішими за пацієнтів - в цій клініці побували два пацієнти, які підхопили свинячий грип. Більше 40 боксів, запаси експрес-тестів, ліки - лікарня готова у всеозброєнні зустріти епідемію.

У свою чергу Директор Українського центру грипу Олександр Гриневич упевнений: ліжка стануть в нагоді. Їх, щоправда, в країні небагато - трохи більше 36 тисяч. "Цієї зими можливі спалахи чотирьох різних вірусів грипу", - пояснює він.

В той же час, як повідомляють, наші кореспонденти, в Києві уже паніка: багато людей ходять в масках, а в аптеках закінчилися запаси ліків проти грипу.

Уряд затвердив спеціальну комплексну програму про запобігання поширенню грипу А/H1N1

Уряд прийняв спеціальну комплексну програму про запобігання поширенню грипу А/H1N1 в Україні, першим пунктом якої є профілактичні заходи, повідомила прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко.

"Ми прийняли спеціальну комплексну ухвалу уряду щодо запобігання поширенню інфекції на території України. Що є номером один? Номером один є профілактичні заходи для кожної людини без винятку", - сказала вона після позачергового засідання уряду в п'ятницю.

Крім того прем'єр повідомила, що всеукраїнські заводи, які мають можливість проводити індивідуальні засоби захисту для профілактики захворювання свинячим грипом, в п'ятницю 30 жовтня отримали урядові замовлення "для того, що б повною мірою були забезпечені аптеки і лікарні".

Вона також наголосила, що у всіх регіонах України існує лабораторні центри, у яких здатні зробити тест на наявність вірусу свинячого грипу.

Крім того, Тимошенко зазначила, що всі області України забезпечені тест-системами, готовими дати результат на наявність або відсутність вірусів вже через 1,5 години. Проте, за її словами, "ці тести не дають 100% результат. Оскільки там існує певна погрішність".

Прем'єр проінформувала про те, що міністр охорони здоров'я України веде консультації з експертами Всесвітньої організації охорони здоров'я на тему "які саме ліки і вакцини необхідно ще купити Україні, щоб ефективно боротися з вірусом".

"Крім того, вже зараз усе, що було куплене влітку, коли з'явилися тільки перші випадки таких захворювань, все що було куплене за рахунок резервного фонду, вже поставляється в регіони, завозяться в кожну область. І там де найбільша кількість випадків, безумовно, завозиться препаратів у більшому обсязі", - заявила прем'єр-міністр.

Тимошенко також наголосила, що питання про необхідність вакцинації є індивідуальною справою кожної людини, а уряд зі свого боку вживатиме всіх необхідних заходів для забезпечення кожного охочого.

Прем'єр також закликала всіх українців негайно звертатися до лікарів при перших ознаках захворювання.

Найближчим часом Україна матиме спеціальні лабораторії для виявлення вірусу грипу А/H1N1, заявила Тимошенко. За її словами, в цілому їх планується купити 17 штук.

"Для того, щоб вжити всіх необхідним заходів з набагато більшим запасом міцності і ресурсів, які необхідні для того, щоб не допустити поширення цього захворювання, ми визнали сьогодні початок цієї епідемії як третій рівень загрози", - сказала Тимошенко, пояснивши, що це означає, що "ми виділятимемо найбільший обсяг ресурсів, який передбачений, і запроваджувати всі організаційні дії, які відповідають саме такому рівню небезпеки".

"Ми обов'язково залучатимемо всі міністерства і відомства. Якщо треба - ми звертатимемося за додатковою допомогою до армії і МНС. Але тільки в тому разі, якщо буде потреба", - сказала Тимошенко.

Також на період епідемії всі клінічні установи незалежно від форми власності будуть підпорядковані Міністерству охорони здоров'я України.

"На цей період всі без винятку установи охорони здоров'я, незалежно від того, приватні це лікарні або державні, всі будуть підпорядковані вертикально Міністерству охорони здоров'я", - заявила Тимошенко. Вона наголосила, що абсолютно всі аптеки будуть повною мірою забезпечені всім переліком необхідних лікарських і профілактичних засобів.

"Ми контролюватимемо дві речі - перш за все наявність в аптеках необхідного переліку (препаратів – ред.), а, по-друге, збереження цін на рівні тих, які були за тиждень до введення епідемії. Це означає, що якщо якась аптека порушуватиме ці головні вимоги, Міністерство охорони здоров'я забиратиме ліцензії. Це те, що ми на сьогоднішній день намітили в постанові уряду", - сказала Тимошенко.

Вона також повідомила, що на сьогоднішній день встановлено постійний контакт із Всесвітньою організацією охорони здоров'я.

"Ми сьогодні постійно тримаємо в курсі справи як ВООЗ, так і вони постійно дають нам рекомендації, які базуються на досвіді інших країн, у яких є така ж проблема", - сказала Тимошенко.

МОЗ: Кількість хворих на ГРВІ перевищили 81 тисячу, 33 людини померли

За даними Міністерства охорони здоров'я, станом на ранок 30 жовтня 2009 року кількість хворих на ГРВІ в Україні становила 81 тисячу 487 осіб, серед яких 33,5 тисячі дітей.

Госпіталізовано всього 2341 особа, з них 1100 дітей.

Мають місце 33 смертельних випадки.

Про це йдеться в коментарі міністра охорони здоров'я України Князевича щодо ситуації, яка склалася внаслідок розповсюдження вірусу А/H1N1 Каліфорнія в Україні.

Міністр зазначає, що у жовтні 2009 року в західних областях України, а саме - у Тернопільській, Львівській, Івано-Франківській, Чернівецькій - різко ускладнилась епідемічна ситуація на гострі респіраторні вірусні інфекції.

Особливо загострилась ситуація з 19 жовтня у Тернопільській області, в якій зареєстровано близько 30 тисяч хворих.

Партія регіонів вимагає негайної відставки міністра охорони здоров'я Князевича

Партія регіонів вимагає негайної відставки міністра охорони здоров'я Василя Князевича, заявив в інтерв'ю журналістам в Харкові лідер Партії регіонів Віктор Янукович.

"Наші вимоги - негайно звільнити з посади міністра охорони здоров'я Василя Князевича і всіх, хто має до цього стосунок, - заступників міністра, керівників департаментів", - сказав він.

Крім того, за його словами, Партія регіонів вимагає негайно завезти до України устаткування для тестування вірусу А/H1N1.

Янукович також оголосив про ініціативу Партії регіонів про накладення мораторію на всі масові заходи в Україні до закінчення піку захворюваності.

При цьому він зазначив, що Партії регіонів вже показала приклад цього, скасувавши в Харкові запланований на четвер багатотисячний мітинг на підтримку його як кандидата в президенти.

Янукович також сказав, що Партія регіонів вважає, що органам охорони здоров'я в регіонах необхідно відзвітувати на сесіях місцевих рад про рівень готовності медустанов до проведення профілактики і антивірусних заходів.

При цьому він зазначив, що Партія регіонів готова придбати марлеві пов'язки і всі необхідні медикаменти.

Янукович порівняв дії уряду в нинішній ситуації з діями в боротьбі проти економічної кризи.

"Аналогія тут пряма. І до економічної кризи чинна влада була не готова і не готувалася, дезорієнтувала практично всю країну про те, що кризи в Україні не буде. Так само вони поступили і з епідемією",- сказав він.

Янукович наголосив, що епідемія грипу А/H1N1 в світі розпочалася півроку назад, але уряд так і не вжив дієвих заходів для попередження епідемії.

"Вони самі епідемія, ця влада", - підсумував він.

Варто зазначити, що ще в червні міністр охорони здоров'я України Князевич припускав, що епідемія грипу A/H1N1 в Україні можлива восени.

"Тепер готуємося до епідемії грипу, яка очікується восени. Це може бути саме цей вірус", - заявляв тоді він.

Міністр охорони здоров'я був переконаний, що пандемія грипу A/H1N1 не була вигадана штучно. "Штучних пандемій не буває", - наголошував він, додавши, що замість назви "свинячий грип" використовується визначення "каліфорнійський" або "мексиканський".

Варто зазначити, що 50 млн грн, виділених урядом на боротьбу з недугою навесні, до початку осені була успішно використана, лікарі попереджені, люди знають про свинячий грип не гірше за лікаря-епідеміолога.

МОЗ, крім іншого, купило американські тест-системи iQ5 компанії Bio-Rad. У комітеті охорони здоров'я Верховної Ради стверджують: тестери непридатні. Ціна питання - 2 млн грн, повідомляє Фокус.

Днями відбулося чергове засідання суду: на МОЗ подала позов компанія "ІнтерЛабсервіс", яка проводить аналогічні і дешевші тестери, але тендер в МОЗ не пройшла.

"Конкуренція конкуренцією, але тест-системи із США в п'ять разів дорожчі - 250 гривень за один тест проти наших 50 гривень, але найголовніше - вони не працюють, - сказала комерційний директор компанії-позивача Інна Близнюк. - Щоб виявити інфекцію, їх доведеться доукомплектувати так званими праймерами. Без них тестери - неробоча запчастина".

МОЗ скандал не коментує.

Грип А/H1N1. Пам'ятка

Симптоми свинячого грипу

Клінічними ознаками грипу А/H1N1 є: головний біль, біль у м'язах, біль у горлі, підвищення температури тіла, кашель, нежить, закладання носа, в окремих випадках – блювота і понос. Про це йдеться у "Пам'ятці щодо грипу типу А/Н1N1", яку розповсюдило управлінням у зв'язках із засобами масової інформації Секретаріату Кабінету міністрів України.

Заразитися вірусом грипу А/H1N1 можна від іншої хворої людини повітряно-краплинним, повітряно-пиловим шляхом (вірусні частки по повітрю переносяться від хворої людини до здорової під час розмови, кашлю, чхання), при тісному контакті (знаходження на відстані близько 2 метрів).

При цьому інфекційний період (період, коли хворий небезпечний для оточуючих) при грипі А/H1N1 може бути упродовж 7 днів від початку хвороби, але якщо клінічні симптоми хвороби зберігаються - то до їхнього зникнення.

Як вберегтися від грипу А/Н1N1

Кабінет міністрів України оприлюднив докладну інформацію і рекомендації щодо профілактики, виявлення і лікування грипу А/Н1N1.

З метою попередження зараження грипом А/H1N1 необхідно: уникати контакту з особами, що мають прояви грипозної інфекції; обмежити відвідини місць великого скупчення людей; часто провітрювати приміщення; часто мити руки з милом; прагнути не торкатися очей, носа або рота немитими руками; уникати обіймів, поцілунків і рукостискань; прикривати ніс і рот при чханні або кашлі одноразовою носовою серветкою, яку зразу ж після використання потрібно викинути; якщо у людини є симптоми грипу, то необхідно триматися від нього на відстані не менше двох метрів.

З метою запобігання розповсюдженню грипу у дитячих установах необхідно: під час епідемічного підйому захворюваності на грип нових дітей у дошкільні установи не приймаюти; виключати переведення дітей із групи в групу; припинити відвідування дитячої установи сторонніми особами; в дошкільних установах велике значення має щоденний огляд дітей при їхньому приході до неї зранку, і при щонайменших ознаках захворювання діти в колектив не приймаються; приміщення, в якому знаходяться діти, повинні бути добре вентильованими, їх необхідно провітрювати декілька разів протягом дня; необхідне вологе прибирання приміщень не менше двох разів на день; необхідно дотримання дітьми правил особистої гігієни (часте миття рук протягом дня); на час епідемії (пандемії) персонал установи повинен носити марлеві пов'язки; персонал установи повинен бути щеплений проти сезонного або грипу А/Н1N1 (при наявності вакцини); особам, що були в контакті з дитиною, у якої підтверджений діагноз грипу А/Н1N1, необхідно провести курс хіміопрофілактики озельтамівіром; на час епідемії (пандемії) дитячі установи закриваються.

Щоб попередити зараження дітей грипом батьки повинні: навчити дітей часто мити руки з милом протягом 20 секунд; навчити дітей не підходити до хворих ближче, ніж на півтора - два метри; залишати хворих дітей повинні вдома (не відвідувати дошкільні установи і школи); утримуватися від відвідин місць скупчення людей.

Якщо дитина захворіла на грип, необхідно: при перших ознаках захворювання дитину покласти у ліжко і викликати лікаря; залишити хвору дитину вдома, окрім тих випадків, коли їй потрібна термінова медична допомога; хворого необхідно розташувати в окремій кімнаті або огородити ширмою, виділити йому індивідуальний посуд, рушник, предмети особистої гігієни; не допускати контакту хворого із здоровими членами сім'ї, окрім тих, хто доглядає за ним; особа, що доглядає за хворим, повинна носити двошарову марлеву пов'язку або разову маску, яку потрібно міняти кожні 4 години; після кожного контакту з хворим необхідно ретельно мити руки з милом; маска повинна бути або одноразовою, яку після зміни викинути в корзину, або багаторазовою, яку після прання необхідно ретельно прасувати гарячою праскою; проводити провітрювання приміщення декілька разів на добу; щодня робити вологе прибирання приміщень оселі; повітря в приміщеннях повинне бути достатньої вологості; мати разові носові серветки і корзину для використаних серветок в межах досяжності хворого; створити хворій дитині комфортні умови – вкрай важливим є спокій, постільний режим; якщо у дитини лихоманка, то їй необхідно дати жарознижуючі ліки (препарати парацетамолу або ібупрофену), після цього викликати лікаря; до приходу лікаря давати дитині пити багато рідини (сік, негазована вода, морс, компот тощо); не слід займатися самолікуванням – відповідне медикаментозне лікування хворому призначає тільки лікар.

При таких ознаках захворювання у дитини необхідно негайно звернутися за медичною допомогою: прискорене або утруднене дихання; винюшність навкруги рота, інших шкірних покровів; поява на тілі дитини крововиливів (навіть дуже маленьких), носової кровотечі; висока температура тіла; відмова від пиття; неможливість розбудити дитину або відсутність її реакції на звертання; надмірне збудження дитини або поява судом; поява блювоти, частого рідкого стільця; скарги на сильний головний біль; відсутність сечовипускання або сліз під час плачу.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива | Переглядів: 1532 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ