Вт, 2024-04-23, 12:22


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2018 » Лютий » 3 » В Україні під час Революції гідності російська військова розвідка здійснила операцію з дезінформування
12:38
В Україні під час Революції гідності російська військова розвідка здійснила операцію з дезінформування
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Газета The Washington Post опублікувала матеріал, що ґрунтується на витоку інформації з ГРУ РФ.

Ранок 22 лютого 2014 року. Влада Віктора Януковича, проросійського президента України, припинилася. Це сталося на тлі протестів, що вибухнули після його рішення не рухатися до зближення відносин з Європейським Союзом. Союзники Януковича в Росії назвали його політичний крах переворотом, і криза стала точкою займання в стосунках Кремля та Заходу

До потоку подій долучилося Головне розвідувальне управління Росії (ГРУ), яке розпочало операцію прихованого впливу. Кампанія була частиною всебічного наступу пропаганди на новий уряд у Києві та прозахідні демонстрації.

Вона мала на меті вплив на ключові фігури, які приймають рішення, і широку публіку, щоб прокладати шлях для російських воєнних дій, які розпочалися 27 лютого із захоплення будівлі кримського парламенту озброєними людьми, відповідно до засекреченого звіту ГРУ, отриманого The Washington Post. Крим урешті-решт Росія анексувала.

Звіт є унікальним вікном у роботу однієї з команд ГРУ протягом шести днів 2014 року. Починаючи з дня краху Януковича, військові шпигуни створювали численних фейкових осіб на соціальних медіа-платформах Facebook та його російського еквівалента VKontakte, або VK скорочено. Ці особи мали апелювати до пересічних людей по всій Україні, розчарованих опозиційними протестами на центральній площі Києва — Майдані.

У суботу ввечері, 22 лютого 2014 року, чоловік, який назвав себе Іваном Галіциним (Ivan Galitsin), опублікував коментар під статтею в британській газеті. У ній ішлося про українського опозиційного лідера й колишнього прем’єр-міністра Юлію Тимошенко, яку того дня випустили з в’язниці. «В Україні стався переворот, — написав Галіцин англійською. — Я живу в Києві. Я був на Майдані, але мирні протести закінчилися два місяці тому, коли нас замінили озброєні націоналісти. Це нічне жахіття. Фашисти прийшли до нас знову через 70 років після Другої світової війни. Я не хочу такого майбутнього для України».

Галіцин був витвором офіцера психологічних операцій ГРУ, відповідно до документів. Профіль було створено 22 лютого. Коментарі Галіцина також з’явилися в інших англомовних виданнях.

Загалом команда ГРУ націлилася на понад 30 українських груп і соціальних медіа-платформ, а також на 25 «провідних англомовних» публікацій, відповідно до звіту.

Прикидаючись звичайними українцями, оперативники ГРУ також друкували коментарі, що мали своїм завданням налаштувати проросійських громадян проти протестувальників, яких вони називали «западенці» або «західняки». В одному з коментарів було написано: «Бригади западенців уже в дорозі, щоб грабувати й вбивати нас. Абсолютно ясно, що для цих людей немає нічого святого».

Інший коментар: «Посилення опозиції тут буде катастрофічним. Ці люди є абсолютно іншими. Вони мають абсолютно інше бачення майбутнього України».

Демонстрантів на Майдані називали нацистами й фашистами.

Військові шпигуни публікували погрози фізичної розправи на соціальних медіа проти союзників Януковича на Південному Сході України, виконуючи вимоги Москви у створенні враження, що радикальні українці підштовхували до насильства проти росіян у регіоні. В одному випадку фейкова особа на ім’я Вова Кравець (Vova Kravets) висловила на Facebook погрози на адресу 14 політиків.

27 лютого, коли будівлю кримського парламенту було захоплено, ГРУ створило чотири групи на Facebook та VK, щоб заохотити кримчан підтримувати від’єднання від України. «Використовуючи наші акаунти на Facebook, ми множили коментарі, інформуючи населення Кримського півострова про загрозу від нацистських організацій,» — доповідає ГРУ.

ГРУ створило на Facebook роз’яснення для свого персоналу, хоча інструкції були достатньо базовими. В одному з пунктів ішлося про те, що оперативникам не слід використовувати власні фото. «Ви можете самостійно знайти фото на Facebook. Знайдіть когось, у кого лише кілька друзів і хто не є активним користувачем».

Також ГРУ застосовувало платну рекламу на Facebook для збільшення популярності груп, відповідно до звіту. Групи загалом набрали близько 200 000 переглядів на Facebook лише 27 лютого, сказано у звіті. Контент було переопубліковано в інших групах у Facebook, VK та LiveJournal (іще одна російська соціальна мережа).

Важко виміряти реальний вплив інформаційної операції ГРУ в Україні. Але військові шпигуни, які, поза сумнівом, доклали якнайбільше зусиль до того, щоб постати в якнайкращому світлі перед своїми начальниками, дали таку оцінку: «Переважна більшість користувачів соціальних медіа погодилися з наведеними аргументами й підтримали позицію авторів».

Ellen Nakashima,

The Washington Post від 25 грудня 2017 року

Переклад Ольги СИНИЛО

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 843 | Додав: adminA | Теги: російська військова розвідка, революція Гідності, дезінформування, Україна
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ