Чт, 2024-04-25, 15:14


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 3 » В Україні саджатимуть за незаконне підвищення цін на харчі
21:05
В Україні саджатимуть за незаконне підвищення цін на харчі
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Проти підприємців, які необгрунтовано завищують ціни на продукти харчування, будуть порушуватися кримінальні справи. Про це сьогодні, 3 лютого, повідомив міністр економіки Богдан Данилишин, коментуючи різкий стрибок цін на продовольчі товари, передає ТСН.
Міністр підкреслив, що його відомство отримало завдання вживати відповідні заходи, направлені на недопущення підвищення цін. "Ми порушуватимемо кримінальні справи відносно недобросовісних продавців, щоб навести елементарний порядок і встановити економічно обґрунтовані ціни", - сказав Данилишин.

Данилишин наголосив, що Міністерство економіки відповідно до доручення Кабміну від 28 січня 2010 року разом з Міністерством внутрішніх справ, Мінагрополітики, Антимонопольним комітетом, Державною податковою адміністрацією проводить комплексні перевірки на місцях щодо обґрунтованості цін на продукти харчування.

"Вже зараз органами державної цінової інспекції та іншими контролюючими органами встановлено факти необґрунтованого зростання цін на основні продукти харчування. Найвищі темпи зростання зафіксовані в Донецькій області - це 23,4%, Дніпропетровській - 24,6%, в Луганській - майже 26%, в місті Севастополь - 35%, в Херсонській області - 33%, Запорізькій - 30,8%. В інших регіонах зростання значно менше", - наголосив він.

Мінстр зазначив, що необґрунтоване підвищення цін на цукор відбулося практично у всіх областях України, проте найбільше подорожчання відмічене в південних і східних областях.

За словами міністра, у низці областей місцева влада не приділяла належної уваги контролю над ціноутворенням, зокрема, це стосується Дніпропетровської і Одеської областей.

Слід зазначити, що у січні в Україні різко подорожчали основні продукти харчування. Перед виборами влада намагається взяти ситуацію під контроль. Виробникам і реалізаторам продовольства слід готуватися до жорстких перевірок. Цукор, молоко, твердий сир, картопля і яйця. Це перелік продуктів харчування, ціни на яких найістотніше зросли за останні три тижні.

Найрізкіше подорожчання зафіксоване по цукру. Сьогодні цей продукт в столичних супермаркетах вже коштує 9-11 грн/кг. Лише за минулий тиждень ціни на цукор додали 10%, і процес на цьому не зупинився.

Продукція молочної промисловості також нестримно дорожчає. Вартість твердого сиру в роздрібі подолала планку в 70 грн/кг, молоко подорожчало до 6 грн/літр. У ряді регіонів продавці змінили навіть цінники на хліб. Його вартість підвищилася на 4-15%.

Уряд намагається вирішити цю проблему без зайвого розголосу. Як стало відомо, вчора Мінекономіки дало екстрене розпорядження Держінспекції з контролю над цінами до кінця тижня оперативно перевірити виробників і реалізаторів соціально значущих продуктівтих, що нестримно дорожчають.

Як повідомлялося, 58% перевірених підприємств України минулого року порушували законодавство у галузі ціноутворення. Про це розповіла начальник Держінспекції з контролю над цінами Наталя Немодрук.

"За минулий рік ми перевірили 6021 підприємство в усіх регіонах. Із них порушення були виявлені в 3514 випадках, тобто 58%", - сказала вона.

"Економічні санкції склали 283,9 млн грн. Завдяки цьому було попереджено обрахування населення на 195 млн грн. Для порівняння, з бюджету на Держінспекцію було витрачено 36 млн грн, у тому числі зарплата - 27 млн грн", - додала Немодрук.

Вона не згодна з тим, що бізнес зазнає великих збитків від обов'язкового декларування цін і регулювання вартості соціально значимих продуктів.

"Я в таких випадках говорю: "Покажіть мені розрахунки втрат". Усього в країні регулюється 32 види товарів і послуг, із них 20 - продовольчі. Цілком можна заробляти на не соціально значимих товарах", - сказала начальник Держінспекції.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1234 | Додав: gena_masur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ