Чт, 2024-03-28, 12:17


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2009 » Жовтень » 14 » В Україні свято козацтва і Української повстанської армії
19:35
В Україні свято козацтва і Української повстанської армії
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Сьогодні перед Україною стоїть найскладніше завдання – сформувати у незалежній Українській державі дійсно державницьку націю. Про це заявив Президент України Віктор Ющенко на заходах з нагоди 67-ї річниці утворення Української повстанської армії та 65-річчя Української головної визвольної ради.

Ющенко особливо високо оцінив той факт, що сьогодні в урочистостях взяли участь як ветерани УПА, так і радянської армії.

"Для мене як президента є великою честю покласти квіти, висловити шану героям однієї та другої армій, і для мене є великою честю, що ці герої стоять поряд", – сказав Ющенко.

Як повідомили у Головній службі інформаційної політики Секретаріату Президента, у смт Колки Маневицького району голова держави поклав квіти до пам'ятних знаків "Колківська Республіка" та "Борцям за волю України".

Вітаючи присутніх із визначними датами, Ющенко зазначив, що створення Колківської повстанської республіки є яскравою ілюстрацією героїзму воїнів УПА, які навесні 1943 року звільнили від фашистів п'ять районів Волинської області. Він також наголосив, що йдеться про приклад пробудження національної свідомості українців та боротьби за створення Української незалежної держави. Фактично, зазначив Ющенко, воїнам УПА та місцевим мешканцям вдалося створити у глибокому німецькому тилу майже на двох тисячах квадратних кілометрах острівець вільної України, де відразу ж завирувало українське національне життя.

"Коли ми говоримо про велику звитягу Колківської республіки, моє прохання до вас як до основних носії цієї унікальної історії – збережіть її... нація, яка має власну історію, може претендувати на власне майбутнє", – сказав президент. Ющенко висловив переконання, що створення Колківської республіки є одним з великих подвигів наших дідів і прадідів у боротьбі за українську незалежність.

Він висловив переконання, що говорити про розбудову гідного майбутнього держави неможливо без досягнення національної єдності та примирення. "Немає історії, яка важливіша за спільне майбутнє", – сказав він. Президент висловив вдячність героям, які боролися за Україну у різних арміях, за той сильний урок, який вони дають українській нації, беручи сьогодні участь у події разом.

Ющенко, окрім того, взяв участь у церемонії покладання квітів до пам'ятника "Радянським воякам, які загинули в роки Другої світової війни".

Після завершення урочистих заходів глава держави поспілкувався з місцевими мешканцями – ветеранами війни.

Довідка. Колківська республіка

З квітня до листопаду 1943 року смт Колки було центром повстанської республіки, що утворилася на звільненій загонами УПА від нацистів території на приблизно 2,5 тисячах квадратних кілометрів.

Республіка проіснувала до 4 листопада, коли за допомогою регулярних фронтових частин (артилерії, танків та авіації) Колківську республіку було знищено гітлерівською армією.

У 1998 році на честь 55-ї річниці утворення Колківської республіки у смт Колки встановлено пам'ятний знак "Колківська республіка".

У Харкові активісти національно-патріотичних сил провели мітинг, незважаючи на заборону суду і провокації комуністів

У Харкові, незважаючи на заборону суду, відбувся мітинг прихильників національно-патріотичних сил, присвячений 67-й річниці створенная УПА, повідомляє УНІАН.

Представники КПУ, які погрожували знести пам'ятний знак, встановлений на честь воїнів УПА у Молодіжному парку, залишили це місце.

Мітинг розпочався читанням молитви та спомином "усіх невинно убієнних" українських патріотів.

В акції взяло участь близько 70 представників Української народної партії, ВО "Свобода" та Молодіжного націоналістичного конгресу.

Камінь оточений міліцейським кордоном, в складі якого є бійці спецпідрозділу "Беркут". Харківські націоналісти вимагають скасування депутатської недоторканності. Про це заявив на мітингу в Харкові біля монументу на честь воїнів УПА голова Харківської спілки репресованих Анатолій Здоровий.

Здоровий зауважив, що позбавити недоторканності треба передусім Комуністичну партію України, яка, на його думку, найбільше винна у репресіях проти української нації. Він закликав "доторкатися" до депутатів.

Також єдиним виходом із національної кризи Здоровий вбачає у гуртуванні нації навколо президента України. "Будьмо всі націоналістами, гуртуємось навколо президента", - закликав Здоровий.

Голова Харківського молодіжного націоналістичного конгресу Сергій Кузан, звертаючись до міліції, попросив допустити українських патріотів до монумента воїнів УПА. Він обурився з цієї ситуації, сказавши, що це їхня святиня.

"А якби ви не допускали комуністів до пам'ятника Леніну", - сказав Кузан.

Міліцейський кордон дозволив покласти керівництву харківських націоналістичних організацій квіти до пам'ятника воїнам УПА.

У свою чергу в Центрі зв'язків з громадськістю Головного управління МВС в Харківській області заявили, що харківські правоохоронці не допустили провокацій з боку комуністів біля пам'ятного знаку воїнам УПА.

За даними правоохоронців, в першій половині дня велика група представників Компартії, інших лівих сил та ветеранів з червоними прапорами і транспарантами підійшли до пам'ятного знаку УПА, маючи очевидний, судячи з настрою, намір "здійснити над ним наругу".

В такі дні міліція здійснює охорону пам'ятників, і на цей раз їй вдалося відтіснити тих, хто "хотів прорвати охорону".

Таким чином правоохоронці "не допустили провокацій", пояснив співрозмовник агентства. За його словами, після кількагодинних виступів представники лівих сил залишили парк.

Раніше Харківський окружний адміністративний суд задовольнив позов Харківської міської ради до обласної організації Конгресу українських націоналістів, заборонивши КУНу та іншим учасникам акції проводити сьогодні до 16.00 в Молодіжному парку біля пам'ятного знаку Української повстанської армії масові заходи, присвячені створенню УПА.

У Києві пройшов Марш за визнання Української повстанської армії

У Києві пройшов організований Вcеукраїнським об'єднанням "Свобода" Марш за визнання Української повстанської армії. Участь у марші взяло за інформацією новинних агенств - 4 тисяс осіб, але наш кореспондент з центру Києва повідомив, що, насправді, кількість учасників акції "Свободи" в кілька разів перевищує цю цифру.

Акція викликала великий інтерес оточуючих, які стояли щільною стіною уздовж руху колони маніфестантів, багато хто фотографував їх.

Демонстранти несли державні прапори, червоно-чорні прапори ОУН-УПА, а також партійні прапори ВО "Свобода".

Колону охороняли бійці спецзагону МВС "Беркут".

Учасники маршу пройшли до Майдану Незалежності, де буде проведено святковий концерт з нагоди Покрови Пресвятої Богородиці, Дня українського козацтва та річниці створення УПА.

У свою чергу декілька сотень прихильників Комуністичної партії України, партії "Рускій блок" та інших лівих сил на Майдані Незалежності у Києві провели "антифашистський форум".

Крім того, на площі багато співробітників міліції, бійців спецпідрозділу "Беркут", одягнених в захисні шоломи та бронежилети.

Біля монументу Незалежності України встановлено сцену з символікою Всеукраїнського об'єднання "Свобода", у глибині конструкції висить великий плакат з фотографією провідника ОУН Степана Бандери і написом "Бандера - наш герой, Покрова – наше свято".

Водночас за кілька десятків метрів від цієї сцени за парканами встановлено 13 червоних наметів Компартії, вздовж яких натягнуто плакат з написом "Фашизм не пройдет".

Деякі представники лівих сил, виступаючи перед присутніми, зазначили, що сьогодні вони зібрались на антифашистський форум, щоб не допустити у день Покрови "бандерівського шабашу", представникам якого ненависні як радянський народ і незалежна Україна".

Рух транспорту Хрещатиком не припиняється через те, що учасників акції відділені від проїжджої частини огорожею.

На Тернопіллі ветерани ОУН і УПА отримали матеріальну допомогу, а політв'язні та репресовані ключі від квартир

Виконавчий комітет Тернопільської міської ради виділив одноразову грошову допомогу 124 ветеранам ОУН і УПА – 350 грн кожному, а від головного управління праці і соціального захисту обладміністрації 80 ветеранів отримали 200 грн. Про це повідомили в прес-службах Тернопільської міськради і Тернопільської обладміністрації.

В цілому Тернопільський міськвиконком виділив для грошової допомоги ветеранам ОУН і УПА 43 тис 400 грн, а обладміністрація - 16 тис грн. Гроші перерахують на поштові відділення за місцем проживання ветеранів.

Крім того, за інформацією прес-служби Тернопільської міськради, в середу відбудеться урочисте вручення ключів від квартир членам об'єднання індивідуальних забудовників політв'язнів і репресованих і членів їх сімей "Воля".

Будинок побудований ТОВ "АГРОБУД-Є". Фірма запропонувала для політв'язнів і репресованих ціну за 1 кв м житла у розмірі 390 у.о. Загальна кількість квартир, виділених об'єднанню "Воля", - 46.

6% росіян вважають Степана Бандеру борцем за незалежність України

6% росіян вважають провідника Організації українських націоналістів Степана Бандеру борцем за незалежність України. Про це свідчать результати соціологічного опитування Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦВГД).

Зокрема, 6% опитаних респондентів, що Бандера – "герой українського народу, борець за незалежність України"; 37% - "зрадник, терорист, вбивця".

Кожний четвертий (25%) опитаний вважає, що Бандера - "складна і неоднозначна історична фігура, яка має і достоїнства, і недоліки, він здійснював і подвиги, і злочини". Також 24% опитаних вперше почули про цю людину від інтерв'юера. Важко з відповіддю 8% респондентів.

Окрім цього, 51% опитаних вважають, герой - поняття однозначно позитивне, і жодний народ не має права робити героями убивців, терористів, політичних злочинців. Водночас, 40% вважають, що будь-який народ має своїх героїв, чиї дії і вчинки можуть здаватися неправильними жителям інших країн, викликати несхвалення. Важко з відповіддю 9% респондентів.

У опитуванні наголошується, що чим старше респонденти, тим більше поширена серед них думка про Бандеру як про терориста і злочинця (з 24% 18-24-річних до 48% росіян від 60 років і старші). Неоднозначною історичною фігурою називають його, як правило, 35-44-річні (34%). Найменше інформовані про цю людину представники молоді: не знають, хто це такий, 42% 18-24-річних росіян і лише 18% немолодих респондентів.

Опитування проведене 3-4 жовтня 2009 р. Опитано 1600 людей у 140 населених пунктах в 42 областях, краях і республіках Росії. Статистична похибка не перевищує 3,4%.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1468 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ