Чт, 2024-04-18, 14:56


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Листопад 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Головна » 2009 » Листопад » 12 » Вакцину від грипу обіцяють до кінця року. ЗМІ кажуть, це неможливо
13:35
Вакцину від грипу обіцяють до кінця року. ЗМІ кажуть, це неможливо
Інші останні Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива на сайті holosUA.com/

Вакцина проти грипу А/Н1N1 може з'явитися в Україні в необхідній кількості наприкінці цього року або на початку наступного. Про це повідомила заступник головного державного санітарного лікаря України Людмила Мухарська в ефірі ТВі, повідомляє прес-служба телеканалу.

Вона уточнила, що на сьогодні у світі є певний дефіцит вакцини, як проти пандемічного, так і проти сезонного грипу, оскільки попит на неї значно зріс після оголошення ВООЗ про пандемію.

Мухарська додала, що на реєстрації в нашій країні зараз перебуває дві вакцини - канадська та російська. "В Європі зареєстровано три вакцини, можливо, вони подадуть на реєстрацію в Україні", - зауважила заступник головного санітарного лікаря.

Мухарська наголосила, що наша країна не запізнилася з вакцинацією: "Ми говоримо про пандемію, пандемія - це не на один місяць, не на два місяці, а на рік-півтора". Лікар додала, що ця вакцина буде актуальною як зараз, так і навесні, коли прогнозується друга хвиля епідемії та наступної осені, коли може бути третя хвиля.


Стосовно особливостей цьогорічної епідемії грипу та ГРЗ в Україні Мухарська відзначила дуже стрімке зростання рівня захворюваності, коли за кілька днів кількість хворих збільшувалася у геометричній прогресії. За її словами, у минулі роки фіксувалося приблизно по 25 тис. нових випадків за добу, а зараз - по 100-112 тис.

На вихідні ситуація покращилася, але частково за рахунок того, що пацієнти менше зверталися до лікарів, і тому кількість хворих фіксувалася на рівні 35 тис. щодоби, а у понеділок вже було 60 тис. нових випадків грипу, у вівторок - 70 тис., констатувала Мухарська.

"Це говорить про те, що в Україні циркулює вірус, до якого населення не має імунітету, оскільки до сезонних вірусів в українців є певний імунітет", - зазначила фахівець.

Водночас вона зазначила, що вакцинація проти грипу не буде обов'язковою. "Ми знаємо про противакцинальні настрої", - визнала заступник головного санітарного лікаря і підкреслила, що медики будуть проводити роз'яснювальну роботу серед населення, особливо серед груп ризику.

Як пише тижневик "Комментарии", зареєструвати вакцину від грипу A(H1N1) за кілька тижнів при дотриманні усіх процедур фізично неможливо.

Відповідно до чинних правил, на реєстрацію вакцин іде до 210 днів. При цьому сюди не включено час, який займає процедура додаткового контролю. Тому для деяких препаратів реєстрація може тривати роками. А в цей час конкуренти вже можуть зареєструвати свої винаходи. За даними Центру імунопрепаратів МОЗ України, деякі препарати стоять у черзі на реєстрацію з 2005 року.

Спостерігачі зазначають, що такий стан справ вигідний насамперед виробникам і їхнім представникам, які є регулярними постачальниками вакцин за держтендерами. Останні два роки такі торги, за даними МОЗ, виграє один пул з шести іноземних та однієї вітчизняної компанії.

Щоб не допустити конкурента на ринок, є кілька механізмів. "Застопорити конкурента наближеної компанії, чиновники можуть уже на першому етапі, взагалі відмовивши прийняти документи до розгляду. Потім можливе винесення негативного висновку про якість вакцини. Нарешті затягти терміни видачі необхідних документів", - пояснює партнер адвокатської фірми "Паритет" Борис Даневич.

Ще один спосіб - блокування клініко-епідеміологічних випробувань для препаратів-"новачків" шляхом формального затягування пошуку достатньої кількості добровольців, готових випробувати на собі нові ліки.

На думку експертів, Україні необхідно запровадити новий порядок реєстрації вакцин - прозоріший, зі зрозумілішими процедурами. "Можливо, варто звернути увагу на європейську практику реєстрації. Чиновники, наприклад, можуть дивитися на те, чи зареєстрований препарат в іншій країні, у тому числі в тій, звідки він імпортується. Щоб мінімізувати вплив людського фактору, можна відкрити бази даних рішень про реєстрацію, інформацію про проміжні рішення", - резюмує Даневич.

11 листопада головний санітарний лікар України Олександр Біловол повідомив, що на даний час до медичних установ надійшло 168 тисяч доз вакцини проти сезонного грипу, і найближчим часом передбачається придбати ще 800 тисяч доз.

"Замовники нам обіцяють поставити ще десь близько 800 тисяч доз для вакцинації проти сезонного грипу", - сказав Біловол, зазначивши, що постачання вакцин буде забезпечено у разі підписання Президентом України закону про виділення 1 млрд грн на боротьбу з епідемією.

Головний санітарний лікар уточнив, що відповідно до попередніх розрахунків Україні буде потрібно 12,5 млн доз вакцини проти пандемічного грипу.

У той же час, за його словами, процедура реєстрації вакцин канадського і російського походження ще не завершена. "Ніяка вакцинація без реєстрації, яка передбачає проведення доклінічних і клінічних досліджень, не проводитиметься", - підкреслив Біловол.

В Україні з початку епідемії від грипу померло 213 осіб. За останню добу загинули 24 особи. За даними медиків, від свинячого грипу померло від 80 до 85 людей. За прогнозами ВООЗ спад захворюваності на грип в Україні слід очікувати після масової вакцинації населення.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива | Переглядів: 1764 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ