Сб, 2024-04-20, 10:43


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Вересень » 18 » Велика княгиня Ольга
10:20
Велика княгиня Ольга
Інші останні Історія українських земель на сайті holosUA.com/

Історики вважають княгиню Ольгу нонсенсом Х сторіччя — в час панування у світі чоловіків, жінка з сильним внутрішнім стриженем, спритно правила державою.

В історії України багато видатних особистостей, спогади про яких, на жаль, зникають із пам’яті народу. Саме тому завданням сучасного молодого покоління є відродження славетних імен у свідомості українців.

За свідченнями літописців, у 28-річному віці київський князь Ігор (912 — 945 рр.) одружився з Ольгою, походження якої остаточно не з’ясоване і до цього часу. Одні вважають її онукою слов’янського князя Гостомисла, другі — дочкою болгарського царя Бориса І, треті — Хельгою, дочкою скандинавського воєводи зі Пскова. Після смерті Ігоря, який став жертвою жорстокої розправи древлян (його розчахнули навпіл, прив’язавши до двох дерев) за його бажання зібрати вкотре з них данину, Руссю почала правити княгиня Ольга (945 — 964 рр.).

Вбивця її чоловіка, древлянський князь Мал, мав намір одружитися з нею, вбити її сина Святослава і заволодіти державою. Однак Ольга зробила інший вибір. Князювати на Русі мав син Ігоря та Ольги Святослав, але оскільки він був неповнолітнім, управління Київською землею перебрала на себе його мати Ольга.

Прийшовши до влади, Ольга насамперед помстилася древлянам за мученицьку смерть чоловіка. У «Повісті минулих літ» йдеться про те, що древляни надіслали до Києва послів, які запропонували княгині стати дружиною їхнього князя Мала. У відповідь княгиня живцем поховала перше посольство в човні, а друге спалила в лазні, третьою ж помстою став похід на землю древлян, де під приводом тризни над могилою Ігоря київські дружинники «посікли п’ять тисяч» п’яних древлян, після чого відбулась річна облога міста Іскоростень, що завершилася його спаленням.

За однією з версій, княгиня Ольга спалила Іскоростень за допомогою спеціальної запалювальної суміші, яку в ті часи називали «грецький вогонь». Але існує й інша легенда, згідно з якою, щоб помститись за Ігоря, княгиня спочатку зібрала з древлян данину горобцями й голубами, а потім наказала своїм воїнам відпустити птахів, попередньо підпаливши прив’язаний до їхніх лапок трут: «Голуби ж і горобці полетіли в гнізда свої, — ті в голубники свої, а горобці під остріхи, — і тоді загорялися голубники, а од них хижі і стодоли. І не було двора, де б не горіло, і не можна було гасити, бо всі двори загорілися…»

Водночас княгиня переглянула принципи відносин Києва із підвладними територіями. Бажаючи впорядкувати збір данини, вона визначила її розміри, час та місце збору. Дві частини данини сплачувалися Києву, а третя — Вишгороду, де знаходився господарський двір княгині.

Вона змінила політику центру стосовно підвладних областей, виключивши з неї примусовість. Зокрема, закріпивши союз Києва з древлянами шлюбом її сина Святослава з дочкою древлянського князя Мала, вона забезпечила лояльність до себе цього племені.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Історія українських земель | Переглядів: 1189 | Додав: adminA | Теги: Велика княгиня Ольга
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ