Вт, 2024-04-23, 21:06


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 18 » Вибори до Ради можуть відбутися дочасно. НУ-НС наполягає на розпуску
13:02
Вибори до Ради можуть відбутися дочасно. НУ-НС наполягає на розпуску
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Чинну Верховну Раду має бути розпущено. Про це заявив депутат від НУ-НС Анатолій Матвієнко в ефірі "5 каналу".
Відповідаючи на запитання, чи зможе Партія регіонів створити коаліцію з іншими фракціями в парламенті, він заявив: "Партія регіонів повинна нарешті усвідомити, що владу головне не взяти, не захопити, а владою треба розпорядитися".

"Риторика Віктора Януковича (лідер ПР - ред.) і Партії регіонів - це посилення боротьби, посилення протистояння. Речі, які він декларує, - це непроукраїнські речі", - зазначив Матвієнко.

"На цьому фоні не може бути ніякої коаліції, і, очевидно, цей парламент має бути розпущено", - вважає "нунсівець".

І це при тому, що фракція НУ-НС напередодні голосувала за скасування місцевих виборів, з формальної причини - відсутність коштів в бюджеті країни.

У зв'язку з цим ще вчора колега Матвієнка по фракції Руслан Князевич був украй здивований можливістю проведення дострокових виборів до Ради. Він з подивом заявив, що, якщо Верховна Рада скасувала проведення чергових місцевих виборів через брак державного фінансування, то незрозуміло, на які кошти буде проведено позачергові парламентські вибори.

Партія регіонів, яка й поготів була головним ініціатором скасування місцевих виборів, є прихильницею дострокових парламентських виборів.

При цьому прихильники Януковича регулярно перекладають відповідальність за них на нардепів з НУ-НС. Нещодавно лідер фракції, який переміг, згідно з призупиненими через судові розборки результатами ЦВК, на президентських виборах, Янукович відкрито заявив, що в разі нестворення "біло-блакитної" коаліції за участю НУ-НС Раду буде розпущено. "Якщо у нас це вийде (створити коаліцію - ред.) - парламент функціонуватиме. Якщо ні - у нас будуть дострокові вибори", - пообіцяв він.

Ультиматум Партії регіонів "нунсівцям": або домовленість, або дострокові вибори до Ради

Подібну заяву зробив учора "регіонал" Анатолій Толстоухов. Він натякнув, що НУ-НС потрібно домовлятися про створення коаліції, щоб не допустити дострокових виборів Верховної Ради.

"Я думаю, що "нашоукраїнці" розуміють перспективу "Нашої України" у зв'язку з відсутністю коаліції в парламенті", - зазначив він, мабуть, маючи на увазі те, що через низький рейтинг чинного глави держави і водночас голови партії Віктора Ющенка, стало зрозуміло про невеликі шанси попадання політсили до парламенту наступного скликання за умови оголошення дострокових виборів.

"Говорити їм про перспективу парламентську можна лише з урахуванням створення коаліції у Верховній Раді, яка зараз працює. Все інше - це більше мрії, ніж реалії. Потрібно сідати й домовлятися", - вважає "регіонал".

За його словами, якщо у Верховній Раді не буде створена коаліція, то "буде прийнято рішення, і ми підемо на нові дострокові парламентські вибори".

Водночас Толстоухов уважає, що це "небажаний варіант розвитку подій".

Також, відповідаючи на питання, хто може очолити уряд у разі створення нової коаліції, він зазначив: "Є необхідність, щоб ядром, зокрема виконавчої влади, були представники Партії регіонів".

"Але це зовсім не означає, що за певних обставин не можуть виникнути інші кандидатури", - додав Толстоухов.

Окрім того, коментуючи питання фінансування інавгурації новообраного президента, регіонал заявив: "Це будуть гроші, які гілки влади знайдуть задля того, щоб країна достойно завершила виборчий марафон".

"Говорити про те, що це будуть надзвичайно великі кошти, про які потім будуть писати, що ми залізли до людей в кишеню, не будемо. І "лівих" коштів також не буде", - зазначив він. У 2005 році, нагадаємо, на посвячення на посаду президента Ющенка було виділено 4,3 млн грн.

Згідно з Держбюджетом-2009, за яким зараз живе держава, на організацію і здійснення офіційних заходів за участю президента України передбачено лише 10 млн грн. Тобто витрати на інавгурацію можуть сягнути практично половини суми, запланованої на весь рік.

Тим часом учора голова Верховної Ради Володимир Литвин зажадав від фракцій коаліції в десятиденний термін надати йому щонайменше 226 підписів депутатів, що входять до парламентської більшості, як цього вимагає набулий чинності регламент ВР.

У цьому документі чітко виписано порядок формування парламентської коаліції. Зокрема, регламент припускає, що до її складу має входити не менш як 226 народних депутатів. А згідно з п. 4 ст. 61 закону, до коаліційної угоди повинні додаватися списки парламентарів, які сформували коаліцію, "з особистими підписами народних депутатів".

Ще до ухвалення цього документа представники ПР заявляли, що після набуття чинності регламенту можна буде говорити про те, що законної парламентської більшості в Раді не існує, оскільки де-факто в коаліції з 246 депутатів (сумарна кількість членів фракцій БЮТ, НУ-НС і Блоку Литвина) - лише 211 парламентарів.

"Тепер наявність підписів 226 депутатів є обов'язковим додатком до коаліційного договору", - сказав перший заступник голови фракції ПР Олександр Єфремов.

"Я не хочу, щоб у нас сьогодні почався відлік 30 днів з усіма наслідками. Є документи - давайте, немає - говоритимемо в іншій площині", - заявив учора Литвин. Говорячи про 30 днів, спікер мав на увазі положення Конституції і регламенту, які передбачають, що якщо за цей час у Раді не буде сформована коаліція, то президент має право призначити дострокові парламентські вибори.

У БЮТ назвали цю вимогу незаконною і заявили, що виконувати її не мають наміру, оскільки на момент створення коаліції регламент ще не був затверджений, і президент підписав його тільки в лютому цього року.

"Норма про надання підписів діятиме лише для новостворених коаліцій. Все, крапка!" - не стримуючи емоцій, пізніше заявив народний депутат від БЮТ Сергій Міщенко, пише сьогодні "КоммерсантЪ-Украина".

Міністр юстиції Микола Оніщук упевнений, що "закон не передбачає вимоги про перереєстрацію коаліції, надання підписів і тому подібного". "Це питання може стати предметом правових дискусій в Конституційному суді, оскільки мова йде про тлумачення положень закону", - вважає Оніщук.

Перший заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем'якін вчора повідомив, що члени його фракції не мають наміру виконувати вимогу спікера і не збиратимуть підписів для підтвердження чинної коаліції, оскільки "вони лежать в секретаріаті парламенту".

"Тепер є три шляхи: або фракція НУ-НС йде в коаліцію з Партією регіонів, або вона підтверджує свою наявність в існуючій коаліції, або ми всі йдемо на дострокові парламентські вибори", - заявив Кожем'якін.

Вимагаючи підписів по коаліції, Литвин змушує НУ-НС визначиться, з ким бути

Депутати фракції НУ-НС, навколо яких і закрутилася уся веремія, впевнені, що, вчиняючи таким чином, спікер намагається змусити їх визначитися: залишаються вони в нинішній більшості або йдуть в нову коаліцію з Партією регіонів.

У фракції опинилося декілька прямо протилежних думок. Так, лідер Микола Мартиненко оголосив про початок збору підписів, на яких наполягає голова Верховної Ради. "Завтра вранці я запропоную до розгляду відповідні підписні листи, щоб почалася процедура збору підписів в нашій фракції", - сказав він.

А координатор парламентської більшості по роботі із законопроектами депутат Роман Зварич заявив, що ніхто не збиратиме 226 підписів. Вимогу спікера він розцінив як "спробу простимулювати" членів фракції НУ-НС ухвалити рішення про повноцінне входження або до чинної коаліції, або до нової - з Партією регіонів.

"Те, що відбулося сьогодні, - це така пауза, дамоклів меч, тільки ілюзорний", - зазначив Зварич, підкресливши, що для припинення діяльності коаліції достатньо було б виходу з неї фракції спікера. На його думку, у разі якщо необхідні підписи не будуть надані в зазначений термін, голова Верховної Ради не оголосить про припинення роботи коаліції - "тому що тоді будуть створені правові умови для оголошення позачергових виборів до Ради, що йому (Володимиру Литвину - ред.), м'яко кажучи, не потрібно".

Незважаючи на розмови про розпуск Ради і створення нової коаліції, у коаліції старого формату з'явилося більше шансів залишитися в силі, оскільки члени НУ-НС після зустрічі з прем'єром, на якій Юлія Тимошенко нібито спокушала нардепів міністерськими кріслами, стали куди більш впевнено заявляти про непорушність коаліції під керівництвом Тимошенко.

Втім, у роздробленій НУ-НС все ж таки не спостерігається єдності й консолідованої позиції з цього питання.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1175 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ