Пт, 2024-04-19, 11:45


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Головна » 2009 » Грудень » 2 » Вибори відбудуться по-старому: Рада провалила зміни до закону
16:13
Вибори відбудуться по-старому: Рада провалила зміни до закону
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Верховна Рада України відхилила законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виборів Президента України". Парламент розглядав поправки до закону про вибори президента протягом двох днів. Всього до другого читання було подано 243 поправки. Жодна поправка до цього закону під час його розгляду в другому читанні не була підтримана.

Як пояснив головуючий на пленарному засіданні перший заступник голови ВР Олександр Лавринович, оскільки не була підтримана жодна поправка до цього закону, то немає і предмету для голосування та ухвалення його у другому читанні та в цілому.

Законопроектом передбачалося, що грошова застава повертається партії (партіям, що входять до блоку), яка висунула кандидата на посаду президента України, чи кандидату на посаду президента України, який вніс заставу, якщо він отримав не менше семи відсотків голосів виборців, які взяли участь у голосуванні. Якщо кандидат на посаду президента України отримав менше семи відсотків голосів виборців, які взяли участь у голосуванні, грошова застава не повертається і перераховується до державного бюджету.


Також передбачалося, що скарга, що стосується підготовки і проведення виборів президента України, може бути подана відповідним суб’єктом звернення зі скаргою на рішення, дію чи бездіяльність.

У разі прийняття судом до розгляду позовної заяви з того ж питання і з тих же підстав, що є предметом скарги, яка розглядається відповідною виборчою комісією, така виборча комісія зобов`язана зупинити розгляд цієї скарги до набрання рішенням суду законної сили. Суд повинен повідомити відповідну виборчу комісію та комісію вищого рівня про надходження позову не пізніш як на наступний день з дня надходження позовної заяви.

Скарга щодо порушень, які мали місце у день голосування до закінчення голосування, може бути подана до виборчої комісії, яка допустила порушення, не пізніше закінчення голосування, а до виборчої комісії вищого рівня - у дводенний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності. Скарга розглядається у дводенний строк з дня її отримання, але щодо порушень, які мали місце до дня голосування, – не пізніше закінчення дня, що передує дню голосування. Скарга щодо порушень, які мали місце під час голосування, розглядається дільничною виборчою комісією невідкладно після закінчення голосування, а окружною виборчою комісією – у дводенний строк з дня її подання, але до складання протоколу про встановлення підсумків голосування виборців у відповідному територіальному виборчому окрузі.

Також передбачалося, що кандидат на пост президента України чи його довірена особа, партія (блок) – суб’єкт виборчого процесу, офіційний спостерігач має право оскаржувати рішення, дії чи бездіяльність органу виконавчої влади, органу місцевого самоврядування, підприємства, закладу, установи чи організації, їх посадової чи службової особи, що стосуються невиконання покладених на них цим законом і Законом "Про Державний реєстр виборців" обов’язків, протиправного втручання у діяльність виборчих комісій або їх членів, а також недотримання вимог цього закону з питань передвиборної агітації.

Скарга на рішення, дії чи бездіяльність центральних органів виконавчої влади, їх посадових осіб подається до Центральної виборчої комісії.

Скарга на рішення, дії чи бездіяльність інших зазначених суб’єктів подається до відповідної окружної виборчої комісії. Кандидат на пост Президента України чи його довірена особа, партія (блок) – суб’єкт виборчого процесу, виборець, законні права якого порушено, має право оскаржувати рішення чи дії об’єднання громадян, виборчого блоку, його посадової особи чи повноважного представника, які стосуються виборчого процесу, крім тих рішень чи дій, які відповідно до цього закону, статуту об’єднання громадян належать до його внутрішньої організаційної діяльності або його виключної компетенції. Скарга на рішення чи дії зазначених суб’єктів подається до Центральної виборчої комісії.

Водночас передбачалось, що рішення Вищого адміністративного суду щодо позову стосовно результатів виборів є остаточним і не підлягає перегляду в апеляційному чи касаційному порядку.

Чинним залишився закон, до якого мали претензії президент, Конституційний Суд та Венеціанська комісія щодо його недемократичності.

Як заявив депутат від НУ-НС Іван Заєць, редакція закону, яка залишається чинною, "не гарантує прозорих виборів, призведе до зловживань напруги на виборах".

"Якщо одна сила думає, що в неї потенціал рейдерів більший, ніж в інших, ви глибоко помиляєтеся. Ви битиметеся між собою, а страждатимуть виборці. Мені дивно, що вчора й сьогодні ламали цю комедію", - заявив депутат.

"Схема ліквідації цього закону була дуже простою – не приймати поправки, норми президентського закону не голосувати. Ми спустили цей законопроект", - додав Заєць.

Водночас регіонал Олександр Єфремов запропонував працювати з чинним законом і ухвалити новий проект з урахуванням претензій КС.

Не можна залишити поза увагою, щов ході так званого голосування між депутатами сталася невеличка перепалка.

Нардеп-бютівець Олег Ляшко закликав опонентів з повагою ставитися до "лева української політики Івана Зайця" і проголосувати його поправку.

У відповідь регіонал Михайло Чечетов заявив, що регіонали поважають Зайця як "тигра, слона і ведмедя української політики", але голосувати не будуть, бо в залі відсутня коаліція.

"А до Івана Олександровича ми ставимося з великою повагою, так. Це справжній тигр української політики!", - заявив Чечетов. У свою чергу сам Заєць заявив, що у нього відчуття, що він перебуває в зоопарку.

"Тут такі відносини, що не дають нормально працювати. Вас не турбує доля виборців, доля народу, майбутнє України. Вас тільки турбує, як скоріше захопити владу, присмоктатися до неї, використати її, щоб набити свої кишені", - обурився депутат.

І все ж таки Блок Юлії Тимошенко зробить все для того, щоб парламент прийняв нову редакцію закону про вибори президента до 15 січня з метою недопущення фальсифікацій. Про це заявив голова комітету Верховної Ради з питань правової політики Сергій Міщенко, повідомляє прес-служба БЮТ.

"Сьогодні очевидно, що закон про вибори президента з поправками Віктора Ющенка буде провалений, але у нас є ще як мінімум півтора місяця, щоб прийняти нову редакцію закону. Ми ще раз внесемо свої поправки, відпрацюємо всі процедури, щоб унеможливити фальсифікації, і я думаю, що до 15 січня ми його обов'язково приймемо", - заявив депутат.

Парламентарій пояснив, що БЮТ вимагатиме внести поправку про неможливість внесення виборців до списків виборців пізніше, ніж за два дні до виборів.

Або ж, за його словами, закон повинен передбачати можливість внесення виборців у списки в день голосування, але тільки за рішенням суду, а не територіальної комісії, як того вимагає Партія регіонів.

Міщенко також вважає, що необхідно узгодити питання про можливість волевиявлення виборців на дому.

"БЮТ буде вимагати, щоб до хворих та інвалідів додому приїжджали як мінімум два представники комісії, а не один від певної політичної сили", - сказав він.

"Потрібно також прописати процедуру довозу бюлетенів з територіальної комісії до окружної таким чином, щоб уникнути підміни протоколів", - додав депутат.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1597 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ