Чт, 2024-03-28, 20:53


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Травень » 15 » Від грецької кризи знову страждає Єврозона
12:09
Від грецької кризи знову страждає Єврозона
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/
Вихід Греції з єврозони, як вважається, буде руйнівним для європейської економіки. Хоча масштаб наслідків складно оцінити, вже нинішня реакція інвесторів на події в Греції показує, що такий розвиток ситуації викличе з великою ймовірністю нову небезпечну хвилю кризи в Європі з непередбачуваними наслідками. Про це пише "Інтерфакс-Україна".

Ринки оцінюють наслідки виходу Греції з єврозони

Грецькі акції впали в понеділок до рівня 20-річної давнини, прибутковість іспанських держпаперів підскочила до високих листопадових рівнів, а вартість їхньої страховки піднялася до рекорду.

Продовжилася розпродаж європейських акцій, курс євро падав до найнижчих за чотири останні місяці 1,2845 дол. Німецькі облігації, навпаки, за рівнем прибутковості досягли рекордно низьких позначок.

Як стало відомо в понеділок, при цьому промвиробництво в єврозоні впало в березні на 2,2% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Грецькі проблеми навалилися в небезпечний момент для іншої частини валютного союзу, пише The Wall Street Journal. Політика ЄС щодо відновлення довіри на фінансовому ринку і конкурентоспроможності європейської економіки через заходи бюджетної економії натрапила на перепони. Антикризові захисні механізми, покликані захистити вразливі країни від переживають кризу сусідів, залишаються скромними у порівнянні з рівнем потенційних потреб. Розчищення банківської системи тільки почалося. Європейський ЦБ досяг межі своїх бажань щодо втручання і допомоги - закачування 1 трлн євро в банківську систему принесло, як здається, тільки невелике полегшення за дуже високою ціною.

Фактично учасники ринку намагаються включити тепер у ринкові ціни ефект від виходу Греції із зони євро, пише Financial Times. А така можливість стала цілком реальною, враховуючи реальну перспективу приходу до влади в Греції супротивників угод з ЄС і МВФ.

Європейські банки можуть найбільш сильно постраждати від розвитку подій в Греції за негативним сценарієм, тому в понеділок їхні акції знижувалися найсильніше, втративши 4%. Банківські інститути, як і раніше, мають величезні обсяги активів, пов'язаних з Грецією.

Багато спостерігачів кажуть, що у сформованій ситуації необхідна чергова політична "інтервенція" на ринку, яка могла б дещо збити загострення пристрастей.

Іспанія - у зоні ризику

Інвестори побоюються, що створених в Європі антикризових механізмів обсягом 500 млрд євро виявиться недостатньо для порятунку Іспанії та інших країн, якщо вони втратять доступ до ринкового фінансування. А це цілком реально, оскільки в разі виходу Греції з єврозони інвестори можуть відмовитися позичати гроші Іспанії та Італії за розумними ставками. Захисна стіна теоретично достатня для порятунку Іспанії, однак практично антикризового фонду буде складно мобілізувати такі кошти, цитує FT аналітиків USB.

Іспанія проводить зараз бюджетні скорочення, зміцнює банківську систему, однак спад в її економіці триває, а безробіття зростає.

У понеділок Moody's знизило кредитні рейтинги італійських банків, вказавши, зокрема, на недостатній доступ банків до ринкового фінансування.

The Wall Street Journal викладає у вівторок можливі сценарії виходу Греції з єврозони (в угодах між країнами вони не прописані).

Афіни повинні будуть, за одним із таких сценаріїв, домовитися з партнерами по валютному союзу про дату переходу на "нову драхму", з цієї дати всі розрахунки в країні будуть вестися у національній валюті, всі депозити будуть перераховані в нові гроші. Курс перерахунку буде оголошено урядом, але потім його визначатиме ринок. Найімовірнішим варіантом є обвальна девальвація.

Вихід із зони євро подібний до землетрусу або атомного вибуху, цитує The New York Times грецького економіста Яніса Стоурнаса. На його думку, життя після цього "почнеться з нуля".

З урахуванням такої перспективи вже зараз може посилитися вилучення населенням грошей з банків, відтік капіталу.


Приклади Росії та Аргентини показують, що після дефолту і девальвації курс валюти може поступово відновитися, проте Греції для цього доведеться запропонувати на світовому ринку товари та послуги, які будуть користуватися попитом, що буде нелегко.

У найскладнішій ситуації опиняться грецькі банки, які вже нині, враховуючи проведене списання грецького держборгу, технічно неплатоспроможні. Якщо Греція піде з єврозони до завершення рекапіталізації банків, передбаченої кредитними угодами з ЄС, ситуація для банківської системи буде катастрофічною.

У закритій аналітичній записці Інституту міжнародних фінансів, яку цитує The Wall Street Journal, ціна виходу Греції з єврозони оцінюється в 1 трлн євро.

За розрахунками німецького економічного видання Wirtschaftswoche, вихід Греції з єврозони обійдеться країнам регіону в 276 млрд євро. При цьому втрати єврозони від неконтрольованого дефолту Греції раніше оцінювалися в 1 трлн євро.

Німеччина в разі виходу Греції з валютного блоку (що, найпевніше, потягне за собою невиконання Афінами зобов'язань за міжнародними кредитами) втратить близько 77 млрд євро.

Wirtschaftswoche враховувала у своєму аналізі суми двосторонніх кредитів, наданих Греції країнами єврозони, кредитів з боку Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду, а також втрати Європейського центрального банку.

Вихід Греції з єврозони буде "болючим"

Всі останні роки європейські політики в унісон заявляли, що сценарій виходу Греції з єврозони неможливий. В останні дні тон змінився.

Глава ірландського ЦБ Патрік Хонохан сказав, що вихід Греції з єврозони буде для валютного союзу хворобливим, але не смертельним. Вихід Греції з єврозони, за його словами, "не передбачений в законодавстві, в договорах, але речі, не передбачені в договорах, іноді трапляються".

"Формально цим процесом можна керувати. Це буде ударом по довірі до всієї єврозони і тим самим додасть складності доти, доки ситуація знову не уляжеться. Це необов'язково смертельно, але перспектива неприваблива", - вважає Хонохан.

Заступник глави центрального банку Швеції Пер Янссон заявив агентству Bloomberg, що грошові влади країн Європи вже обговорюють можливі наслідки виходу Греції з єврозони.

"Я б остерігся спекулювати на тему того, що цей процес пройде безболісно і без ускладнень", - зазначив Янссон.

Керівник Бундесбанку Єнс Вайдман в суботу заявив, що рішення залишається за грецькими політиками, але якщо країна не буде виконувати умови фінансової допомоги, то ніяких додаткових грошей вона не отримає.

У понеділок прем'єр-міністр Люксембургу, голова Єврогрупи Жан-Клод Юнкер роздратовано заявив, що ніхто з міністрів фінансів єврозони не допускає самої можливості виходу Афін з єврозони.

"Я ні на секунду не уявляю собі сценарію виходу Греції з єврозони. Це нонсенс і пропаганда", - сказав Юнкер.

Водночас німецькі політики, які вважаються головними провідниками лінії на реалізацію жорстких заходів бюджетної економії, стали робити натяки на те, що в позиції Берліна може з'явитися деяка гнучкість, пише The New York Times.

Отже, як вважає багато хто, в цій ситуації одним з можливих сценаріїв - після нових виборів у Греції в червні - є проведення переговорів між Афінами та Брюсселем про зміну умов угод про надання кредитів. Проте в будь-якому випадку на ринки чекає довгий період невизначеності.

Нагадаємо, 11 травня Єврокомісія підтвердила лютневий прогноз рецесії у 17 країнах єврозони в 2012 році: передбачається, що ВВП регіону скоротиться на 0,3% після підвищення на 1,4% в 2011-му.

Попереднє річне падіння ВВП єврозони спостерігалося в 2009 році, тоді воно становило 4,3%. Однак наступного року очікується зростання економіки єврозони на 1%, йдеться в доповіді Єврокомісії.

У 27 країнах єврозони ВВП, ймовірно, продемонструє нульове зростання цього року і підйом на 1,3% наступного.

Нагадаємо, 21 лютого цього року міністри фінансів країн ЄС домовилися надати другий кредитний транш Греції. Основною умовою надання Греції другого пакета фінансової допомоги є досягнення в 2012 р. обсягу боргу, що не перевищує 121% ВВП. Обсяг кредитного траншу становитиме 130 млрд євро. Перший пакет фінансової допомоги в розмірі 110 млрд євро був наданий Греції в травні 2011 р.

В обмін на новий транш від зовнішніх кредиторів Греція погодилася здійснити план економії, що передбачає зниження мінімальної оплати праці на 22%, скорочення бюджетних робочих місць на 150 тис і зменшення пенсій. Крім того, у вимоги ЄС входить скорочення видатків на додаткові 325 млн євро, а також "докази того, що Греція буде проводити реформи", перш ніж фінансову допомогу буде надано.

Наступною метою роботи Єврогрупи стане розв'язання економічних проблем Іспанії, зокрема, необхідно вжити заходів з приведення бюджетних показників до нормам Нового бюджетного пакту, а також вжити заходів щодо скорочення безробіття.
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1257 | Додав: abel | Теги: єврозона, грецька криза
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ