Пт, 2024-03-29, 13:01


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Грудень » 29 » Відкрили "Афон у мініатюрі" та виставку рідкісних святинь у Києво-Печерській лаврі
10:55
Відкрили "Афон у мініатюрі" та виставку рідкісних святинь у Києво-Печерській лаврі
Інші останні Новини релігії на сайті holosUA.com/

В Успенському соборі Києво-Печерської лаври відкрилася виставка "Благословення Святої гори Афон", на якій презентовані унікальні тривимірні зображення чернечої республіки та Великої лаври, а також рідкісні святині. Про це поінформували у прес-службі благодійного фонду "Православний спадок України на Святій горі Афон".

Як повідомляє Центр інформації УПЦ МП, організатори присвятили виставку 1000-річчю духовних зв’язків України з Афоном.

На виставці представлені списки афонських чудотворних образів, що надсилалися як благословення Святої гори до України, а також афонська мистецька традиція – хрести та ікони XVI-XVIII ст., меморіальні речі дослідників Афону різних часів, гравюри, карта, фотографії, книжки тощо. Зокрема реліквії преподобного Гавриїла Афонського, засновника одеського подвір`я Іллінського Святогірського скита – його зажиттєва фотографія, посох, погребальний хрест.

"Знадобилося понад півроку, щоб створити зменшену копію Святої гори і Великої лаври. Команда фахівців кожну деталь виготовляла окремо, наприкінці все було змонтовано в єдину композицію. Тисячі гостей виставки зможуть перенестися на Афон і відчути благословення обителі Богородиці. Участь у виставці стала кроком на шляху до створення Музею Афону наступного року", - сказав засновник благодійного фонду "Православний спадок України на Святій горі Афон" Дмитро Ворона.

За словами намісника Києво-Печерської лаври, митрополита Павла (Лебедя), "Свята гора Афон подарувала нам великого подвижника – засновника нашої обителі преподобного Антонія Печерського. Благодать Божа на цьому місці понад тисячу років. Дякуємо Богові, що у нас є зв’язок зі Святою горою, її духовним, історичним багатством. Нині в нашій церкві безліч монастирів і ченців, що стало можливим завдяки подвигу основоположників чернецтва. Люди, які відвідають цю виставку, побачать: все тут нагадує про те, що ми діти Божі. Усі ми люди різного віку і спеціальностей, але у нас одна історія і любов до нашої церкви і нашої земної Батьківщини".

Генеральний директор Національного Києво-Печерського заповідника Любомир Михайлина повідомив про внесок, який українці доклали у духовну скарбницю Святої гори.

"Велика кількість паломників із України побували на Афоні у XVII-XVIII ст. В середині XVIII ст. ієромонах Києво-Печерської лаври Григорій заснував на Афоні скит Чорний Вир, який називали Духовним Запоріжжям, бо його насельниками були колишні козаки. Свято-Іллінський скит, побудований пізніше Паїсієм Величковським, теж називали козачим. У монастирському помяннику були записані гетьман Іван Самойлович, гетьман Іван Мазепа, кошовий отаман війська запорізького Петро Калнишевський та інші козацькі імена", - сказав Михайлина.

Детальніше про тривимірні макети Афону і Великої лаври розповів виконавчий директор фонду Андрій Ус.

За його словами, на макеті зображено навіть експозицію хресної ходи з Введенського храму до Кафолікона.

"Люди багато питають у нас про Афон і що там знаходиться. Для кращого візуального розуміння ми створили Гору Афон, розміром 2,5 на 1 метр та окремо - перший монастир, заснований на Афоні – це лавра святого Афанасія, або Велика лавра. Сподіваємось, дотик до українсько-афонського надбання дасть ще один поштовх для духовного збагачення нашого народу", - сказав Ус.

На думку голови відділу у справах молоді УПЦ МП єпископа Іони (Черепанова), побувати на виставці корисно тим, хто не потрапить на Афон.

"Дуже важлива ця виставка і тим, хто на Святій горі ніколи не побуває. Це представниці прекрасної статі. Потрапляючи на Святу гору, бачимо, наскільки ми далекі від досконалості, від тих людей, які живуть євангельськими ідеалами", - сказав єпископ.

Організаторами виставки виступили Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник, благодійний фонд "Православний спадок України на Святій горі Афон", Музей "Православна Україна" (Синодальний відділ УПЦ МП "Православ’я і культура"), Свято-Успенська Києво-Печерська лавра, Київська духовна академія та семінарія, Національна історична бібліотека України, Міжнародний інститут афонської спадщини в Україні.

Виставка триватиме до 20 квітня 2017 року.

Як вже повідомлялося, розмір 3-D макета Святої Гори – 2,5 м довжиною і 0,9 м шириною, вага – 180 кг. Конструкція обнесена скляним куполом, виготовленим з ударостійкого скла, яке забезпечує збереження експозиції.

3-D макет Великої Лаври – першого монастиря на Святій Горі, архітектура якої стала основою афонського будівництва монастирів, - 1,2 м довжиною і 0,85 м шириною.

Нагадаємо, монастир Велика Лавра заснований в 963 році святим Афанасієм Афонським, вихідцем з Каппадокії, який привніс у печерне і відлюдницьке чернецтво систему кіновій, саме вона пізніше стала переважним чернечим способом життя як на Афоні, так і в інших православних монастирях.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини релігії | Переглядів: 1002 | Додав: adminA | Теги: Афон у мініатюрі, Києво-Печерсьа лавра, виставка рідкісних святинь
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ