Пт, 2024-04-19, 16:33


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Листопад 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Головна » 2009 » Листопад » 14 » Вода на Місяці дарує перспективи зі створення космічних баз
18:48
Вода на Місяці дарує перспективи зі створення космічних баз
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Експедиція NASA, метою якої було знайти воду на Місяці, увінчалася успіхом, стверджують американські учені, повідомляє Бі-Бі-Сі.

В рамках експерименту минулого місяця ракета врізалася в поверхню Місяця в районі південного полюса.

Учені, що займаються проектом, заявляють, що в результаті зіткнення утворився стовп пилу, в шлейфі якого було знайдено багато льоду і водяної пари.

До хмари, що утворилася, був направлений дослідницький зонд LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite) - супутник спостереження за місячними кратерами, який ніс безліч наукових інструментів.


Учені розраховували на те, що шлейф від вибуху складе близько 10 км. у висоту і його можна буде зафіксувати телескопами із Землі.

Хмара від вибуху була значно меншою - близько 1,6 км. у висоту, проте все ж таки достатньо великою, щоб знайти докази існування води.

За допомогою спектрометра розміщений на зонді був виявлений лід і водяна пара.

Додаткові докази були отримані за допомогою приладу, налаштованого на ультрафіолетову і видиму область спектру. Він ідентифікував наявність гідроксильної групи (ОН), появі якої сприяє сонячне світло.

"Ми змогли розпізнати спектральні дані, отримані за допомогою зонда, тільки, коли звірили їх із спектром, характерним для води", - заявив професор Калапрет.

"Жодні інші допустимі поєднання компонентів, з якими ми намагалися їх порівняти, не підійшли. Можливість того, що домішка була привнесена ракетою, також виключена", - додав він.

Загальна кількість води, знайдена в ході експерименту, важить більше 100 кг Тим часом, ширина отвору в поверхні Місяця, залишеного ракетою, складає близько 20-30 метрів.

Учені підкреслюють, що результати, оприлюднені в п'ятницю, є попередніми, а подальші дослідження зможуть дати остаточний висновок про кількість води в кратері.

"Радує те, що ми досліджували лише один фрагмент поверхні. Це чимось схоже на видобуток нафти. Як тільки ти знаходиш її в одному місці, величезний шанс, що поряд вона теж є", - заявив Пітер Шульц з університету Брауна.

Звичайна поверхня Місяця сухіша, ніж будь-яка пустеля на наший планеті. Проте протягом довгого часу дослідники припускали, що в деяких місцях, що знаходяться в тіні, можуть ховатися значні запаси води, можливо, занесені туди кометами мільярди років назад.

Якщо подальші дослідження виявлять воду, вона може виявитися корисною для астронавтів, які зможуть базуватися на місячних полюсах.

За словами Майка Варго, провідного фахівця НАСА з дослідження Місяця, ці запаси можна буде використовувати для забезпечення астронавтів питною водою.

"Її також можна розкласти і отримати повітря, що дозволить дихати членам експедиції. І якщо у вас є достатня кількість води, у вас є складові ракетного палива - кисень і водень", - додав він.

У вересні були отримані дані з трьох космічних кораблів, зокрема з індійського зонда "Чандраян-1", які показали, що на частинках, з яких формується місячний грунт, знаходиться тонкий шар води.

Учені, що займалися цими дослідженнями, припустили, що ця вода може переміщатися до холодніших полюсів так само, як водяна пара конденсується на Землі в холодніших районах.

Вони вважають, що цей ефект може бути характерним для всієї води, яка потрапляє на Місяць за допомогою комет.

Було б захоплюючим експериментом - перевірити, чи дійсно залишки комет осідають в таких місцях, як кратер Кабеуса, коментує отримані дані Грег Делорі з каліфорнійського університету Берклі.

"Температура поверхні цих, постійно схованих у тінь, місць дуже низка", - розповів він журналістам.

"Це означає, що вони мають тенденцію уловлювати і зберігати атоми, компоненти, з якими стикаються. Так проводиться облік всього, що з ними відбувалося впродовж декількох мільярдів років. У полюсів є, що розповісти про історію Місяця і Сонячної системи", - говорить учений.

LCROSS був запущений НАСА 18 червня як одна з частин подвійної експедиції, яка також включає запуск LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter), - місячного орбітального зонда.

$DCODE_1$
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1587 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ