Чт, 2024-04-25, 22:14


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2010 » Квітень » 17 » Вулкан в Ісландії загрожує авіаколапсом Європі. ВІДЕО
10:16
Вулкан в Ісландії загрожує авіаколапсом Європі. ВІДЕО
Інші останні Катастрофи та природні катаклізми на сайті holosUA.com/

Авіаційне сполучення в Європі може бути паралізованим до кінця вихідних через погіршення видимості в повітряному просторі, спричиненому вулканічним пилом. У п'ятницю закриті більшість європейських аеропортів, передає Інтерфакс.

Хмара попелу з'явилася після виверження вулкана Еяфьеллайокудль, якого покривав льодовик, в Ісландії в середу. Частина льодовика розтанула під час виверження. Сотні людей були евакуйовані через загрозу затоплення. Останній раз цей вулкан прокидався в 1821 році, і його активність тривала два роки.

Щільна хмара пилу покриває велику частину Норвегії та Шотландії, частково - Англію, Ірландію, Швецію, Німеччину, країни Бенілюксу і Балтії, а також північно-західну частину Росії.

У країнах Євросоюзу напередодні були затримані або скасовані понад 5 тисяч авіарейсів. Свій повітряний простір повністю закрили для польотів Бельгія, Великобританія, Данія, Ірландія, Нідерланди, Норвегія, Фінляндія та Швеція. У другій половині дня п'ятниці почне "закривати" небо Австрія, повідомляє РИА "Новости".

Франція закрила 24 аеропорти на півночі країни, включаючи паризький аеропорт Руассі імені Шарля де Голля як мінімум до 15.00 за київським часом п'ятниці.

Повітряний простір Великобританії, за даними NATS, буде закрито щонайменше до 21.00 за київським часом 16 квітня. За тривалістю цей збій, що почався в ніч на четвер, є рекордним в історії британської авіації.

У Німеччині припинені рейси у 8 аеропортах. З ранку п'ятниці закрито найбільший у Німеччині аеропорт у Франкфурті-на-Майні. Крім того, не працюють аеропорти Гамбурга, Бремена, Мюнстера/Оснабрюка, Кельна/Бонна, Дюссельдорфа, а також берлінські "Шенефельд" і "Тегель".

Центр управління повітряними польотами віддав розпорядження закрити повітряний простір Латвії, у зв'язку з чим 16 березня скасовуються всі рейси починаючи з 0.00 і до 18.00. Закрито Ризький міжнародний аеропорт. Представника аеропорту відзначили, що скасовуються рейси авіакомпаній, але сам аеропорт залишається відкритим, і пасажирський термінал буде працювати.

Також у п'ятницю через погані погодні умови були закриті всі аеропорти Литви - Вільнюський, Каунаський і Паланзький. За даними метеорологів, викинуті ісландським вулканом тверді частинки покрили вже майже дві третини території Литви. Через хмари попелу весь повітряний простір Литви було закрито для польотів з 3 години ночі.

Таллінський аеропорт відклав до 12.40 більшість авіарейсів, призначених на першу половину п'ятниці. В аеропорту повідомили, що перенесені рейси до Риги, Вільнюса, Амстердама, Гельсінкі, Копенгагена, Осло, Стокгольма, а також на естонські острови.

Аеропорт не прийме також літаків, які повинні були прибути до Естонії до цього часу. Таллінн також не візьме рейси, які повинні вилетіти з інших міст і прибути після контрольного терміну, в тому числі з Гельсінкі, Амстердама і з Шарм-аль-Шейха.

Надходять повідомлення, що також серйозно порушено авіасполучення в Іспанії, Польщі та Португалії.

Міжміські та міжнародні автобуси і поїзди у Великій Британії та низці країн континентальної Європи переповнені, повідомляють місцеві ЗМІ. Скандинави добираються до Польщі або Німеччини поромами, а потім пересідають на наземний транспорт, пише норвезька Aftenposten.

Сьогодні було анульовано 50 трансатлантичних перельотів

За оцінкою європейської Організації з контролю безпеки повітряного руху (Eurocontrol), у п'ятницю буде скасовано половину всіх авіарейсів між Північною Америкою і Європою. Тільки сьогодні вранці через величезну хмару попелу були анульовані 50 трансатлантичних перельотів.

Американські компанії Delta Air Lines Inc. і United Airlines скасували рейси до Європи одними з перших. За ними послідували Ryanair Holdings Plc і EasyJet Plc - найбільші європейські дискаунтери, Deutsche Lufthansa, SAS і багато інших європейських авіаперевізників.

Представники British Airways не впевнені, коли компанія зможе відновити польоти. Більшість авіакомпаній рекомендують клієнтам по змозі утриматися від поїздок до понеділка.

Через виверження вулкана в Ісландії в аеропортах Японії скасовано близько 20 міжнародних рейсів. За даними телекомпанія NHK, порушено авіасполучення із сімома європейськими країнами.

У токійському аеропорту Наріта скасовані 19 рейсів до Лондона, Парижа та Амстердама. Зокрема, літак, що вилетів у четвер увечері в Лондон, був змушений повернутися назад у Японію через закриття аеропорту Хітроу. В аеропорту Кансай, розташованого недалеко від міста Осака, скасовані два рейси - до Амстердама і Гельсінкі.

За оцінками експертів, проблеми з авіасполученням в Європі триватимуть два дні

Загроза повітряному сполученню через хмари попелу над Європою збережеться до кінця дня 18 квітня, попереджають експерти AccuWeather.com. Британська Національна служба управління повітряним рухом (NATS) також не очікує швидкого поліпшення ситуації.

"У цілому не можна хоч з якоюсь певністю сказати, що ситуація поліпшується, оскільки зона, яка підпадає під прогноз, закрита зі сходу до заходу", - йдеться в повідомленні NATS.

Перебої в авіасполученні можуть тривати ще 48 годин, заявила в четвер ввечері представниця європейського агентства з контролю повітряного руху Eurocontrol Кайла Еванс.

Як повідомляють авіадиспетчерські служби, винятки для польотів будуть робитися тільки в екстрених ситуаціях.

Не виключено, що негативні наслідки вулканічного виверження для авіасполучення можуть розтягтися на кілька місяців - все залежатиме від того, як довго триватиме виверження і наскільки інтенсивним воно буде, повідомляє Бі-Бі-Сі.

"Ми маємо справу з таким явищем вперше в історії європейської авіації", - повідомив газеті "Цайт" представник Європейської служби безпеки авіації Eurocontrol.

За даними експертів, викиди попелу після виверження вулкана становлять небезпеку для турбін авіаційних двигунів, а також можуть викликати проблеми, осідаючи на крилах літаків. За прогнозами Eurocontrol, проблеми з авіасполученням в Європі, викликані виверженням вулкана, триватимуть два дні, але "все залежить від того, як рухатиметься хмара". Зараз хмара вулканічного пилу рухається на схід і південний схід Європи.

Виверження може затягнутися на місяці і нашкодити здоров'ю людей

Активність вулкана Ейяфьятлайокудль, який прокинувся на півдні Ісландії, за останні дві доби зросла, повідомляє ИТАР-ТАСС. Не виключено, що стихія може порушити нормальну роботу авіатранспорту на тижні і навіть місяці, попереджають науковці.

Зараз на дні кратера відбуваються безперервні вибухи. Густа темно-сіра хмара піднялася в небо на шість кілометрів. Тисячі гектарів землі на схід від кратера покриті товстим шаром попелу.

Протягом наступної доби хмара може досягти країн Бенілюксу, півночі Франції і Німеччини, дійти до Польщі і Прибалтики. На думку експертів, якщо сила виверження не зменшиться, за декілька днів хмара накриє велику частину північної півкулі. "Проте питання про те, чи перешкодить це перевезенням, залежатиме від погоди, від того, в який бік вітер понесе попіл", - уточнює експерт.

Вулканічний пил, навислий над багатьма районами Європи, становить "потенційну небезпеку для здоров'я людини", оголосила сьогодні Всесвітня організація охорони здоров'я.

"Ми рекомендуємо мешканцям Європи, які перебувають в зоні дії вулканічної хмари, не виходити зі своїх будинків під час дощу та інших опадів", - заявив офіційний представник ВООЗ. "Поки ми не можемо сказати точно, яку саме небезпеку несе цей вид вулканічного пилу, проте ясно, що він здатен негативно впливати на дихальну систему людини", - зазначив експерт організації.

"Я думаю, Європа переживає наймасштабніші перебої в роботі авіатранспорту з 9 вересня 2001 року, - сказав Бі-Бі-Сі офіційний представник британського управління цивільної авіації. - З погляду закриття повітряного простору це навіть гірше, ніж 9 вересня. Схоже, що таких серйозних перебоїв у нас не було ще ніколи".

Хмара вулканічного попелу підійшла до Москви

Хмара вулканічного попелу, що утворилася після виверження вулкана в Ісландії, в даний час підійшла до столичного регіону Росії, і "Москва перебуває ніби в півкільці його дрібнодисперсних частинок". Про це повідомила генеральний директор метеоагентства Росгідромету Марина Петрова, передає ИТАР-ТАСС.

"Ми оперативно передали інформацію Росавіації і Росаеронавігації, і вони в даний час вирішують питання використання повітряного простору Росії", - сказала вона.

Петрова уточнила, що "можливість польотів буде оперативно вирішуватися щодо кожного конкретного рейсу, враховуючи, в тому числі, те, що літаки мають різні технічні характеристики".

Вона зазначила, що щільність хмари природним чином зменшується, оскільки частинки вулканічного попелу поступово осідають, але впливати на нього оперативно жодними реагентами неможливо.

"Для людського ока хмара є непомітною, але частинки вулканічного попелу можуть заглушити двигун літака, - уточнила Петрова. - Зараз питання в тому, наскільки в даній ситуації це може бути критичним для польотів авіації".

Тимчасово закрито Калінінградський аеропорт Храброво. Тим часом Петербурзький аеропорт Пулково змінив розклад міжнародних авіарейсів. У прес-службі аеропорту повідомили, що до Петербурга скасували свої авіарейси чотири компанії: Finnair, British Airways, Lufthansa і SAS.

ВАТ "Аерофлот" (РТС: AFLT) скасував близько 20 рейсів у зв'язку із закриттям повітряного простору та аеропортів Європи через хмари попелу. У компанії створено оперативний штаб, йдеться в повідомленні "Аерофлоту".

Пасажирам скасованих рейсів надається проживання в готелі та харчування. Вилетіти в пункти призначення вони зможуть, як тільки будуть відкриті повітряний простір і аеропорти Північної Європи, повідомила компанія.

Водночас аеропорти Бєларусі переведені в екстремальний режим роботи. Міністр транспорту країни Вадим Мельник заявив, що вони готові прийняти повітряні судна, яким знадобиться зробити вимушену посадку.

Вулканічний попіл смертельно небезпечний для літаків

Колишній пілот Джованні Маджі пояснив Euronews, чому польоти крізь хмару вулканічного пилу і попелу небезпечні для літаків, передає NEWSru.com. Тому є щонайменше дві причини. По-перше, частинки каменів і силікатів, що мають абразивний ефект, можуть потрапити в двигун і призвести до його зупинки. По-друге, коли літак потрапляє в таку хмару, попіл і дим знижують видимість, що дуже заважає пілотові.

Так, у червні 1982 року, в небі над Індійським океаном, Boeing-747 компанії British Airways потрапив у хмару, яка утворилася в результаті виверження вулкана на острові Ява. Один за одним вийшли з ладу чотири двигуни. Літак почав знижуватися. Коли він знизився на 7 тисяч метрів, пілотові вдалося нарешті запустити три двигуни і посадити літак у Джакарті. Після посадки у двигунах знайшли налиплу кірку з попелу і піску.

Цей випадок отримав назву "Джакартський інцидент". Саме після нього до правил безпеки польотів були внесені зміни, що вимагають враховувати активну вулканічну діяльність.

У тому ж 1982 році аналогічний випадок стався з Boeing-747 сінгапурської авіакомпанії. Так само літак зробив вимушену посадку в Джакарті через вихід з ладу двох двигунів з чотирьох.

15 грудня 1989 року черговий Boeing-747, що летів з Амстердама і мав на борту 231 пасажира і 13 членів екіпажа, почав зниження для заходу на посадку в місто Анкоридж на Алясці, США. На висоті 7500 м, за 240 км від вулкана Рідаут, літак потрапив у хмару попелу, всі чотири двигуни заглухнули і протягом восьми хвилин літак падав. Коли пілоти зуміли знову запустити двигуни, до землі залишалося менше 2000 м. Літак щасливо приземлився в Анкориджі, пізніше з кожної турбіни видобули по 80 кг вулканічного попелу.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Катастрофи та природні катаклізми | Переглядів: 1692 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ