Чт, 2024-04-25, 03:32


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2017 » Травень » 31 » За що вас можуть посадити в Росії - мітинги, "лайки" та толерантність
09:49
За що вас можуть посадити в Росії - мітинги, "лайки" та толерантність
Інші останні Новини росії на сайті holosUA.com/

Мітинги, "лайки" та толерантність. За що вас можуть посадити в Росії

Закони, за якими в Росії вас можуть оштрафувати, вигнати з роботи або навіть посадити в тюрму

26 травня в Москві було затримано десятирічного хлопчика за читання вголос п'єси Гамлета на вулиці. Батьки хлопчика були поруч, проте поліція вирішила, що дитина жебракує і забрала його до відділку.

Мачуха хлопчика намагалася вирвати дитину в силовиків, через що їй було висунуто звинувачення в застосуванні насильства до поліцейських при виконанні своїх обов'язків.

За словами жінки, хлопчик займається акторською майстерністю і таким чином боровся зі своєю сором'язливістю. Чи збирав він при цьому гроші, так і не з'ясували. Слідчий комітет продовжує перевірку затримання.null

Арешт 10-річного хлопчика

Виходить, читання вголос п'єс на вулиці може викликати підозри у російської поліції. Редакція Еспресо.TV вирішила з'ясувати, що ще не можна робити в Росії.

"Антилюдський" проект Ярової

У липні 2016 року в закон "Про протидію тероризму" внесли низку поправок. Автор законопроекту - Ірина Ярова. У закон було внесено близько 20 "антитерористичних" заходів.За статистикою судового департаменту при Верховному суді після ухвалення поправок Ярової в 2016 році, за "терористичними" статтями було засуджено в два рази більше людей, ніж за 2015 рік. Ось деякі правки до закону:

"Неінформування"

У разі, якщо людина знає про підготовку теракту або захоплення влади, вона зобов'язана повідомити про це в правоохоронні органи. Виняток становить подружжя, яке може не повідомляти про своїх партнерів-терористів. За цим пунктом закону можуть посадити на один рік.

Так сталося з жителем Чечні Асхабом Хізрієвим, якій не повідомив про намір свого друга поїхати до Сирії і вступити до лав "Ісламської Держави". Проти Хізірова прокуратура порушила кримінальну справу

Всі листування повинні бути розшифровані

А дані зберігатися. Якщо державі знадобиться прочитати зашифроване листування в месенджері або соціальній мережі, то оператор повинен надати ключ розшифровки державі.

З 2018 року всі оператори зобов'язуються зберігати дані про дзвінки, повідомлення і інтернет-трафік кожного свого клієнта протягом півроку. До цього оператори зберігали лише метадані (дані про відвідування, час дзвінків), а зараз повинні надавати і зміст. За відмову надавати дані штрафують від 800 тисяч рублів ($ 14 тисяч) до 2 мільйонів рублів ($ 35 тисяч).

Посадити за пост у соціальній мережі

І ще одна велика поправка до закону "Про протидію тероризму", яка викликала неабиякий резонанс: за пост або лайк в соціальній мережі можуть заарештувати.

Так сталося з жителем Росії Володимиром Хагдаєвим, якого 8 жовтня 2016 року засудили до трьох років позбавлення волі за пост у соціальній мережі "Вконтакте". Хагдаєв розмістив на своїй сторінці картинку з уривком інтерв'ю журналістки бурятського походження про расизм в Росії.

Експертна група прийшла висновку, що Хагдаєв закликав Бурятію вийти зі складу Росії, тому його пост визнали сепаратистським.

Пост Володимира Хагдаєва

Дійсно, з літа 2016 року Держдума Росії прийняла доповнення до закону 282 Кримінального кодексу Росії. Додатки розширюють повноваження правоохоронних органів в інтернеті за статтями про екстремізм і розпалювання ненависті.

Чи містить пост ознаки екстрімізму вирішуватимуть експерти, яких обирає держава. Якщо так, людину посадять в тюрму на строк від двох до п'яти років. Це не означає, що до літа 2016 щось заважало ФСБ заарештовувати людей через пости в інтернеті. Однак зараз ця процедура стала набагато простішою.

Наприклад, випадок із 44-річним музикантом Борисом Яковлєвим. На його сторінці "ВКонтакте" один з лейтенантів ФСБ знайшов такі пости як: "Про вибори", "Над головою карлика". На початку березня 2017 року до Яковлєва прийшли з обшуком з ФСБ і вилучили комп'ютер для експертизи.

Одразу була сформована команда державних експертів, в яку входив доцент кафедри педагогіки і психології Сибайского інституту. Експерт оголосив, що в текстах підозрюваного присутні психологічні та лінгвістичні маніпуляції, які викликають у людей бажання захопити владу або насильно змінити державний лад.

Чи знав музикант, що він володіє такими навичками - неясно, однак тепер Яковлєву загрожує до п'яти років позбавлення волі.

Проти держави протестувати потрібно санкціоновано

В 2016 році Думою були схвалені зміни до закону "Про мітинги". Згідно з документом в Росії протестувати можна, але дуже організовано і не під державними установами.

Мітинги, пікети, ходи - про всі ці заходи організатори повинні заявити не менше ніж за 10 днів до проведення. Також учасники протесту зобов'язані повідомити мету мітингу, навіть якщо це протест проти держави.

Кількість учасників теж суворо обмежена, а якщо прийде більше запланованого, організаторів оштрафують. Обов'язково вказувати місце проведення - воно вже може бути зайнято іншими мітингувальниками, або просто бути небезпечним для життя.

Невдоволення можна висловлювати тільки з 7.00 ранку і до 22.00 вечора. Державні органи в праві відмовити в проведенні мітингу або зажадати перенести його.

Для того, щоб не брати дозвіл заздалегідь, можна провести "одиночний пікет". На одиночному пікеті відстань між протестувальниками має бути не менше 50 метрів - не можна збиратися групою.

Американцям не можна всиновлювати російських сиріт

З 2013 року в Росії був ухвалений закон, названий "законом Діми Яковлєва", згідно з яким американцям заборонено всиновлювати сиріт з Росії. Назва з'явилася після смерті усиновленого американцями Діми Яковлєва. Дворічна дитина загинула через те, що його прийомний батько залишив хлопчика на 9 годин зачиненим в автомобілі при 32-градусній спеці.

Через недбалість одного чоловіка, Росія вирішила обмежити права інших американців. Європейський суд з прав людини заявив, що закон порушував права американців, які вже займалися процедурою усиновлення. Через закон більше 200 дітей не потрапили в сім'ю та залишились жити в притулках.

Не можна проповідувати незареєстровані або заборонені релігії

Наприклад, якщо ви проповідник "Макаронного монстра", то ваша діяльність в Росії поза законом. Для того щоб проповідувати вчення "Макароного бога", вам необхідно зареєструвати цей рух, отримати документ про дозвіл проповідей або збір коштів на спеціально відведеній для цього території, і не місіонерствувати надто активно.

Завдяки таким правкам законопроекту свідки Єгови не можуть продовжувати свою місію в Росії. Діяльність їхньої організації визнана екстремістською, а все конфісковане майно держава забрала собі.

Розповідати дітям про гомосексуальність не можна

Стаття 6.21 від 2013 року про "Пропаганду нетрадиційних сексуальних відносин серед неповнолітніх" має дуже неточне формулювання.

За статтею кожен, хто впливає на формування нетрадиційних сексуальних уподобань у неповнолітніх, буде відповідати перед законом.

Під цензуру потрапляють юридичні та фізичні особи, інтернет-ресурси і просто публічні висловлювання. Покарання - штраф від $70 до $17,5 тисячі. "Нав'язування" гомосексуальності через ЗМІ та інтернет карається подвійно (тут ще можна з іншою статтею КК потрапити до в'язниці).

Однак незрозуміло, яким чином виявляється тей самий "вплив на формування" - ходити за руки з одностатевим партнером, розповідати про принади гомосексуального життя або виглядати щасливішими за гетеросексуальні пари?

Закон був ухвалений раніше на регіональному рівні ще в 2012 році, в Санкт-Петербурзі, як раз перед приїздом поп-співачки Мадонни. Артистка відгукнулася негативно про новий закон і пообіцяла підтримати сексуальні меншини. У відповідь на таку заяву не менше трьох десятків депутатів вирушили на концерт Мадонни, щоб простежити за виконанням закону.

Противники поп-діви почали свої пікети і мітинги. Протести планувалися безпосередньо перед концертним залом, але там мітингувальники зустріли активістів ЛГБТ-спільноти. Пішовши, противники публічно окропили Дворцову площу святою водою, на якій співачка виступала в 2009 році.

На цьому скандали не закінчилися: після концерту кілька жителів Санкт-Петербурга подали в суд на Мадонну, за "порушення закону про пропаганду гомосексуалізму, образу почуттів віруючих і заподіяння їм страждань".

Забути про це позивачі готові за 333 млн. рублів ($10 млн. за курсом 2012 року). Суд відхилив позов, однак позивачі продовжують оскарження рішення суду. Останній раз справа піднімалася в листопаді 2016 року.

Незрозуміло, чи знає Мадонна про те, що жителі Санкт-Петербурга раз у раз подають на неї до суду, але співачка публічно відмовилася їздити в Росію через обмеження прав гомосексуалістів.

Цей закон спровокував появу громадських організацій, які оголосили ціле полювання на геїв: знайшовши людей з нетрадиційною сексуальною орієнтацією, вони починають інформаційну війну проти них.

Інтернет-ресурси, фільми і книги в Росії також можуть заборонити через пропаганду нетрадиційної орієнтації. Так, перед прем'єрою фільму "Красуня і чудовисько" компанії Disney, ініціатор закону депутат Віталій Мілонов змусив перевірити картину на наявність в ній пропаганди "гомосексуалізму". Міністерство культури не знайшло пропаганди, після чого Мілонов вирішив повторно звернутися за перевіркою.

Газета The Independent прокоментувала ініціативу Мілонова, висловивши своє здивування тим, що депутата обурюють стосунки двох чоловіків, а стосунки неповнолітньої дівчини з твариною - ні.

Анастасія Пашинська

 

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини росії | Переглядів: 741 | Додав: adminA | Теги: Мітинги, арешт, лайки та толерантність, за що, Росія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ