Чт, 2024-03-28, 13:38


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Лютий » 20 » Захід занепокоєний ситуацією з транзитом російських фур через Україну - Томбінський
22:00
Захід занепокоєний ситуацією з транзитом російських фур через Україну - Томбінський
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Голова представництва Євросоюзу в Україні Ян Томбінський заявив, що західні партнери України занепокоєні ситуацією з транзитом російських вантажів через територію України, зазначає Міністерство інфраструктури. Про це йдеться у повідомленні Мінінфраструктури.

Зазначається, що 19 лютого міністр інфраструктури Андрій Пивоварський обговорив з Томбінським ситуацію з транзитом, яка склалася між Україною та РФ.

"Пан Томбінський розповів про занепокоєння західних партнерів України, оскільки більшість товарів, що везуться українською територією, прямують у країни ЄС. Міжнародне співтовариство сподівається, що Україна як і раніше залишиться надійним транзитером, а перебої в транзитних потоках є тимчасовим явищем", - сказано у повідомленні.

Пивоварський пояснив, що транзит призупинено тимчасово для врегулювання ситуації.

"Перший крок вже зроблено. За інформацією оперативного штабу, режим "їду додому" працює, кількість звернень за декілька днів зменшилася в рази. Обидві сторони відпустили затримані автомобілі, водії без перешкод завершують рейси і повертаються додому. Повідомлення про можливі ускладнення не надходили", - повідомив міністр.

Він також зазначив, що Україна усвідомлює свій обов’язок забезпечити безперешкодний і безпечний транзит згідно міжнародних договорів, конвенцій та вимог Генеральної угоди з тарифів і торгівлі та Світової організації торгівлі.

"Тим більше, що це в наших національних інтересах, бо ми прагнемо реалізувати свій транзитний потенціал. Незабезпечення плинності транзитних потоків може призвести до того, що Україну оминатимуть і всі інші перевізники, щоб не піддавати свій бізнес ризику запізнення або простою транспортних засобів. Тому Міністерство працює над повним вирішенням питання", - додав міністр.

Довідка. Історія взаємного українського-російського блокування великотонажного автотранспорту

У 2015 році Україна повністю закрила авіаційний простір для російських літаків. Також було припинено енергопостачання та торгівельне сполучення з окупованим Кримом.

У відповідь на ці кроки, а також на долучення України до Зони вільної торгівлі (ЗВТ) з ЄС, з 1 січня 2016 року Росія призупинила вільну торгівлю з Україною, а з з 4 січня - заборонила транзит українських вантажів через свою територію.

Транзит російський фур й будь-яке їхнє перебування на своїй території заборонили у Польщі й Румунії, тоді як де-юре вони могли й надалі пересуватися Україною.

11 лютого громадські активісти Закарпаття (з 12-го числа до них почали приєднуватися інші українські області) за аналогією з товарною блокадою Криму розпочали безстрокову акцію по блокуванню вантажівок з російськими номерами реєстрації, висунувши при цьому до Кабінету Міністрів політичні вимоги ультимативного характеру: повна заборона транзиту для російських фур через Україну та заборона на ведення бізнесу господарськими суб'єктами з РФ, які мають діяти до звільнення росіянами українських політв'язнів, припинення бойових дій, виведення свої військ та повернення окупованих суверенних територій.

Вранці 15 лютого Кабмін тимчасово призупинив транзит для фур з Росії, але тільки з огляду на блокування українських вантажівок у РФ.

"Російська Федерація в порушення правил і процедур Світової організації торгівлі та двосторонньої міжурядової угоди щодо автомобільних перевезень в односторонньому порядку зупинила рух українських вантажних автотранспортних засобів територією Росії. До моменту отримання пояснень від російської сторони та вирішення даного питання Україна тимчасово припиняє транзитні перевезення вантажними автомобілями, зареєстрованими в Росії, територією України", - йдеться у протокольному рішенні уряду Арсенія Яценюка.

Жодна з вимог ініціаторів громадянської блокади тут не згадується.

Натомість урядовці почали консультації з Москвою щодо розблокування українських фур й можливості подальшого транзиту територією Російської Федерації, які учасники блокади вже розцінили як "неприпустимі" на їхню думку "політичні торги".

Ввечері 15 лютого учасники недержавної блокади, яку за головним елементом емблеми Закарпатської області журналісти вже охрестили "Ведмежою" і яка розширилася на 12 регіонів України, скоротили свої політичні вимоги до повної заборони російського транзиту. Водночас вони назвали рішення уряду про "тимчасове призупинення" пересування російських фур Україною "половинчастим", оскільки у тексті відповідного протокольного доручення, зауважують вони, підставою для запровадження урядових санкцій відносно вантажівок з РФ названо не військове вторгнення російської держави, а блокування українських автомобільних вантажів у Росії.

Водночас, вже 17 лютого Пивоварський висловився за повне відновлення транзиту російських фур.

"Як ви знаєте, минулого тижня українські активісти почали блокування так званого російського транзиту через територію України. Важливо розуміти, що транзит не має кордонів і не має обмежень. Україна як транзитна країна заробляє гроші на тому, що транзитні товари з Європи до Азію і з Азії до Європи йдуть через Україну. І дуже часто люди плутають, думаючи, що вантаж, який їде на "російських" номерах, російського походження. Але це не так, - пояснив свою точку зору Пивоварський. - Більшість товарів, які застрягли на території України, не мали російського походження. Це був транзит. І обмежень тут не може бути жодних. Більше того, Україна підписала безліч угод про те, що транзит не може зупинятися, транзит повинен йти великим потоком".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 807 | Додав: adminA | Теги: Україна, Томбінський, ситуація, ЗАХІД, транзит російських фур
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ