Чт, 2024-04-18, 09:37


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Листопад » 26 » Закон про реструктуризацію й взаєморозрахунки боргів постачальників води і тепла президентом підписано
23:08
Закон про реструктуризацію й взаєморозрахунки боргів постачальників води і тепла президентом підписано
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Президент України Петро Порошенко підписав закон №5273 "Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних і теплогенеруючих організацій і підприємств централізованого водопостачання та водовідведення за спожиті енергоносії" шляхом проведення взаєморозрахунків та реструктуризації, прийнятий Верховною Радою 3 листопада 2016 року, передає "Інтерфакс-Україна".

Документ передбачає створення реєстру підприємств, що беруть участь у процедурі врегулювання заборгованості. З моменту включення підприємства до такого реєстру буде знято арешт з його рахунків.

Як передбачається, реалізація закону сприятиме поліпшенню фінансового становища підприємств теплоенергетики і підприємств водопостачання та водовідведення і запобігання їх банкрутства.

Раніше заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Едуард Кругляк зауважив, що в документі прописується процедура поетапного зниження рівня кредиторської заборгованості за спожиті такими підприємствами енергоресурси, зокрема, відшкодування з держбюджету заборгованості з різниці в тарифах для населення і бюджетних організацій, реструктуризація кредиторської заборгованості шляхом укладення договору про розстрочення боргу терміном на 60 місяців із залученням гарантій місцевих бюджетів.

У разі дотримання вимог процедури реструктуризації та повної виплати боргу законопроект передбачає списання раніше нарахованих пені й штрафних санкцій.

Законопроект погоджено з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Згідно з пояснювальною запискою, кредиторська заборгованість теплопостачальних і теплогенеруючих організацій за природний газ, використаний для виробництва теплової енергії та надання послуг з централізованого опалення і постачання гарячої води за станом на 1 липня 2016 склала 18,7 млрд грн.

За даними НАК "Нафтогаз України", пені, штрафні та фінансові санкції нараховані за позовом постачальника природного газу за несвоєчасні розрахунки теплопостачальними організаціями за спожитий газ на 1 січня 2016 року склали 2,6 млрд грн і протягом першого півріччя виросли в 1,7 рази - до 4,5 млрд грн.

"При цьому підприємства теплоенергетики не мають фактичного джерела відшкодування таких санкцій, оскільки ці витрати не можуть розглядатися в складі встановлених національним регулятором тарифів, з іншого боку, перекладання таких санкцій на споживача законодавчо не врегульовано", - зазначено в пояснювальній записці.

У зв'язку з цим законопроект передбачає врегулювання заборгованості в два етапи. Перший передбачає централізовані взаєморозрахунки згідно в 2016-м і подальшому роках за рахунок субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості різниці в тарифах. Другий - реструктуризація кредиторської заборгованості підприємств теплоенергетики за газ, спожитий до 1 липня 2016 року, шляхом укладення договорів на п'ять років. Нараховані штрафи і пеня будуть списуватися в разі виконання процедури реструктуризації боргу за спожитий газ.

Нагадаємо, влітку тарифи на холодну воду для населення виросли в середньому по Україні на 15%.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 785 | Додав: adminA | Теги: реструктуризація, закон, взаєморозрахунки боргів постачальни, Президент
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ