Нд, 2024-04-28, 20:17


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2010 » Квітень » 6 » Заворушення в Киргизстані: опозиція штурмує адмінбудівлі. ВІДЕО
22:38
Заворушення в Киргизстані: опозиція штурмує адмінбудівлі. ВІДЕО
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


Небувалі події розгорнулися у вівторок у місті Талас на півночі Киргистану. Інформація про події надходить суперечлива. Спочатку ЗМІ повідомили, що сотні прихильників опозиції прийшли до будинку обласної адміністрації й спробували його захопити, але міліція припинила цю спробу за допомогою спецзасобів. Опозиціонери кажуть, що захопили губернатора. Тим часом влада Киргизстана запевняє, що обстановка в Таласі й області вже повністю контролюється силовиками, передає NEWSru.com.
Раніше повідомлялося, у вівторок удень прихильники опозиції обрали свого губернатора області - Койсун Курманалієву, місцевого лідера опозиційної партії "Ата-Мекен", що колись обіймала посаду заступника губернатора області. Крім цього, велика група людей прийшла до будинку місцевого УВС. Міліція, щоб не допустити захоплення адміністративних будівель, застосувала проти них сльозогінний газ.

Однак самі опозиціонери стверджують, що їм вдалося блокувати губернатора Таласької області Киргизстану Болотбека Бейшенбекова на одному з поверхів будинку обладміністрації, і разом з ним перебуває один з лідерів опозиції Болот Шерниязов. "Губернатор блокований на четвертому поверсі", - повідомив координатор опозиційної партії "Ата-Мекен". За його словами, перші три поверхи будинку адміністрації зайняли учасники опозиційної акції.

Як повідомляє сайт "Фергана.Ру", о 19.30 за місцевим часом (16.30 за Києвом) на площі перед будинком обладміністрації відновився мітинг, на ньому виступають місцеві лідери опозиції, активісти, прості люди з тих, що раніше захопили будинок держадміністрації.

За його даними, кількість учасників акції й простих городян на площі збільшилося, сюди під'їхали навіть жителі з віддалених районів області. Мітингуючи закликають простих громадян, місцевих жителів, залишитися на площі, щоб зустріти спецназ, який вже прибув у місто. З таким проханням звернувся і Болот Шерниязов - один із лідерів опозиційної партії "Ата-Мекен".

Саме його затримка співробітниками ДУВС Таласу спровокувало зіткнення жителів міста й влади, і призвело до захоплення урядових будівель. Шерниязов приїхав у місто для організації проведення опозиційного курултаю (з'їзду), наміченого на 7 квітня, і був затриманий. Однак під тиском соратників його випустили ранком у вівторок.

За даними з різних джерел, на 7 квітня прихильники опозиції планували проведення в деяких регіонах республіки курултаї (збори) своїх прихильників, на яких планували висловити недовіру керівництву країни.

Місцеві правозахисники повідомляють, що в ході сутичок з міліцією в Таласі поранено дві людини, один госпіталізований, однак у Мінздорові Киргизстану не підтвердили цю інформацію. Правозахисники побоюються, що ввечері або вночі влада зробить спробу звільнити будинок від прихильників опозиції, що може призвести до жертв.

За даними кореспондента "Фергани.Ру" у Таласі, молоді люди з-поміж тих, що зібралися, готують пляшки з вибуховими сумішами. Очікується приїзд у Талас одного з лідерів опозиції, голови партії "Ата-Мекен" Омурбека Текебаєва.

За оцінками очевидців, на центральній площі міста перебувають близько тисячі людей. Зараз вони не вдаються до активних дій. Раніше каменями й пляшками були закидані й розбиті вікна в кабінеті губернатора області й на першому поверсі держадміністрації.

Прем'єр-міністр республіки Даніяр Усенов заявив на прес-конференції в Бішкеку у вівторок, що обстановка в обласному центрі Талас і всій області повністю контролюється співробітниками правоохоронних органів.

"Сьогодні з боку деструктивно настроєних осіб під безпосереднім керівництвом заступника голови партії "Ата-Мекен" Болота Шерниязова була розпочата спроба захоплення адміністративних будівель на території міста Талас і обрання альтернативних органів керування областю", - заявив прем'єр, що є близьким соратником президента Бакієва.

За його словами, був захоплений будинок обласної адміністрації і призначений так званий народний губернатор. Крім того, була розпочата спроба захоплення будинку обласного УВС.

Зазначимо, у 2009 році бішкекська міліція перервала несанкціонований хід прихильників опозиційного кандидата в президенти Киргизстану Алмазбека Атамбаєва. Їх затримано і, мабуть, буде доставлено до районного ВВС.

Торік 23 липня в Киргизстані пройшли президентські вибори. Перемогу на них з понад 76% голосів отримав чинний президент країни Курманбек Бакієв. За лідера Соціал-демократичної партії Атамбаєва, проголосувало трохи більше 8% виборців.

Атамбаєв раніше назвав вибори нелегітимними, опозиція заявляє, що результати голосування сфальсифіковано. За її підрахунках, Атамбаєв повинен був отримати 60% голосів.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1055 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ