Пт, 2024-04-19, 22:21


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2010 » Травень » 6 » Журналісти скаржаться на цензуру і закликають до спротиву
18:45
Журналісти скаржаться на цензуру і закликають до спротиву
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Журналісти ТСН заявляють про запровадження цензури на телеканалі "1+1". Про це йдеться у відкритому листі журналістів, поширеному в четвер.
"Ми, журналісти ТСН, хочемо заявити: на телеканалі 1+1 запроваджують цензуру!" - йдеться у зверненні.

"Нам заборонили висвітлювати певні теми і події. Наші сюжети, у яких присутня критика чинної влади, з політичних міркувань знімають з ефіру. Остаточне рішення щодо виходу матеріалу в ефір приймається не редактором випуску, і навіть не шеф-редактором ТСН, а гендиректором "1+1", - наголошується в зверненні.

Журналісти відзначають, що останньою краплею став підсумковий випуск ТСН, який вийшов у ефір 2 травня цього року, в якому "матеріали про політичне протистояння у ВР перетворилися на класичні приклади інформаційного кілерства".

"Одразу зауважимо, ми не виступаємо захисниками, симпатиками чи прихильниками опозиції. Свої політичні вподобання журналіст залишає за межами своїх сюжетів. Однак, ми вважаємо, що кожна зі сторін має право на рівних донести свою позицію до глядача", - підкреслюється в документі.

Водночас журналісти зазначають, що "смілива спроба колеги, Мирослава Отковича, порушити проблему цензури обернулася звинуваченнями у заангажованості, дилетантстві і непрофесіоналізмі з боку заступниці голови Адміністрації президента".

"Ми не хочемо бути наймитами і пропагандистами. Для нас свобода слова - не порожні звуки, а фундамент професії. Саме тому ми заявляємо про категоричну незгоду з тиском на свободу слова", - йдеться у зверненні.

"Ми вимагаємо негайно припинити ручне керування ТСН. Ми вимагаємо припинити ганебну практику запровадження "директив", "цінних вказівок" і заборони тих чи інших тем. Ми вимагаємо повернути в ТСН базові принципи журналістики: об'єктивність, збалансованість і рівновіддаленість від політичних сил", - наголошують журналісти.

Журналісти заявляють, що у разі ігнорування вимог вони розглядатимуть можливість проведення одноденного попереджувального страйку.

"Крім того, від сьогодні ми будемо оприлюднювати усі відомі нам факти цензури", - попереджають журналісти.

"Ми звертаємося до усіх наших колег. Знаємо, що не ми самі опинилися під тиском цензури. Знаємо, як важко зараз зробити цей перший крок. У 2004-му ми знайшли у собі сили. Перебороли страх. Кожен свій. І сказали цензурі "НІ". Ми ризикуємо втратити професію, довіру наших співвітчизників, ту країну, у якій кожен із нас хоче жити. В якій житимуть наші діти. Колеги! Закликаємо Вас об'єднатися і разом захистити честь нашої професії! Покажемо, що нас багато. Тих, хто цінує свободу слова. А не її імітацію. Ми сильні. Разом", - закликають журналісти.

Лист підписали кореспонденти ТСН Григорій Жигалов, Сергій Кудімов, Соломія Вітвицька, Маргарита Ситник, Світлана Березовська, Борис Іванов, Тетяна Коваленко, Жан Новосельцев, Юліанна Саух, Інна Боднар, Ігор Бондаренко та ведучі Олексій Ліхман, Юлія Бориско, Ілона Довгань, Віталій Гайдукевич.

Керівництво ТСН відхрещується від цензури

Генеральний директор групи "1+1" Олександр Ткаченко спростовує факти тиску і проявів цензури в ТСН.

Так він прокоментував відкритого листа журналістів ТСН про запровадження цензури на телеканалі, повідомляє прес-служба каналу.

"На щастя, більшість авторів цього листа навряд чи колись стикалися з проявами цензури в реальному житті", - сказав Ткаченко.

"Інша справа, що в зв'язку зі зміною політичної обстановки в країні багато хто починає плутати власні політичні симпатії з базовими принципами журналістики. Але це питання вже не має ніякого стосунку до редакційної політики", - зазначив він.

Герман піде до журналістів ТСН, щоб відрізнити тиск від непрофесіоналізму

Заступник голови Адміністрації президента Ганна Герман має намір зустрітися з журналістами телеканалу "1+1". Про це вона повідомила "Українській правді" в четвер.

"Я прочитала їхню заяву, я їм подзвонила і запитала, чи хотіли б вони зі мною зустрітися, вони сказали "так", - розповіла Герман.

За її словами, зустріч відбудеться "одразу після випуску ТСН о 8-й (вечора) з чимось".

"Я здивована тим, що там діється, хотіла б подивитися, їх вислухати", - зазначила заступник голови Адміністрації.

"Я хотіла б запросити комісію з експертів високого класу, які б визначили за стандартами журналізму, чи справді знімалися якісь матеріали через утиски редакторів, чи знімалися матеріали, які були просто непрофесійними", - зауважила Герман.

"Якщо були факти, що знімалися інші сюжети, нам треба звертатися до власника каналу і питати про його інформаційну політику", - додала вона.

"Треба чітко відрізнити: тиск, якщо він є - з ним треба боротися, але якщо це непрофесіоналізм - з ним теж треба боротися", - наголосила Герман.

Вона також зауважила, що не заперечує проти того, щоб на зустрічі були присутні інші журналісти.

Зазначимо, що єврейський союз стурбований ситуацією, яка склалася в Україні зі свободою преси. Про це йдеться в заяві ЄС, оприлюдненій в рамках постійної ради ОБСЄ.

ЄС стурбований останніми випадками, які можуть обмежити плюралізм ЗМІ, включаючи рішення розпустити Національну комісію з утвердження свободи слова та змінити статус нового голови Національного телебачення.

Кілька днів тому Міжнародна організація "Репортери без кордонів" звернулася з відкритим листом до президента Януковича. Представники організації висловили занепокоєння з приводу різниці між висловленими твердженнями главою держави під час виступу на Парламентській асамблеї Ради Європи і реальною ситуацією зі свободою слова в Україні.

У своєму виступі на ПАРЄ Янукович пообіцяв "надалі зміцнювати демократію" і висловив переконання, що "саме вільні незалежні ЗМІ повинні забезпечити безперешкодний доступ суспільства до інформації, сприяти справжнім дискусіям щодо розвитку країни, жорстко контролювати владу".

Водночас на прес-конференцію за участю президентів України і Росії, що відбулася 21 квітня у Харкові, не були допущені деякі журналісти. За спілкуванням глав держав представники медіа стежили з окремого приміщення і не мали змоги поставити запитання.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1142 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ