Пт, 2024-04-19, 14:51


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Лютий » 24 » Зізнався, що підписував розписки про отримання грошей від спецслужб екс-президент Польщі Валенса
12:29
Зізнався, що підписував розписки про отримання грошей від спецслужб екс-президент Польщі Валенса
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Колишній президент Польщі Лех Валенса зізнався, що "співпрацював" з спецслужбами і підписував документи про отримання грошей. За його словами, він зробив це для того, щоб його знайомий співробітник міг забирати ці гроші собі. Сам Валенса жодної оперативної інформації не передавав, стверджує він, пише NEWSru.com.

"Вони брали гроші для себе, не для мене і, о диво, це робили по черзі різні люди і досить довго. Я давно перестав за ним стежити", - наводить слова з блогу Валенси радіостанція "Польща".

За його словами, в цій "підставі" брав участь капітан Грачик - один із співробітників служб безпеки, які вели справу "Болека".

"Це ви мене так підставили, а я зглянувся над вами. Залишається тільки одне питання - ви робили це самі чи з кимось", - додав він.

Екс-президент Польщі підкреслив, що підписав документи, проте не доносив і не брав грошей у спецслужб.

Раніше Інститут національної пам'яті Польщі оприлюднив архіви з документами, які нібито підтверджують зв'язок Валенси зі спецслужбами. Серед оприлюднених документів - особиста справа агента, який працював під псевдонімом "Болек". Наприклад, написане від руки зобов'язання про співпрацю: "Я, що підписався нижче, Лех Валенса, син Болеслава і Фелікси, 1943 року народження, зобов'язуюсь зберігати в таємниці зміст моїх розмов із співробітниками служб безпеки. Також зобов'язуюся співпрацювати зі службою безпеки в справі виявлення і боротьби з ворогами Польської Народної Республіки. Інформацію я буду передавати в письмовій формі. Факт співпраці зі службою безпеки зобов'язуюсь зберігати в таємниці і не розкривати навіть сім'ї. Передавати інформацію я буду з підписом "Болек".

В Інституті заявляють, що в архівах є також "численні донесення секретного агента під псевдонімом "Болек", а також "підписані псевдонімом Болек розписки в отриманні грошей".

Валенсу протягом останніх 30 років звинувачують в тому, що в 1970-ті роки він був агентом спецслужб, який працював під псевдонімом "Болек". Екс-президент відкидає ці звинувачення.

У 2000 році люстраційний суд визнав, що Лех Валенса не був таємним агентом. На підставі цього колишній лідер руху "Солідарність", що сприяв падінню комуністичного режиму в Польщі, заявив, що судитиметься з кожним, хто стверджує, що він співпрацював зі спецслужбами.

"Ніколи не погоджувався на співпрацю зі Службою безпеки в сенсі доносів або підтримки комунізму, - говорив Валенса. - Я ніколи не давав себе зламати і не брав грошей".

Зазначимо, одним з перших, ще в 2008 році, Валенсу в роботі на спецслужби звинуватив тодішній президент Лех Качинський.

Лех Валенса - польський політичний діяч, активіст і захисник прав людини, колишній керівник незалежної профспілки "Солідарність", також колишній електрик. Лауреат Нобелівської премії миру 1983 року. У 1990-1995 президент Польщі.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 839 | Додав: adminA | Теги: підпис, гроші спецслужб, розписки, екс-президент Польщі Валенса
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ