Чт, 2024-04-18, 13:29


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Листопад » 5 » Змін у Мінську-2 не буде, поки не вичерпаний діалог - Горбулін
15:08
Змін у Мінську-2 не буде, поки не вичерпаний діалог - Горбулін
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

  Директор Національного інституту стратегічних досліджень, академік НАНУ і радник президента Володимир Горбулін допускає уточнення "Мінських угод" та вихід на новий формат домовленостей, однак вважає, що зміна підходу до суті і логіки Мінська-2 не відбудеться доти, доки всі можливості діалогу не будуть вичерпані.

Про це він написав у своїй статті "Точка біфуркації" у ZN.UA.

"Президент України запропонував один з напрямків - Дорожню карту, з чіткими і зрозумілими термінами і відповідальними за її виконання. Чи буде ця ініціатива успішною? Раціонально вона логічна і здійсненна. Але чи буде вона успішною з нашими нинішніми партнерами за мінським столом? Але в будь-якому випадку йти цим шляхом треба", - написав Горбулін

"Безумовно, нам потрібні заготовки на випадок згоди сторін переглянути (швидше — уточнити) "Мінськ-2" і вийти на новий формат домовленостей. Необов'язково це буде виглядати радикально, але підготуватися до такого розвитку подій потрібно. Насамперед — переосмисливши мінські угоди і зрозуміти, в якій формі вони для нас стануть прийнятними. У поточній їх редакції вони, по-перше, явним чином (особливо в пунктах 4, 9 і 11) ведуть до порушення територіальної цілісності і суверенітету України, що суперечить не тільки національним інтересам України, але і Декларації глав держав "нормандської четвірки" від 12 лютого 2015 року. І, по-друге, про що вже неодноразово говорила українська сторона, проведення виборів до відновлення контролю над кордоном безглузде", - наголошує академік.

На думку Горбуліна, навіть не виходячи з логіки "Мінська-2", частина його положень може бути модернізована, щоб документ став реальнішим в частині його фактичного, а не теоретичного виконання.

"Наприклад, нам потрібно просто зафіксувати в оновленій угоді порядок проведення виборів і встановлення контролю над кордоном (спочатку контроль — потім вибори). Також для практичної реалізації пунктів про порядок місцевого самоврядування сторонам потрібно не вимагати від України переписати свою Конституцію, а обговорювати суть закону України "Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО". Те саме щодо амністії: абсурдні спроби "керівників" "ДНР/ЛНР" (а де-факто — Росії) витребувати повну амністію — безглузді, оскільки суперечать всій міжнародній практиці", – пише Горбулін.

"І, звичайно, варто розглядати можливість розширення числа учасників переговорів за рахунок США, ЄС, країн — підписантів Будапештського меморандуму. Втім, шанси на таке розширення вельми примарні: зараз ні Росія, ні Берлін з Парижем цього явно не хочуть. Але як поведуть себе ці країни після виборів — питання неоднозначне", - наголошує академік.

Україну не змушуватимуть виконувати Мінські угоди в односторонньому порядку – Йованович

Україну не закликатимуть виконувати свої політичні зобов'язання, передбачені в Мінських угодах, до того, як Росія виконає свої зобов'язання в сфері безпеки. Про це заявила посол США в Україні Марі Йованович в інтерв'ю виданню ZN.UA.

"Мінські угоди дають кращий шанс для відновлення миру в Україні, а також визначають чіткий шлях до миру і відновлення територіальної цілісності України і суверенітету на територіях Донбасу, непідконтрольних зараз Україні. Україну не будуть закликати в односторонньому порядку виконувати свої політичні зобов'язання до того, як Росія виконає свої зобов'язання в сфері безпеки. Місцеві вибори можуть бути проведені тільки за наявності необхідних умов безпеки, за українським законодавством, а також відповідно до стандартів ОБСЄ", - сказала Йованович.

Вона зазначила, що віце-президент США Джо Байден робив наголос на зусиллях США, спрямованих на те, щоб забезпечити виконання Росією своїх зобов'язань за мінським угодами.

За словами посла, Байден також закликав всі політичні партії України об'єднатися в просуванні реформ, які мають "вирішальне значення для зміцнення України і відновлення її суверенітету".

Йованович також зазначила, що США підтримують повноваження Національного банку України і його главу Валерію Гонтареву.

"Ми підтримуємо повноваження Національного банку України контролювати дотримання всіма учасниками банківського сектора України регулятивних норм, включаючи і проведення належної капіталізації. Ми вітаємо зусилля глави НБУ пані Гонтаревої, спрямовані на очищення банківського сектора. Прозорий і успішний банківський сектор є запорукою економічного відновлення України. Українські банки багато значать для фінансування інновацій та інвестування, що сприятиме економічному зростанню і успіху приватного сектора", - підкреслила посол.

Нагадаємо, 26 жовтня президент України Петро Порошенко на зустрічі в "Нормандському форматі" в Берліні окреслив п’ять ключових позицій, на включенні яких до дорожньої карти наполягає українська сторона.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 778 | Додав: adminA | Теги: Горбулін, не вичерпаний діалог, Мінськ-2
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ